Bebeklerde göz kayması ilk aylarda normaldir. Yine her bebek doğduğunda göz muayenesi yaptırılması gerektiği unutulmamalıdır. Bebeklerde göz kayması ne zamana kadar sürer sorusu anneleri merak içinde bırakan önemli bir sorudur. Bununla birlikte bebeklere ait göz kaymalarını, doğumdan itibaren ortaya çıkan kaymalar ve ileriki yaşlarda beliren kaymalar olarak iki ana grupta inceliyoruz. Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde ortaya çıkan kaymalar genellikle büyük çoğunluğunda her iki gözde içe kayma olarak görülür. Ancak bu tür bir kayma, bebeklerde burun kökü geniş olduğu için oluşan ve “yalancı şaşılık “psödostrabismus” diye tarif edilen tablodan ayırt edilmelidir.
Bebeklerde yalancı şaşılık
Yalancı şaşılık diye tarif edilen durum, herhangi bir tedavi gerektirmezken, “infantil ezotropya” diye tarif edilen içe kaymanın olduğu tablo ise daha ciddiyetle ele alınmalıdır. Bu durumdaki yaklaşımımız, kırılma kusurunun olup olmamasına göre değişmektedir.
Kırılma kusuru tespit edildiği durumda ise bebeklere üç-dört aydan itibaren takabileceği gözlükler verilir. Gerek çerçeve gerekse cam seçiminin iyi olması gerekir. Bunlardan herhangi birisindeki rahatsızlık, özellikle çerçevenin uygun olmaması ailenin bu gözlüğü taktırmadaki başarısızlığı ile sonlanır. Belirli periyodlarda takip edilen bebekteki kayma miktarı verilen camlarla bazen tam olarak düzelmez. Bu durumda kaymanın, bebeğin büyümesi gibi bir durumu beklemeden en kısa süre içinde ameliyatla düzeltilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Göz Kayması Nedenlerinden Biriside Katarakt
Kayma nedenlerinden bir diğeri ise bebeklerde doğuştan olan kataraktlardır. Bu kataraktlar tek ya da çift taraflı olarak görülebilmektedir. Özellikle kataraktın tek gözde olması ve bunun zamanında fark edilmemesi, ileriki yaşlarda yapılan gerek katarakt, gerekse şaşılık ameliyatlarının başarısını oldukça düşürecektir, çünkü kullanılamayan bir göz, tembel kalma riski taşır.
Özellikle ani ortaya çıkan, ailenin birden fark ettiği, o zamana kadar bakışları normal olan bir çocuktaki kaymada ise oldukça dikkatli olunmalıdır, çünkü bunun altında basit bir şaşılık olgusu olabileceği gibi çocukluk çağının kafa içi tümörlerini nadir de olsa göz ardı etmemeliyiz.
Bebeklerde göz kayması kulak arkası edilmemelidir.
Böyle bir şüpheyi ekarte etmek için özellikle çocukta göz dibi muayenesinin dikkatli bir şekilde yapılması ve görme sinirinin rengi, şekli ve yapısındaki herhangi bir patolojik durumda (özellikle papilla ödemi gibi), bu tabloyu izah etmek için nörolojik muayenenin yanı sıra radyolojik tetkiklerden yararlanılmaktadır.
Kafa içi yer işgal eden herhangi bir tablo (tümör) ile karşılaşıldığında öncelikle hayatı tehdit edebilecek olan bu durumun düzeltilmesi gerekir. Sonuç olarak gerek ailenin ilgili olması gerekse bebeği doğumdan itibaren gören ve takip eden çocuk hekimlerinin yönlendirici olması çocuğun ileriki yaşantısında kaymaya bağlı komplikasyonların önlenmesi yönünden önemlidir.
Sağlıcakla Kalın.