in

Bebeklerde Pişik Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?

Gönderi paylaş:

Pişik bebeklerin karşılaştığı en yaygın ve en karmaşık cilt sorunlarından biridir. Hemen hemen bütün bebekler bir şekilde pişik sorunuyla karşılaşırlar. En sık rastlandığı dönem ise 0 – 18 aylar arası dönemdir. Pişik, bezli bölgede cilt tahrişi ve kızarıklığı şeklinde ve bazen de daha ciddi yaralar olarak görülür. Bebek cildinin idrarla temas ettiği bezli bölgede meydana gelir. Pişik tek başına görülen bir olay değildir; pek çok çeşidi olduğu gibi, pek çok da sebebi vardır. Bazen birkaç faktör bir araya gelerek pişiği daha da kötü hale getirebilir.

Pişik neden oluşur?

Hijyenik koşulların yetersizliği: Etkili, yeterli ve sık alt temizliği bebeğinizin hassas cildinin ıslaklığa ve kirli alt bezine temasını azaltacaktır.

Alt bezi: Bebeğin alt bezi, cildi için ıslak ve sıcak bir ortam yaratacaktır. Cildin tahriş olmasının diğer bir nedeni de sürtünmedir. Cildin boğum yerlerinin birbirine ve bezin cilde sürtünmesi pişik oluşmasına sebep olur. Özellikle ıslak ve sıcak bir ortamda, cilt sürtünmeden daha da fazla etkilenmektedir. Bu durum enfeksiyonlu pişiğe geçiş nedeni olabilir. Dolayısıyla pişiği daha da kötüleştirecektir.

İdrar: Pişiğin en yaygın sebeplerinden birisidir. İdrarlı bez uzun süre cilt üzerinde kaldığında, özellikle geceleri, idrar bozularak amonyağa dönüşür. Amonyak oldukça keskin bir kokuya sahiptir ve cildi tahriş eder. Üst üste olan bu olay bir süre sonra pişiğe yol açar.

Dışkı (bebeğin kakası): İdrar olduğu gibi dışkı da cilt üzerinde uzun süre kaldığında tahrişe yol açar. Dışkının, idrar ile karışması pişik tehlikesini artırır.

Bebeğin alt temizliğinin yapılması ve pişikten korunması konusunda annelerin bilinçli davranmaları gerektiğini unutmayın çünkü amaç; sağlıklı ve mutlu bebekler. Anneler gün içinde birçok kez bebeklerinin bezini değiştirmek zorunda kalırlar. Dolayısıyla bebek bakımında alt temizliği büyük önem taşır. Çünkü bebeklerin bacakları, genital bölgeleri ve popoları, özellikle uzun süre sıcak ortamda kaldığında çabuk tahriş olur. Bu nedenle, bebeğin bezinin 3 – 4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Genel olarak bebeği emzirdikten sonra altını değiştirmek uygundur. Her değiştirmede bebeğin altı bilinçli bir şekilde temizlenmelidir.

Bebeğin alt temizliğinde losyonlu temizleme mendili ya da bir parça pamuğun üzerine dökerek kullanabileceğiniz temizleme losyonu kullanmanız doğru olur. Her alt değiştirmede bebeğin altını iyice temizledikten sonra mutlaka pişik kremi kullanın. Böylece pişik oluşumunu önleyerek bebeğinizin canının yanmasını da önlemiş olursunuz. Kullanacağınız pişik kremi sadece koruma özelliği olan bir krem olmamalıdır. İyileştirici ve anti bakteriyel özelliklere de sahip olan bir pişik kremi kullanılmalıdır. Bir kez tahriş olmuş cilt, enfeksiyona açıktır ve anti bakteriyel özellikli bir pişik kremi pişiğin daha da ilerlemesini engeller, tedavi edici özelliğiyle de iyileştirir. Kızlarda alt temizliğinin önden arkaya yapılması önemlidir. Erkek bebeklerde ise bu temizliğin arkadan öne doğru yapılması gerekir. Bezi değiştirilirken bebeğin altının bir süre açık kalması iyi olur.

Hangi durumlar pişiği ilerletir?

Pişikle ilgili belli bazı sebepleri bilmek, pişik ile mücadelede yardımcı olacaktır. Özellikle aşağıdaki durumlar, pişiğin ilerlemesine neden olurlar.

  • Alt bezi yeterince sık değiştirilmediğinde
  • Alt temizliği yeterince i yapılmadığında
  • İshal olduğunda
  • Emzirme dönemi bittiğin
  • Diş çıkarma döneminde
  • Antibiyotik tedavisi döneminde
  • Bez üzerine naylon külotlar giydirildiğinde
  • Egzama olduğunda bebek için pişiği ilerletici ortam hazırlanmış olur.

Pişiğe karşı ne yapabilirsiniz?

Sağlık uzmanları bebeğinizi pişikten korumanız için aşağıdaki önerileri sunmaktadırlar:

  • Pişiğe sebep olabilecek faktörleri tanıyın. Örneğin; anne sütünün kesilmesi veya diş çıkarma gibi dönemlerde hazırlıklı olun.
  • Kullandığınız alt bezi tipini kontrol edin (Hazır bez veya kumaş bez gibi). Kullandığınız bez tipini ya da markasını değiştirmek iyi bir fikir olabilir. Hazır bezler, baldırlar ve kalça üzerinde sıkı olmalı, ancak bacak arası bölümü de ıslaklığı en iyi şekilde emebilmesi için daha geniş olmalıdır. Tek yönlü emme özelliği olan hazır bezlerden kullanmaya özen gösterin. Bu sayede ıslaklık bez tarafından bezin orta bölümünde hapis edilecek ve cilt ile temas etmeyecektir.
  • Bebeğinizin bezli bölgesini mümkün olduğunca sık havalandırın.
  • Bebeğinizin cildini kuru tuttuğunuz ölçüde, ıslak bezin tahriş edici etkisinden korursunuz.
  • Düzenli sık ve yeteri kadar alt temizliği yapın. Bu sayede bebeğinizin hassas ve korunmaya muhtaç cildini ıslaklık ve kirli alt bezinin zararlı etkilerine karşı korumuş olursunuz. Bebeklerin hassas ciltlerinin sağlığı için hijyenik şartlar çok önemlidir.

Satın alarak kullandığınız ıslak mendilin türü de çok önemlidir. Bazı ıslak mendiller cilde zarar verebilirler. Islak mendil kullanmak sadece su ve pamuk kullanmaktan daha iyidir. Özellikle temizleme losyonu içeren kalın ıslak mendilleri kullanmanızı öneririz. Suya oranla yağsı atıkları daha fazla temizleme özelliği olan, temizleme losyonu içeren mendiller her alt değiştirmede kullanıldığında, bebeğinizi pişikten korur.

Pişik ile mücadelede, pişiğin herhangi bir evresinde müdahale edebilecek bir krem kullanmanız çok önemlidir. Pişik kreminin bebeğinizde pişik olsun – olmasın her alt değiştirmede kullanılması, bebeğin cildinin sağlıklı – pişiksiz kalmasını sağlar.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir