in

Bebeklerde Kabızlık Sorunu ve Çözüm Önerileri

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Kabızlık sorunu 3-4 günde bir zorlanarak sert dışkı yapma durumu olarak bilinir. Kabızlık oluşmasında genetik yatkınlık, belenme şekli, kullanılan ilaçlar ve demir damlaları etkilidir. Anne sütü ile beslenen bebekler günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verilerek kabızlık oluşumu önlenebilir. Bebekler formül mama ile besleniyorsa mama hazırlarken dikkatli olmalısınız. Her 30 ml suya 1 ölçek mama vermelisiniz.

Mama verme şeklinizi ve düzeninizi değiştirmeyin. Formül mama içine günde 2 kez 1 çay kaşığı zeytinyağı katın. Bebeklerin bacaklarından tutarak bisiklet hareketi yaptırmak bebeğin bağırsaklarının çalışmasını hızlandırır. Bu da bebekteki kabızlık sorununu çözer. Gazı olan bebekleri yüzüstü yatırarak ayak hareketi yapmak bebeğin gazını çıkartır.

  • Ek Gıda Döneminde Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebekler ek gıdaya geçtiği dönemde kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalır. Bebeklerde ek besinlere geçerken sırayla ve azar azar vermelisiniz. Yoğun ek gıdalar bebeğin sindirim sistemini bozar. Muz, şeftali, pirinç, patates, havuç ve demir damlaları kabızlığa neden olur. Tahıllardan yulaf, sebze ve meyvelerden kayısı, armut, eril ve kabak bebeğin dışkısını yumuşatarak kabızlık sorunu yaşamasını önler.

Bebeklerin Kaka Yapma Düzeni Nasıldır?

Bebeklerin kakası ilk günlerde çok sık ve yeşilimsi renktedir. Bu renk gittikçe sarı renge dönüşür. Bebeğin kakası bazen koyu yeşil olabilir. Kaka sayısı bebeklerin genetik özelliklerine ve beslenme şekillerine göre değişir. Anne sütü ile beslenen bebekler haftada 1 kaka yapabilir. Kaka yapma durumu günde 5-6 kez de olabilir. Her iki durumda normaldir ve bebekte herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin kaka rengi sarı veya yeşil renkli olabilir. Ek gıdaya geçen bebeklerin dışkı rengi yedikleri besinlerden etkilenir. Havuç ile beslenen bebeğin dışkısı turuncu renkli olabilir.

Demir damlası kullanımında dışkı sertleşir ve siyah renge dönüşür. Antibiyotik ilaç kullanan bebeklerin dışkı sayısında artış görülür. Bebeğin kaka sayısı 7’yi geçiyor ve sulu kaka yapıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

  • Bebeklerin kabız olma sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin kabız olma sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin kabız olmasında birçok etken etkilidir. Sorunlar anatomik olabileceği gibi sindirim sistemine bağlı olarak da gerçekleşir. Beslenme alışkanlıkları kabızlığı etkileyen birinci derecede etkendir. Bebeklerin kabız olma sebepleri şunlardır:

  • Bağırsak sisteminde meydana gelen yapısal bozukluklar
  • Doğuştan gelen bağırsak genişliği ve anatomik sorunlar
  • Genetiksel bağırsak yavaşlığı ve tembelliği
  • Aşırı süt tüketimi
  • Bebeğin sürekli katı gıda ile beslenmesi
  • Psikolojik faktörler
  • Bebeklerin kabız olduğu nasıl anlaşılır?

Bebeğin davranışlarını gözlemleyerek kabız olup olmadığını anlayabiliriz. İlk etapta bebeğinizin kakasını ne sıklıkla yaptığını gözlemleyin. Bazı bebekler gün aşırı kaka yaparken bazı bebekler 3-4 gün ara ile kaka yapabilir. Bebeğinizin kaka yapma sıklığında değişkenlik varsa bu süre normalden uzun sürüyorsa bebeğiniz kabız olmuş olabilir.

Bebek kakasını yaparken ağlıyor ve zorlanıyorsa, bebeğin kakası sert ve yoğun kıvamlı ise, bebeğin kakasından kan geliyors kabız olabilir. Ya da bebek kakasını yaparken huzursuz ve rahatsız oluyorsa bebeğiniz kabız olmuş olabilir. Bu sorunları gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktorla iletişime geçmelisiniz.

  • Bebeklerde kabızlık için ne yapılmalı?

Bebeklerde kabızlığı gidermenin birçok yolu vardır. Bu yollardan bazıları şunlardır:

  • Bebeğinizin kaslarının gevşemesi için bebeğinize ılık banyo yaptırın. Ilık bir suyun içine çocuğunuzu 20 dakika boyunca oturtun. 20 dakika ılık suya oturan bebeğin kasları gevşer ve rahatlar.
  • Bebeğinizin poposuna yağ sürün. Gliserin ve vazelin bebeğinizin rahatlayıp ve kakasını kolay yapmasını sağlar.
  • 4 ay ve üzeri bebekleri beslerken elma, erik, armut ve şeftali suyu verin.
  • Bebeğe egzersizler yaptırın. Bebeğin bacaklarını karnına doğru ileri geri çekip egzersizler yapın. Bu bebeğin gazını çıkartır kabızlık oluşumunu engeller.
  • Bebeklerde kabızlık masajı nasıl yapılır?

Kabızlık sorunu yaşayan bebekleri rahatlamak için bebeklere kabızlık masajı yapmalısınız. Oda sıcaklığında avucunuzun içini ıslatarak bebeğinizin karnına elinizi koyup masaj yapabilirsiniz. Elinizi bebeğin karnına koyarak yarım ay şeklinde hareket ettirerek bebeğin bağırsaklarını harekete geçirebilirsiniz.

Bu işlemi yaparken bebeğin karnına fazla baskı yapmayın. Bebeğin karnına elinizi koyarak sağ ve sol boşluk bölgesine doğru ovalayın. Bu hareket bebeklerdeki kabızlık sorununu giderir bebeği rahatlatır. Bebek masajı yaptığınız halde bebek ağlamaya devam ediyor huzursuzluk çıkarıyorsa vakit kaybetmeden bebeği en yakın sağlık merkezine götürün.

  • Bebeklerde Kabızlığa Bitkisel Çözüm Önerileri

Bebeklerde kabızlık sorununu bitkisel ve doğal yöntemler kullanarak çözebilirsiniz. Uzmanların kabızlık konusunda önerdiği yöntemler şunlardır:

  • ANNE SÜTÜ: Kabızlığı geçiren en ideal yöntemdir. Anne sütü sert olan bebeğin dışkısını yumuşatır. Bağırsakları canlandırarak kabızlık oluşumunu önler.
  • ZEYTİNYAĞI: Temiz bir kulak çubuğuna zeytinyağına batırıp kabız olan bölgeye çubuk yardımı ile ileri geri ve dairesel hareket ettirin. Bu durum yeni doğan bebekler için sakıncalı olabilir.
  • MASAJ: Bebeği sırt üstü yatırıp göbek deliğinin olduğu yere saat yönünde masaj yapın. Aynı işlemi bir de zıt yönde uygulayın.
  • BİSİKLET EGZERSİZİ: Sırtı yere gelecek şekilde bebeğinizi yatırın. Dizlerini hafifçe kıvırtıp bisiklet pedalı gibi çevirerek bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz.
  • ILIK DUŞ: Ilık duş bebeklerin dışkı kanalının gevşemesine destek olur. Bebeğin rahatlaması sağlanır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir