in

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Gönderi paylaş:

Çoğu kez bebeklerde gaz nedeniyle sancı meydana gelir ve bebeklerde gaz sancısı neden olur sorusu da sıkça araştırılmaya başlanır. Beslenme esnasında bebek hava yutmaktadır. Gaz sancısı yuttuğu bu hava nedeniyledir. Bebeğin biberon maması ile beslenmesi durumunda kullanılan ürünün bebeğin bağırsağında gaz meydana getirmesi olasıdır. Ayrıca inek sütüne ya da soya proteinine alerji de olabilir. Son durum haricinde paniğe kalıplara ya da üzülmeye gerek yoktur. Bebekteki gaz ürünün tolere edilmemesinden kaynaklanıyorsa genellikle ishal, kusma iştahsızlık ve emmede isteksizlik gibi başka belirtilerin de gözlenmesi gerekir. Bu gibi durumlar bebeklerdeki gazdan daha önemlidir ve tedavi edilmelidir.

Bebeklerin emerken gaz yutmalarındaki en önemli etken, yanlış beslenmedir. Bebeğin anne sütü alması durumunda meme başı tamamen ağzına almalıdır. Bebek hızlı bir şekilde emmemelidir. Bebeğin biberon ile beslenmesi durumunda da bebeğin ağzı ile emzik ile boşluğun kalmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca makul aralıklarla bebeğin beslenmesine ara verilmeli, dik bir şekilde yüzü araya bakacak pozisyonda annenin göğsüne dayamalı ve dik tutulmalıdır. Bu şekilde oluşan gaz dışarı çıkarılmalıdır.

Gaz Sancısı Belirtileri

Bebeklerde Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri
Bebeklerde Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri çok açıktır. Aslında bebeklerin huzursuz hallerinden gaz belli olmaktadır. Bebeklerde gaz olduğunda genel olarak ayaklarını karınlarına çekerek ağlamaktadır. Bebekler özellikle beslenmenin ardından bu belirtileri veriyorsa ve sakinleşmiyorsa, gaz sancısı olasılığı düşünülmelidir. Gazı olan bebeklerin karınlarının sert ve şiş olduğu görülmektedir. Bebeklerde gaz sancısı olmaması için mümkün olduğunda anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeklerin mide ve bağırsak sistemine en uygun süttür. Ancak annelerin de özellikle ilk iki ay gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaları gereklidir.

Emziren anneler “gaz sancısı neden olur” diye sorduğunda, kuru ya da yeşil fasulye, brokoli, karnabahar, turp, soğan, sarımsak gibi faz yapacak yiyeceklerden uzak durmaları gerektiği söylenmektedir. Bunun yanı sıra emziren annelerin kesinlikle emzirme sonrasında bebeğin gazını çıkarmalıdır. Bebeğin mama yemesi durumunda dinlendirilerek biberon ile mama verilmelidir. Bebeklerin üşümeleri önlenmelidir. Anne sütü emsin ya da emmesin arada bir fenchel çayının verilmesi gaz sorunları azaltan bir yöntemdir. Anacak çayların toz halinde olanı ve şeker ihtiva etmeyenleri tercih edilmelidir. Şekersiz çayların bebek diş sağlığı için olumlu olduğu unutulmamalıdır. Bebeğin karnının yarım saat süresince zeytinyağı ile ovmak, gaz sancısını azaltan bir yöntemdir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

Bebeklerin bağırsak sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Bu durum, bebeklerdeki gaz sancılarının nedenleri arasında gösterilmektedir. Gaz sancıları genel olarak 2 ile 3 haftalıkken başlamakta, 4 ile 6 haftalıkken sıklaşmakta, 3 aydan sonra ise yavaş yavaş azalmaktadır. Hafif gaz sancısı nedeniyle ağlamaya başlayan bebeğin hava yutması nedeniyle sancının şiddetini artırmaktadır. Bunun yanı sıra doğum sırasında yaşanan bazı zorluklar da bebeklerin gaz sancısı yaşamalarına neden olmaktadır. Bebeklerde gaz sancısı neden olur denildiğinde annenin yaşadığı bazı olumsuz duyguların da bu durumu tetiklediği söylenebilir. Gaz sancısı bebeğe zarar vermez ancak rahatsız eder.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir