Çocuğunuza hayır demek kolay, zor olan hayırı öğretmek. Ekseriyetle zamanla şunu öğreniyorsunuz. Hayır demek yerine hayır demenizi gerektirecek nedenleri mümkün mertebe ortadan kaldırmak en zahmetsizi. Unutmayın çocuğunuz bir eşya değil sevgiye, ilgiye ihtiyaç duyuyor. Ne sürekli hayır diyeceksiniz, nede evet. Çocuğunuza yeri geldiğinde evet demesini yeri geldiğinde ise hayır demesini bilmelisiniz.
Unutmayın ki hayır dediğinizde hayırdır. Eğer o hayırı siz evete çevirirseniz çocuğunuzda hayır dendiğinde evete çevrileceğini öğrendiği için hayır demenizin bir önemi kalmayacaktır.
Elbette özgür bir çocuk yetiştiriyorsunuz. Ama şımarık ve disiplinsiz bir çocuk değil… Bir tek “Hayır!” la bu sorunu çözümlemek niyetindeyseniz, aşağıdaki yazıyı dikkatlice okumanızda yarar var…
Günümüzün annesi, hiç kuşkusuz çocuk bakımı ve eğitimi konularında eski annelerden çok daha bilgili. Örneğin bebekleri aşırı yasaklarla kısıtlamamayı, şimdiden özgür bir insan yetiştirmesi gerektiğini biliyor. Ancak siz de göreceksiniz, çocuk büyütürken öyle anlar gelecek ki, kesin bir “Hayır!” demekten başka çareniz kalmayacak.
İki yönlü olduğu için, gerçekten zor bir sorundur bu: Bir yandan çocuğun o güzelim gelişme çağı merakını, yaratıcılığını, bilinmeyen hevesini köreltmeyeceksiniz, öte yandan başıboş ve yasaksız bir eğitimin onu şımartıp tepenize çıkarmasına göz yummayacaksınız.
İkisinin ortasını bulabilmek için tecrübe gerektiği gibi bir yaşındaki çocuğun psikolojisini, olayları ve kelimeleri nasıl değerlendirdiğini de bilmek lazımdır.
Çocuğunuza Hayır Demeden Önce
“Çamaşır makinesinin düğmesiyle oynama!”, ya da “Balkondan aşağı sarkma, düşersin!” yollu sözleri, pek çok anne günde belki en az beş kez tekrarlar. Ama çoğunlukla bunlar, ya küçük yaramazın bir kulağından girip ötekinden çıkacak, ya da “Peki!” diye kafasını sallayıp, biraz sonra unutacaktır.
Böyle durumlarda, “Çocuğum beni saymıyor, söylediklerime aldırmıyor!” kaygılarına kapılmayın. Çünkü aslında, bu çağdaki çocuklar, sözlerinizin önemini anlayamamakta, kelimelerin gerçek anlamlarını kavrayamamaktadırlar. Araştırmalara göre bir yaşındaki çocuk emir, yasak ve uyarıları, daha çok söyleyenin ses tonuna, ses yüksekliğine yüz ifadesine göre “Önemseyerek”. bir karar vermektedir.
Bütün uyarılarınızı bir tek kelimede toplamanız mümkündür: Sertçe söylenmiş bir “HAYIR!”. Belki bundan sonra küçük bir açıklamayla, neden o düğmeye basmasının, ya da pencereden sarkmasının tehlikeli olduğunu anlatabilirsiniz.
Ama, bu sihirli kelimeyi çok sik kullanmamaya da dikkat edin. Yerinde söylenirse “HAYIR”ınız önemini ve etkinliğini sürdürür.
Ayrıca yasakların sayısını, bazı pratik yollarla azaltabilirsiniz: Örneğin tehlikeli olabileceğinden veya kırılıp bozulmasından korktuğunuz eşyaları, çocuğun yetişemeyeceği yerlere kaldırarak… Özetle hayırların önüne geçmek ve çocuğunuza hayırı öğretmek sizin elinizde.
Sağlıcakla kalın.