Ülkemizde yaşanan bebek ölümlerinin kaynağında ilk sırayı; zamanında ihmal edilerek yaptırılmayan aşılar alıyor. Halbuki bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla hastalık ortaya çıkmadan önce yaptırılan aşılar, dünyadaki pek çok bulaşıcı hastalık salgınını ve ölümleri önemli ölçüde önlemiş büyük tıbbi buluşlardır. Ancak birçok anne baba çocuğuna hangi aşıyı ne zaman yaptırması gerektiğini bilmiyor. Dolayısıyla da çocuklar büyük tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlar. Birçok çocuk sırf ihmal yüzünden hayatlarını kaybediyor veya ömür boyu sakat kalmaya mahkum oluyor. Onları yaşatmak ve sağlıklarını korumak için aşılarını düzenli olarak yaptırmanız ve tarihlerini not etmeniz yeterli.
Ülkemizde Bebeklik Döneminde Yapılan Asılar
Aşı takvimleri sayesinde aileler, hangi aşının ne zaman yapılması gerektiğini bilebiliyor, unuttukları zaman hatırlamak için bakabilecekleri bir kaynağa sahip oluyorlar. Aşı tarihlerinin kaydedilmesi çok önemli, çünkü rapellerin ne zaman yapılacağını, bir risk durumunda neyin ne zaman yapıldığının takibi ancak böyle sağlanabilir.
VEREM (BCG) AŞISI
Bebeğinizin verem aşısını ilk ay içinde yaptırmalısınız. Uzmanlar 2. veya 3. ay içinde yapılan verem aşısının daha fazla bağışıklık bıraktığını, ancak ülkemizde bu süreyi beklemenin göze alınamayacak kadar riskli olduğunu söylüyorlar.
Bebeğinize verem aşısı yaptırdıktan sonra onu 3 gün yıkamamalısınız. Aşıyı takip eden ilk günlerde bebeğinizin aşı yerinde herhangi bir değişiklik görülmez. Ancak 6 – 8 hafta kadar sonra ileride kaybolup, ufak bir iz bırakacak, sivilce benzeri bir şişlik görülür. Verem aşısı doğduktan sonra (okula girişten önce) ve daha sonra da 5 yıl arayla 20 yaşına dek tekrarlanmalıdır.
ÇOCUK FELCİ (POLIO) AŞISI
Bu aşı karma aşılarla aynı zamanda ama ağızdan damla şeklinde kullanılır. Canlı aşıdır. Çocuk felci aşısından sonra bebeğinize 2 saat süreyle anne sütü, süt, su, mama vermemelisiniz.
KIZAMIK, KIZAMIKCIK, KABAKULAK AŞILARI
Ülkemizde kızamık hala büyük sorunlara yol açmakta, ölümlere neden olmaktadır. Kızamığın fazla görüldüğü yerlerde 9. ayda kızamık aşısı yapılır, bu aşı 15. ayda tekrar edilir. Bu tekrarda sadece kızamık olarak değil, kızamık, kızamıkçık, kabakulak kombine aşısı şeklinde tekrarı uygundur. Kızamıkçık hamileyken geçirildiğinde doğacak bebekte sakatlığa yol açabilir. Bu nedenle çocuk doğurma yaşındaki her genç kızın aşılandığından emin olunmalıdır. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi’nde yer alır, ancak kızamıkçık ve kabakulak aşılarının tekrarı gerekir.
HEPATİT B (SARILIK) AŞISI
Sarılık etkeni mikroplar pek çok çeşittir. Ancak bunlardan Hepatit B virüsü ileride siroza ve karaciğer yetersizliğine yol açabilen bir mikrop olduğu için buna karşı aşı uygulaması akla yatkındır. Özellikle anaokuluna devam eden, bakıcı tarafından büyütülen, aile bireyleri sağlık personeli olan çocukların aşılanması gerekir. Hepatit B taşıyıcısı olan annelerin çocuklarına doğar doğmaz mutlaka aşı yapılmalı ve bununla birlikte Hepatit B’ye spesifik immunoglobülin verilmelidir. Bundan sonra 1. ay sonunda aşı tekrarı, 2. ay sonunda aşı tekrarı ve 1 yıl sonra rapel gerekir ya da yenidoğan bebek doğumdan hemen sonra, 1 ay sonra ve 6 ay sonra aşılanır.
HEMOFİLUS INFLUENZA (B) AŞISI
Menenjit aşısı olarak bilinen bu aşı özellikle 3 ay – 5 yaş arası çocuklarda ağır menenjit, boğaz, burun, göz, kulak enfeksiyonu yapan hemofilus influenza tip B bakterisine karşı bağışıklık sağlar. Karma ve çocuk felci aşısıyla birlikte 2, 4, 6. aylarda yapılabilir. 18. ayda tekrar edilir. İlk 1 yılda yapılamamış çocuklara 12. aydan sonra tek doz olarak yapılır. 6 aydan sonra yapıldığında 1 yaşına dek 2 doz ve 2. dozdan 1 yıl sonra tekrar edilir.
Sağlıcakla Kalın.