Çocuk yetiştiren evlerin önemli sorunlarından biridir bu. Çocuğunuzu ihtiyacını söylemeye, altını kirletmemeye alıştırın. Bu konuda, neler, yapacağınızı, neler yapmayacağınızı önceden bilmenin, büyük yararı vardır: İş gürültüsüz halledilsin diye…
Çocuğa tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli?
Çocuğunuz iki yaşını aşmış ve üçüncü yaşına geliyorsa, sakın çevrenizdekilerin “Ne? Hâlâ altına mı yapıyor?” diye ayıplamayla karışık hayret dolu sorularına aldırmayın. Çünkü bu yaşta bir çocuk, temiz olmak zorunda değildir. Fakat üç yaşına doğru (ya da daha geç) artık bez kirletmemesi gerekir.
İleri ülkelerde yapılan araştırmalar ve bizim annelerimizin görgü ve tecrübeleri göstermiştir ki, çocukların büyük bir çoğunluğu, iki buçuk-üç yaşından önce, barsak ve idrar kesesi kaslarını idare edememektedir.
Bu da temizlik eğitiminde anneleri yeni bir yol izlemeye götürmüştür: Yani çocuğun altını kirletmemesi konusunda biraz sabırlı olmak ve dışkı-idrar atımını kontrolü altına alıncaya kadar beklemek. Ondan sonra çocuk zaten kendiliğinden, “Anne sıkıştım!” diye haber vermeye başlayacaktır. “Tuvalet eğitimi” için uygun zaman saptamak çocuktan çocuğa değişen bir sorundur. Çocuğunuz tam dengeli olarak oturup kalkabiliyor mu? Yürüyebiliyor mu? Konuşup derdini anlatabiliyor mu? Bütün bunları bir arada hesaba katmak gerekir.
Çocuğun sinir sisteminin, boşaltım sistemini kontrol altına almasından önceki bir devrede, zoraki bir temizlik eğitimi uygularsanız ona yarar değil, ancak zarar verirsiniz.
Komşunuzun veya bir akrabanızın çocuğu sizinkinden önce ihtiyacını haber vermeye başladı diye kaygılanmayın. Hem onların doğru söylediklerini ne biliyorsunuz?
Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?
Bu sorunu gürültüsüz patırtısız çözümlemek isterseniz, işte size bir kaç öğüt:
- Her şeyden önce çocuğunuza, küçük çişini ve büyük çişini ayırt etmesini öğretin. Hatta bazı eğitimciler, çocukların en iyi görerek öğrendiklerini ileri sürerek, ana-babanın lazımlığa oturarak çocuğa bunu göstermelerini ve örnek olmalarını öğütlerler.
- Lazımlığın altının düz olmasına ve ufak bir sallanmada dökülmemesine dikkat edin. Ayrıca ağzının ne çok dar, ne de gereğinden geniş olmaması gerekir. Çocukların çoğu, düşmekten korktukları için lazımlığa oturmaktan kaçınırlar.
- Başlangıçta çocuğu bir iki dakikadan fazla oturak üzerinde tutmayın. Çünkü çocuk “oturma hissi”ni yavaş yavaş edinecektir.
- Bazı çocuklar işlerini gördükten sonra bu çıkardıkları şeyin ne olduğunu merak ederler. Bu nedenle lazımlığı temizlerken çocuk yanınızda durursa, bunun yararlı olabileceğini düşünün.
- Çocuk lazımlıktan işini görmüş olarak kalkarsa, memnun olduğunuzu göstermekten kaçınmayın. Onu ödüllendirmek yerinde olur. Fakat fazla da abartmayın. Çocuk, tuvalete giderek ihtiyacını görmenin, büyük-küçük her insan için normal bir olay olduğunu öğrenmelidir. Bunun, görerek bilincine varması için, lazımlığını klozetin yanına yerleştirmek yerinde olur.
- Yine de ilk denemeniz başarıya sonuçlanırsa çocuğunuzun bu işi artık öğrendiği ümidine hemen kapılmayın. Bu işin tam bir düzene girmesi, unutmayın ki 6-9 ayı gerektirebilir.
- Ama niyetiniz çocuğunuzun bir türlü lazımlığa alışmaması, ihtiyacını zamanında haber vermemesi ise, hiç durmayın şu hataları yapın
- Çocuğu mutlaka bir şey yapıncaya kadar lazımlığın üstünde oturtmak.
- Çocuk yine bezini kirletmiş. se, alay edip onu cezalandırmak.
- Lazımlıkta oturan çocuğun başına dikilip, “Haydi bakayım, çabuk ol!” diye onu sıkıştırmak.
- Çocuk ihtiyacını görmeden kalkınca (Sanki anne baba istediği anda bir şeyler ya zorunluymuş gibi…), üzüldüğünüzü ve hayal kırıklığına uğradığını açıkça ona belli etmek…
Değerli anne baba adayları tuvalet eğitiminde çocuğunuzu zorlamamanız gerektiğini unutmayın. Emin olun kendi kendine çok daha hızlı öğrenip uyguluyorlar. Çocuğunuzu zorladığınızda bu onun sevmediği bir şey halini alır ve kendine ket vurarak mevcut durumdan iyice uzaklaşır. Bu durumda da tuvalet eğitimi ya yarıda kalır yada uzar da uzar.
Sağlıcakla Kalın.