İçindekiler
Cinsel ilişki sırasında bulaşan enfeksiyonlar genellikle anlaşılmaz, ayrıca kötü sonuçları da beraberinde getirirler. Cinsel hastalık denilince birçok kişinin aklına belsoğukluğu ve frengi hastalıkları gelir. Gerçekten de bu hastalıklar yaklaşık 50 sene öncesine kadar en sık rastlanan hastalıklar arasındaydı. Fakat günümüzde bu hastalıkları en aza indirgemek için birçok yeni ilaç geliştirildi ve hastalıkların azalması sağlandı. Ama son zamanlarda, bu hastalıkların yerini cinsel ilişkiyle bulaşan daha farklı hastalıklar almaya başladı.
Bu hastalıkların en olumsuz yanları da, kişilerin enfeksiyonları kaptıklarını fark etmemeleri ve tedavi görmemeleridir. Bu enfeksiyonların sonucu kısırlık hatta kanser bile olabilmektedir. Ama en kötüsü bu belirtilerin, enfeksiyonu kaptıktan çok uzun bir süre sonra anlaşılmasıdır. Eğer hamile bir kadın böyle bir enfeksiyon kaparsa, bebek de zarar görebilir.
Cinsel ilişkilerle bulaşan hastalıkların, kişiler üzerinde psikolojik olarak da etkileri belirir. Çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıkların sonuçları çok ağır olabilir. Bu nedenle enfeksiyonlara yakalanan kişilerin hayat akışları da değişmeye başlar. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için, mutlaka tedbirler alınmalıdır. Bundan dolayı kadınların düzenli olarak jinekoloğa gitmeleri, hamile kadınların her 4 haftada bir kontrol yaptırmaları gerekmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Klamidya
Klamidya enfeksiyonları cinsel ilişkiyle bulaşan ve gelişmiş ülkelerde en sık rastlanan hastalıklardandır. Bir yılda, yaklaşık yarım milyon kadın bu enfeksiyonu kapar ve bu kadınların çoğu 25-35 yaşları arasındadır. Bu enfeksiyonların çoğunda hastalığa işaret eden semptomlar görülmediğinden, çoğu kadın buna yakalandığının farkında olmaz. Bu nedenle tedavi gecikir. Tedavinin süresi geciktikçe de, vücutta bulunan bakteriler aktif kalır ve özellikle tüpler zarar görür. Dış gebelik veya kısırlık tehlikesi on katına çıkar. Bu enfeksiyonu kapan erkeklerde ise, sperm kanalı yapışabilir ya da sperm sayısı azalabilir. Enfeksiyona yakalanan kişilerin %4’ünde eklem iltihabı da görülür. Diz ve ayak eklemlerinde şişmeler ve ağrılar ortaya çıkabilir.
Şikayetler: Bu rahatsızlıkta genellikle fazla ağrı sizi görülmez. Özellikle bol köpüklü bir akıntı ile kendini gösterir. Rahim ağzının mukozasının iltihabına neden olabilir. Erkeklerde ise idrar yaparken ağrılar olabilir.
Teşhis: Doktorlar bu hastalığı saptamak için rahim ağızından sıvı alırlar. İdrar testi de bu enfeksiyonun teşhisinde izlenebilecek bir yoldur. Eğer enfeksiyon teşhis edilirse, tedavi başlatılır. Ayrıca eşlerin de tedavi görmeye başlaması gerekebilir.
Tedavi: Genellikle 7 gün süreyle antibiyotik kullanılır. Eğer bu enfeksiyon, hamilelik esnasında ortaya çıkarsa, bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar kullanılır.
Hamilelik: Erken doğum riski artmaktadır. Hamilelik döneminde mutlaka erken teşhis gereklidir. Çünkü doğmamış bebek bu enfeksiyondan, anneden daha çok etkilenir. Doğmamış bebeğin gözleri, akciğeri, boğazı klamidya enfeksiyonundan zarar görebilir. Bebekte görülebilecek olası rahatsızlıklar arasında konjonktivit ve akciğer iltihabı vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde klamidya testi yaptırılması önerilmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Herpes enfeksiyonu (Uçuk)
Cinsel ilişki yoluyla bulaşan en yaygın hastalıklardan birisi de herpesdir. Kadınların normalde %20’sinin genital organlarında uçuk virüsü vardır. Bu hastalığın virüsü, dudaklarda uçuklamalara yol açan virüsün benzeridir. Hastalığın en olumsuz yanı, uçuk virüsünün kalıcı olmasıdır. Bu nedenle her an enfeksiyon tekrarlayabilir. Bağışıklık sistemi stresten veya bir hastalıktan dolayı bozulduğu zaman, uçuk enfeksiyonu yeniden ortaya çıkabilir. Ayrıca genital bölgelerde oluşan kabarcıklar, cinsel yaşamı oldukça etkiler.
Şikayetler: Hastalığın başlarında genital bölgede görülen kızarıklıklar, kaşınmalar, yanmalar, gerilmeler ve ağrılar yer alır. Bu belirtileri ufak kabarcıkların oluşması takip eder. Erkeklerde kabarcıklar penis bölgesinde görülür. Kadınlarda ise, vulvada, vajinada veya rahim boynunda kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar iki üç güne kadar patlar ve bu bölgelerde sarımsı kabuklar oluşmaya başlar. Bunun dışında lenf boğumları şişebilir ve yüksek ateş görülebilir.
Teşhis: Ciltte görülen kızarıklıklar ve kaşınmalar bu hastalığın belirtilerdendir.
Tedavi: Uçuk enfeksiyonunun fazla ilerlememesi için, bazı ilaçların kullanılması gerekmektedir. Önemli olan her yeni belirtide ilaçları yeniden almayı unutmamaktır. Çünkü uçuk virüsü kalıcıdır. Bu uygulamaya dikkat edilirse, şikayetler azalır. Ayrıca uçuk enfeksiyonunun yaygınlaşması da durdurulmuş olur. Bunun dışında senede 6 defadan fazla uçuk enfeksiyonuna yakalanmak, sürekli bir tedavi yöntemini gerektirir. Bu tedavi yaklaşık bir sene sürer ve bunun sonucunda genital bölgedeki kabarcıklardan, kaşınmalardan kısmen kurtulunabilir. Bu tedavinin devamı olarak, düzenli uyumak, sağlıklı beslenmek ve egzersizler yapmak gerekir. Ancak bu şekilde bağışıklık sistemi yeni enfeksiyonlara karşı korunabilir.
Hamilelik: Hamile kadınların uçuk enfeksiyonunu doğumdan önce kapmaları, doğacak bebeği tehlikeye sokar. Doğmamış bebek bu virüsü doğum kanalından kapar, çünkü annenin bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikorlar oluşturamayacak durumdadır. Bu nedenle anne, bebeği bu virüsten koruyamaz. Eğer doğuma kadar genital bölgede oluşan kabarcıklar sönmediyse, doğum sezaryenle gerçekleşir. Buna rağmen bebek doğduktan sonra, uzun bir süre kontrol altında tutulur. Eşlerinde herpes olan kadınların cinsel ilişki sırasında normal döneme oranla çok daha fazla dikkatli olmaları gerekir.
Cinsel Yolla Bulaşan Kondilom (Siğil)
Kondilom oluşumunda en büyük etken papilloma virüsleridir (HPV). Siğile yol açan 80 farklı virüs çeşidinin olduğu bilinmektedir. Zararsız virüsler ellerde ve ayaklarda siğil çıkmasına neden olurlar. Diğer virüsler ise genital bölgede kondilom oluşumunu hızlandırır ve bazı virüsler rahim ağızı kanseri nedeni olabilir. Siğil, erkeklerin penis bölgelerinde, kadınların ise rahim boynunda, vajinada, vulvadada görülür.
Şikayetler: Siğilde fazla ağrı olmaz, sadece kaşınmalar olabilir.
Teşhis: Genital bölgede kondilom, teşhis için yeterli bir bulgudur.
Tedavi: Hücrelerin kurtulması için, siğil olan bölgelere bir sıvı sürülür. Böylece bu bölgelerin kuruması hızlanır. Fakat daha büyük kondilomların lazerle tedavi edilmesi ya da koterle yakılması gerekir. Ayrıca tedavide bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ilaçlar da kullanılabilir. Bu tür bir enfeksiyon geçiren kadının mutlaka kısa aralıklarla, kontrole gitmesi gerekir. Ancak bu şekilde bir rahim boynu kanserinden kısmen korunabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Sitomegalovirus
Bu hastalığa yol açan virüs, suçiçeği virüsünün bir başka çeşididir. Bu hastalık balgam, gözyaşı ve kandan bulaşır. Ayrıca vajinal salgı ve spermle de bulaşabilir. Yetişkinlerin hemen hemen hepsi bu hastalığı, çocuk yaşlarda geçirmiştir. Fakat Sitomegalovirusü ilerleyen yaşlarda tekrar aktif olabilir ve yeniden ortaya çıkabilir.
Şikayetler: Bu enfeksiyon genellikle anlaşılmaz, çünkü bu hastalığın tipik belirtileri yoktur. Fakat sürekli uyku ihtiyacı, ateş, kas ağrıları gibi durumlar, bu hastalığı işaret eden etkenlerdendir.
Teşhis: Kan veya idrar testi, bu hastalığın teşhisinde kullanılan yöntemlerdendir. Fakat bunun dışında, boğazdan alınan bir doku sayesinde de bu hastalığı tespit etmek mümkündür.
Tedavi: Bu hastalığın bir tedavi şekli yoktur. Bu nedenle vücudun bu enfeksiyondan kurtulması beklenmelidir.
Hamilelik: İlk kez hamilelik döneminde bu enfeksiyonu kapmak, çok riskli olabilir. Fakat hamilelerin %1’inde, bu hastalık tespit edilmiştir. Bu nedenle anne adaylarının endişeye kapılmalarına gerek yoktur. Ancak bu virüsü taşıyan anne adayları, doğmamış bebeklerine virüsü plasenta yoluyla bulaştırabilirler. 100 bebekten. 10’unda bu hastalık görülebilir. Ayrıca, bebeğe doğum esnasında doğum kanalı yolundan da, bu hastalık geçebilir. Bunun sonucu olarak bebekte, kramplaşma, sağırlık ve ruhsal bozukluklar görülebilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Vaginoz
Bakterilerin etken olduğu bu hastalık gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bu hastalığa etken olan bakteriler, vajinanın doğal koruma tabakasının zedelenmesinden sonra daha da yaygınlaşmaya başlar. Genelde bütün kadınların genital bölgelerde oluşan enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmaları vardır: Vajina süt asidi üreten bakterilerle kaplıdır ve bunlar sayesinde genital bölgedeki enfeksiyonların oluşumu engellenir. Eğer bu savunma sistemi bozulursa, hastalık yapan bakterilerin yayılması için uygun bir ortam yaratılmış olur.
Şikayetler: Vajina bölgesinde kaşınmalar olur. Ayrıca beyazımsı veya sarımsı bir akıntı olur ve bu akıntı kötü bir koku salgılar.
Teşhis: Bu hastalığın teşhisi için vajinadan sıvı alınır ve mikroskop altında incelenir.
Tedavi: Tedavide ilk önce antibiyotik kullanılır. Bu şekilde virüslerin yaygınlaşması durdurulur. Fakat enfeksiyon ilerlemiş durumda olursa, eşlerin de tedavi edilmesi gerekir. Hamilelik: Hamilelerin bu enfeksiyonu kapmaları, erken doğuma yol açabilir. Bu nedenle hamile kadınlar en ufak bir vajinal enfeksiyondan şüphe duyduklarında derhal doktora başvurmaları gerekir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Aldatılmanın Bir İşareti Midir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların nedeni korunmadan yaşanan cinsel ilişkilerdir. Bu şekilde çok basit bir biçimde enfeksiyon kapmak mümkündür. Ayrıca araştırmalar enfeksiyonların cinsel ilişki esnasında bulaşmasının daha yaygın olduğunu kanıtladı. Buna rağmen eşlerin birbirlerine enfeksiyon bulaştırmaları, eşlerin birbirlerine ihanet ettiği anlamına gelmez. Çünkü bu enfeksiyonlar vücutta yer etmiş virüslerden de kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda önemli olan eşlerin birbirlerine dürüst olmalarıdır. Eğer bir enfeksiyon söz konusu olursa, eşlerin birlikte doktora gitmeleri gerekir. Böylece tedavi daha verimli olur.
Sağlıcakla Kalın.