İçindekiler
Yaşamlarının ilk aylarında bebekler hızlı büyüme ve gelişme gösterirler. Nemours Vakfı’na göre, bebekler doğum ağırlıklarını yaşamlarının ilk yılında dört katına çıkarabilirler. Bu büyümeyi gerçekleştirmek için gereken enerji gereksinimleri nedeniyle, bebekler genellikle sağlıklı bir yemek arzusu geliştirirler. Ancak bebeklerde iştah azalması belirli koşullar altında oluşabilir, bu da büyüme geriliği, zayıf kilo alımı ve gelişimsel gecikmelere yol açabilir.
Bebeklerde iştah Azalması ve Asit Reflü Rolü
Asit reflü, mide asidinin ve yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri akışıdır. Mide içeriğinin asitliği sinirlilik, ağrı ve bebeklerde iştah azalması sorununa neden olabilir.
Asit reflü semptomları arasında sık tükürme, kusma, öksürük, solunum sıkıntısı ve yiyecekten kaçınma bulunur. Mayo Clinic’e göre, anne sütü veya bebek maması fark etmeksizin bebeğin dik bir pozisyonda beslenmesi, reflü semptomlarını azaltabilir ve besleme rutinini iyileştirebilir. Ancak bazen, bebeklerin mide içeriğinin asitliğini azaltmak için ilaçlara ihtiyaç duyulabilmektedir.
Süt Protein Alerjisi
Süt proteini alerjisi, bir bebeğin bağışıklık sisteminin sütte bulunan proteinler olan kazein ve peynir altı suyuna karşı reaksiyon gösterdiği bir durumdur.
Bu, bebek süt ürünlerini her tükettiğin ağrı, şişkinlik, kaşıntı ve nefes alma güçlüğüne neden olabilir. Semptomların ciddiyeti nedeniyle bebeklerde iştah azalması görülebilir. Süt ürünlerinden kaçınmak ve bebek hipoalerjenik formüllerini beslemek süt proteini alerjisi semptomlarını önleyebilir ve bebeğin iştahını artırabilir.
Bebeklerde iştah Azalması ve Enfeksiyonların Rolü
Bebeklerde olgunlaşmış bir bağışıklık sistemi yoktur ve bu da onları ciddi enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bir bebekte iştah kaybına neden olabilir.
Bunlar, pnömoni, grip ve bronşiyolit gibi solunum hastalıklarını içerir, çünkü bebek bu durumlarla ilişkili hızlı solunum ile beslenmeyi koordine edemez. İdrar yolu enfeksiyonları ve gastroenterit gibi diğer enfeksiyonlar da bebeği besleyemeyecek kadar hasta yapabilir.
Konjenital kalp hastalığı
Bazı çocuklar, yeterince beslenmelerini engelleyen kalp kusurları ile doğarlar. Bu konjenital kalp rahatsızlıkları bebeğin yeterli beslenmesini önleyebilir.
Ayrıca, bazı konjenital kalp rahatsızlıkları olan bebekler kalp yetmezliğine girerek kalbi etkili bir şekilde kan pompalamak için çok zayıf bırakarak akciğerlerde sıvı birikmesine ve nefes alma ve beslenmede zorluk çekmesine neden olabilir.
Bu koşulların cerrahi olarak düzeltilmesi ve sıvı dengesinin tıbbi yönetimi bebeğin iştahını uyarmaya yardımcı olabilir, ancak bazen bu bebeklerin iyileşme süreçleri uzayabilir ve tüpler yoluyla mideden beslenme yoluna gidilebilir.
Sağlıcakla Kalın.