Tatile giden anne babalar bebekleri güneşten korumak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini merak ederler. Peki bebeğimizi güneşten nasıl koruruz, onları korumak için neler yapmalıyız? Değerli anne babalar güneşin bebekler için faydalı olduğu kadar aşırı güneşin bizlere olduğu gibi bebeklere de zararlı olduğunu unutmamalıyız. Gelin şimdi bebekleri güneşten nasıl koruruz? bu konu hakkında sizlere detaylı bilgi verelim.
Güneş ışınlarından her geçen gün daha olumsuz etkileniyorsunuz. Çoğu zaman kendinizi güneşten korunamadığınız anlar olabiliyor. Peki sizin bile güneş karşısında korunmasız kaldığınız bu durumdan bebeğinizin nasıl etkilenebileceğini hiç düşündünüz mü? Yetişkin bir insana göre çok daha hassas bir cilde sahip bebeğiniz, güneş karşısında sizden daha savunmasızdır. Ancak isterseniz bebeğinizi güneşten koruyabilirsiniz; üstelik güneşten yararlanmasını da sağlayarak. Çünkü güneş ışınları içerdiği D vitaminiyle bebeğinizin gelişimi için gereklidir.
Yaz sıcaklarında anne olmak daha zordur. Bir yandan kendinizi güneşten korumaya çalışırsınız bir yandan da bebeğinizi. Yakıcı sıcaklarda çoğu zaman, gereğinden fazla güneşlendiğinizi bile fark etmezsiniz. Bir bakmışınız ki, güneş yanıklarıyla boğuşuyorsunuz.
Sizin güneşten böyle etkilendiğiniz bir durumda hassas bir deriye sahip bebeğiniz doğal olarak güneşten daha olumsuz bir şekilde etkilenir. Onun hassas derisini, özenle korumanız, ileride uzun vadede güneşte kalmadan oluşabilecek problemlerden bebeğinizi uzak tutmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizi yaz sıcaklarına karşı çok yönlü bir koruma ile bu olumsuz risklerden koruyabilirsiniz. Onu yaz sıcaklarında, güneşten uzak tutarak, giyimine ve beslenmesine dikkat ederek kollayabilirsiniz.
Bebeğiniz güneşlenirken nelere dikkat edilmeli?
Güneş ışınlarını filitre eden atmosferdeki ozon tabakasında meydana gelen delik nedeniyle koruyucu özelliğini eskisi gibi sürdürmediği bilinen bir gerçek. Hal böyle olunca özellikle de bebekleri güneşten özenle korumak şart.
Bebeğinizi güneşten korumak için öncelikle güneşte kalacağı saatleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bunun için bebeğinizi saat 11.00-15.00 saatleri dışında güneşe çıkartmamaya özen göstermeniz iyi olur.
Bebekler için güneş kremi kullanımı büyük önem taşıyor. Özellikle bebeğin güneşten korunması için tercih edilen losyon yerine güneş kremi olmalı. Bebeklere alınan güneş kremlerinin iyi sonuç vermesi için güneş koruma faktörünün 30 ultraviyole korumasının üzerinde olması gerekiyor. Ayrıca ter, deniz suyu gibi faktörlerle etkisini yitiren kremden daha iyi faydalanabilmek için, kremin bebeğe 1 saat arayla sürülmesi tavsiye ediliyor. Bu şekilde bebeğinizi, güneşe karşı en iyi şekilde korumanız mümkün.
Bebeğinizin güneşlenmesi söz konusu olduğunda kaç aylık olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Bebeğiniz 0-1 aylıksa;
Henüz çok küçük olan bebeklerin terleme fonksiyonları yeterli olmadığından vücut ısısı yükselebilir. Bu nedenle 0-1 aylık olanların bebeklerin güneş altında kalmaları konusunda daha titiz olunması gerekiyor. Ayrıca, bebeklerde yaş küçüldükçe, yüksek koruma faktörlü güneş kremlerin seçilmesi önem taşıyor.
Bebeğiniz 1-12 aylıksa;
Bebeklerin gelişimi için bu yaşlarda güneş ışınları önem taşır. Her gün yarım saat, güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde 1-12 aylık bebeklerin güneşlenmesinde fayda var.
Bebeğiniz 1 yaşının üzerindeyse;
Bebeğiniz 1 yaşın üzerindeyse yine güneşten zarar görmeden, faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca 3 yaş civarındaki çocukların güneş altında kalmaları durumunda, ısı üretimi ve terlemesi daha fazla olduğundan daha çok sıvı takviyesine ihtiyaçları vardır. Anne sütü bebeğinizdeki su ve tuz kaybını önler Sıcaklarda bebeğin beslenmesi de önem taşıyor.
Bebeklerin sıcaklardan daha az etkilenmelerini sağlamak için beslenmesinde sulu ve serin gıdalara yer vermek gerekiyor. 1 yaşını geçmiş bebeklerde de suyun dışında meyve suyu, ayran gibi içecek takviyeleriyle terleme ile oluşan su kaybı önlenebilir.
Bebeklerde oluşan su kaybını özellikle bebeğini emziren annelerin, gidermesi mümkün. Çünkü yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen 4-6 arası bebeklerin çok yüksek sıcaklıklarda bile su ihtiyacını hissetmediğini ortaya koyuyor.
Bebeğinizi güneşten korumak için nelere dikkat etmelisiniz?
- Bebeğinizin saat 11.00-15.00 arası güneşten koruyun. Hatta aynı saat dilimlerinde bebeğinizi gölgede bile bırakmamaya özen gö
- Güneş ışınlarına maruz kalan bebeğinizin sıvı ihtiyacı artacağından daha fazla su içirmeye önem verin. Bebeğiniz 6 aylık ve üzerindeyse suyun yansıra taze sıkılmış meyve suyu da verebilirsiniz.
- Bebeğinizin yüzünü güneşten korumak için şapkasını giydirmeyi unutmayı
- Eğer yaz sıcaklarında evdeyseniz, bebeğinize ilik suyla banyo. yaptırabilirsiniz.
- Bebeğinizi arabayla gezdiriyorsanız, terlememesi için bebeğinizin altına büyükçe bir havlu koymanız mümkü
- Bebeğiniz bebek arabasında bile olsa, herhangi bir yerde 1 saatten fazla kalma durumunda güneş yanıkları oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bunun için bebeğinizin 1 saatten fazla güneşte kalmamasına dikkat edin.
- Bebeğinizin yüzünü rahatlaması için ıslak bir bezle silebilirsiniz. Böylece bebeğinizin cildi daha rahat nefes alabilir.
Bebeğinizin yaz sıcaklarında giyimi de önemli
Yaz sıcaklarında güneşten etkilenen bebeklerin beslenmesi kadar giyimine de özen gösterilmesi gerekiyor. Bunun için bebeklerin kıyafeti bedeni sıkı sarmayan, koyu renkli ve fazla katlı olmayan, ince pamuklu olmasını tercih edin.
Çünkü bebeğe sentetik giysiler giydirilmemesi, bebeğin cildinde pişik sorunun azaltılmasını sağlar. Eğer bebek terliyorsa kıyafetini değiştirmeye de özen göstermek lazım. Deniz kenarlarına da giderken bebeğe sadece bir ince atlet giydirmek de yeterlidir.
Bebeğinizi güneş çarptıysa ne yapmalısınız?
Çok sıcak havalarda bebekler aşırı su ve tuz kaybına uğradıklarından, güneş çarpmasına uğrayabilirler. Eğer sizin de bebeğinizi güneş çarptıysa,
- Bebeğinizi hemen serin bir yere alın
- Bol su içirin
- Ateşi yüksekse ilik suyla duş aldırın; ateş düşürücülerden verin
- Masaj ve vücut hareketleri yaptırın; sağlık kuruluşuna başvurun
- Bu yaptıklarınıza rağmen bebeğiniz kendine gelemiyorsa onu hemen bir uzmana götürün
Sıcaklarda bebeği kundaklamamaya da dikkat etmek gerekiyor. Yine sıcaklar arttığında, bebeğin altındaki bezin de çok sık değiştirilmesi şart. Bebeğin altının kısa süreler açık bırakılması da, pişik olasılığını azaltmada yardımcı olur.
Güneş ışınlarının giderek artan zararlı etkilerinden sadece cildi korumak yetmiyor. Çünkü zararlı ultraviyole ışınları gözlerde kalıcı bir takım hasarlarının yanı sıra kuruluk, kaşıntı gibi etkiler de yaratıyor.
Bebeklerin en az ciltleri kadar hassas gözlerini de güneşten korumak için güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Ancak bebeğe güneş gözlüğü satın alırken üzerinde UV filtre damgasının olup olmadığını kontrol etmek gereklilik taşıyor. Ayrıca bebeğe alacağınız gözlüğün niteliklerinin kenarları kapalı, çerçevesi sağlam, yüzeyi pürüzsüz, organik camlı, rahat kullanımlı olması ideal.
Bebeği güneş çarptığını nasıl anlarsınız?
Bebeğinizin saat 11.00-15.00 arasında güneş altında kalmaması gerekiyor. Çünkü güneş ışınlarının dik geldiği bu saatler güneş çarpmasına neden olabilir. Güneş çarpan bebeğinizde, aşırı yüksek sıcaklıkta kalmasından kaynaklanan su ve tuz kaybına bağlı olan belirli bulgular görülür. Eğer bebeğinizde:
- Bulantı
- Kusma
- Kabızlık
- Kas ağrıları
- Sersemlik
- Görme rahatsızlıkları
- Bayılma
- Koma
- Ateş yüksekliği
- Hızlı soluma,
gibi belirtiler görürseniz bebeğinizi güneş çarpmış demektir. Bu belirtileri gösteren bebeğinizi bir uzmana götürmelisiniz. Ayrıca uzun süreler boyunca güneş altında kalan bebekler için uzun vadede gelişebilecek bazı cilt rahatsızlıkları riskleri söz konusu olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Çocuğunuzu zararlı güneş ışınlarına maruz bırakarak, onun ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırdığınızı biliyor musunuz?
Bir çocuğu sürekli korumasız olarak güneş ışınlarına maruz bıraktığımızda, onun kalıtımsal genlerine zarar verme riski ile karşı karşıya kalırız. Bugün UVB ışınları kadar UVA ışınlarının da hücre merkezine kadar ulaştığını ve hücrelerin DNA’sında değişimlere sebep olduğunu biliyoruz.
Cildin bir hafızası vardır ve bu değişimler çocukluktan itibaren kaydedilmekte, gittikçe artarak cildin doğal korunma sistemini, yani güneşe karşı dayanıklılığını tüketmektedir.
Bir çocuğun güneşe karşı dayanıklılığını tüketme riskini göze alıp, kalıtımsal genlerini zarara uğratmaya hiç hakkımız yok. Çünkü bu riskin tek adı var: Cilt Kanseri. Cilt kanserine yakalanma riski 15 yaşından önce alınan güneş ışınları sayısı ile orantılıdır.
Çocukları güneşten en etkili şekilde nasıl koruyabiliriz?
- Üç yaşından küçük çocukları kesinlikle güneşe bırakmayın
- Güneşten korunma ürünlerini seçerken, yoğun miktarda UVA/UVB filtresi içermelerine ve yüksek koruma faktörlü olmasına özen gösterin.
- Çocukların, yansıma yapan yüzeylerden uzak durmalarına özen gösterin (beyaz duvar, beyaz kum, kar…).
- Saat 11.00 ve 16.00 arasında güneşte kalmalarını önleyin.
- Çocuklara, güneşe çıkmadan önce ve her deniz banyosundan sonra bol miktarda güneşten korunma ürününü sürün. Güneşteyken mutlaka t-shirt, şapka ve gözlük takmalarını sağlayın.
- Gün içinde düzenli olarak bol bol su içirin.
- Çocuklara, güneşten yararlı bir şekilde faydalanmalarını öğretmeliyiz. Çünkü eğitilmiş çocuklar, ileride güneşi bilinçli şekilde kullanan sağlıklı bireyler olacaklardır.
Değerli anne babalar, her şeyin aşırısının sağlığımız bozduğunu bilmelisiniz. Gördüğünüz üzere güneş bebeğimiz için ne kadar faydalı olsa da aşırı güneş gerçekten bebeğimiz için çok tehlikeli olabilir. Bu konuda daha dikkatli olmanız temennisiyle.
Sağlıcakla Kalın.
One Comment
Leave a Reply