in

Çocuğu Kreşe Ne Zaman Vermeliyiz?

Gönderi paylaş:

Bir çocuğun kreşe başlaması için sadece yaşı değil, becerileri de olgunlaşmış olmalı. Çocuk üç yaşına girdiğinde, artık kreşe başlama çağı gelmiş sayılır. Aslında ilk bakışta 3 yaş kreşe başlamak için ideal bir dönemdir. Fakat çoğu anne ve baba bu konuda “Acaba çocuğumuz geçiş sağlayabilecek mi?” veya “Yabancı bir grubun içine girerken sorunlar yaşayacak mı?” diye düşünüp kaygıya kapılırlar. Üç yaş çocukları için aileden ilk defa ayrı kalmak çok büyük bir olaydır. Bedensel ve ruhsal olduğu gibi, sosyal yönden de belli bir olgunluğa ulaşmış olmaları gerekir. Bu konuda çocuğunuzun sahip olması gereken olumlu şartlar şöyledir:

Çocuğun Kreşe Başlarken Sahip Olması Gereken Şartlar

  • Kızınız veya oğlunuz evde sıkılıyor ve onu bir türlü memnun edemiyorsunuz. Bu, çocuğunuzun yeni şeyler tanımak ve aile ortamının dışına çıkmak istediği anlamına gelir.
  • Çocuğunuz yabancı çocuklara (oyun parklarında veya komşularda) yaklaşım gösterir ve onlarla iletişim kurmaya çalışır.
  • Başka çocuklar oyuncaklarını aldıkları zaman vurarak değil, “O benim” şeklinde sözler söyleyerek sorunu çözmeye çalışır.
  • Siz olmadan da birkaç saat tek başına kalabilmeli (mesela anneannede).
  • “Çişim geldi, düğmemi açar mısın?” şeklinde sözlerle ihtiyaçlarını ifade edebilmeli ve ihtiyacını tek başına gidermekten çekinmemeli.
  • Artık oldukça becerikli davranmalı. Mesela kaşık veya çatalı bütün eliyle değil, normal tutabilmeli; beslenme çantasını tek başına açabilmeli veya basit kıyafetleri tek başına giyip çıkarabilmeli.
  • Rahatlıkla ve yorulmadan uzun mesafeler yürüyebilmeli (özellikle yuvanın düzenlediği geziler için).

Çocuğunuzun böyle özelliklerde fazla becerikli davranmaması, paniğe kapılmanızı gerektirmez. Çocuklar hızlı öğrenirler; ayrıca çocuğunuzun gelişimi için ona bu konuda siz de yardımcı olabilirsiniz. Yapabilecekleriniz şöyle; . Onunla ayrılmaya çalışın. Çocuğunuzu bir – iki saatliğine anneannesine, bir arkadaşa veya komşuya bırakın.

Tanıdık çevrenizde kreşe başlayacak başka çocuklar var mı diye soruşturun. Eğer varsa onlarla iletişime geçin. Çocuğunuz için biraz güç olan bu değişimi beraberce daha kolay atlatabilirsiniz. Şayet çocuğunuzun daha önce kreşe gitmiş ağabeyi veya ablası varsa, bu onun kreşe alışması için büyük bir destek sağlar. Çocuğunuza yuvanın günlük planını anlatın.

kreşe kayıt yaparken çocuğunuzu da yanınızda götürün ve eğer mümkünse, çocuğunuzla yuvadaki günlük faaliyetleri izleyin. Başlangıcı etkileyen bir başka etken de, çocuğunuzun tam kreşe başlayacağı dönemde bir kardeşinin dünyaya gelmesi. Böyle bir durumda çocuğunuz kreşe giderek kendini dışlanmış hissedebilir.

Çocuğunuzun dışlanma gibi duygulara kapılmaması için, biraz daha beklemeniz mantıklı olacaktır. kreşe yeni başlayan çocuklar küçük gruplarda daha çabuk uyum sağlarlar. Bu sebepten dolayı yeni başlayanlar için öğleden sonra grupları daha uygundur.

 Çocuğun yaşı ne kadar büyükse, katılımı o kadar kolay olur. Zorlanan bir çocuğu tekrar yuvadan almak ayıp değildir. Yine de bir uzmanla görüşüp, çocuğunuzun kreşe başlaması için biraz daha bekleyip beklememesi gerektiğini değerlendirebilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir