Bebeklerin yatış pozisyonları her bebek için farklılık gösterir. Birçok bebek kafasını yatağının en uç köşesine sıkıştırır, dizlerini karnına kadar çeker ve poposunu havaya kaldırarak uyumayı tercih eder. Büyükler için oldukça rahatsız bir uyku pozisyonu olmasına rağmen bebekler, böyle çok rahat ederler. İlk aylarda bebekler yatakta yaslanabilecek bir şeyler ararlar. Bazen bu bir yastık, bazen de yatağın kenarı olur. Ayı zamanda vücutları uyku sırasında rahimde alışkın oldukları pozisyonu alır.
Bebekler uyurken sürekli olarak pozisyon değiştirirler. Bu pozisyonların tümü büyükler için sağlıksız gibi görünse de, küçüklere hiçbir zararı yoktur. Bebekler rahatsız gibi görünen uyku pozisyonlarından dinlenmiş olarak kalkarlar.
Bebeğinizi Geceleri Yüzüstü Yatırmayın
Bebeğin uyurken değiştirdiği pozisyonlar onun için tehlike arz etmezler. Ancak anne ve babalar bebeği ilk yılında yüzüstü yatırmamalılar. Bu yatış pozisyonu ile ani ölüm tehlikesi büyür. Gerçi bu konu tıp dünyasında hala tartışılıyor. Ancak istatistikler, bebeklerin yüzüstü yatış pozisyonunda ani ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bebeğinizi geceleri yüzüstü yatırmalısınız. Ancak arada bir onu yan tarafa da çevirebilirsiniz. Tabii ki bebeğinizi geceleri sık sık kontrol etmelisiniz.
Bebeklerin yatış pozisyonları her durumda değişiklik gösterebilir. Bebeğinizin yan pozisyondan sırtüstü ya da yüz üstü düşmesini engellemek için onu bir yastık ile desteklemelisiniz. Yüzüstü yatırma yasağı gün için geçerli değildir. Bebek gündüzleri uyanık iken onu arada bir yüzüstü yatırmalısınız. Çünkü bu pozisyon bebeğin sırt gelişimi için gereklidir. Aynı zamanda bebeğin bakış pozisyonu da değişmiş olur. Bebekler çevrelerini sürekli olarak aynı pozisyondan seyretmekten sıkılırlar ve bir süre sonra huzursuz olurlar.
Bebeğinizi Uykuda Rahatsız Etmeyin
Uyku sırasında bebek rahatsız edilmemelidir. Birçok aile ziyarete gelenlere bebeklerini göstermek için, onu uykusu sırasında rahatsız ederler. Çünkü bu sırada elini, kolunu hareket ettiren bebeklerinin uyanık olduğunu düşünürler. Ancak bebek uykusu sırasında aniden ağlamaya da başlayabilir. Anne bu gibi durumlarda bebeği hemen kucağına almak yerine, öncelikle onu okşamalı, sakinleştirmeye çalışmalıdır.
Bebek hemen hemen 3 yaşına kadar derin uyku uyumaz. Yaklaşık olarak 4 saatlik bir uykunun sadece 45 dakika kadarı derin uykuda geçer. Ancak aileler bu durumdan endişe duymamalıdırlar. Çünkü bebeklerin onların düşündüklerinden çok daha az uykuya ihtiyaçları vardır. Örneğin 3’er saatlik uykular 2 haftalık bir bebeğin başarabileceği en uzun uyku süresidir. Uyku süresi bebeğin büyümesiyle beraber artar. Altı aylık bir bebek geceleri rahatlıkla uyku saatini 5 saate kadar çıkarabilir.
Yeni doğan bir bebeğin tek başına ayrı odada yatması doğal değildir. Ancak birçok anne baba zamanla bebeğin yatağını ayırmakta güçlük çekeceklerini düşünerek, onu odalarında yatırmazlar. Bunun da çözümü, bebeğin ebeveynin odasında, ancak ayrı bir yatakta yatırılmasıdır.
Sağlıcakla Kalın.