in

Bebeklerde Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?

Gönderi paylaş:

Bebeklerde 4-5 ve 6. aylarda ek gıdaya geçilmeye başlanır. Anne babaların, ek besinlere nasıl başlanmalı noktasında bilmesi gerekenleri sizlere anlatmaya çalışacağız. Bebeğinizin ilk dört aydan sonra yavaş yavaş yeni tatları öğrenmesi gerekiyor. Artık o, sütünü emmeye devam etse de tattırdığınız yeni mamalarla yetişkinlerin dünyasına ilk adımlarını atacak. Yoğurdu tanıyacak, sebze ve meyve pürelerini de. Yalnızca emdiği ya da hazır mamalarla beslendiği günler geride kalacak. Bebeğinizin gelişimi için çok önemli olan ek mamalara geçişte dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Sizin için nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik.

Sebze mamaları, endüstriyel hazırlanmış sebze mamaları veya evde kendi hazırladığımız sebze mamaları olabilir. Sebze mamaları için seçilmiş sebzelerin doğal ortamda, hormonsuz ve kimyasal gübresiz yetiştirilmesine dikkat edilmelidir.

Bebeğinizin doğru beslenmesi sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Hem fiziksel gelişimi ve kilo alımı hem de beyin gelişimi doğru beslenmeye bağlıdır. Sağlıklı bir bebek yetiştirmek isteyen annelerin doğduğu andan itibaren kendi sütünü vermesi en doğru ve doğal davranış. Çünkü anne sütü bebek için mucizevi bir besin. Ancak sütünüzün, bebeğiniz büyümeye başladıktan bir süre sonra yetersiz kalacağını bilmelisiniz.

Özellikle 4 ya da 6 ay süresinden sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçların tek başına karşılayamaz. Mutlaka ek gıdalara geçmek gerekir. Ek mamalara geçişin nedeni, anne sütü ile beslenen bebeğin kilo artışında başka bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, duraklama oluşu ve tüm önlemlere rağmen düzelmemesidir.

En önemli noktalardan birinin biberonla değil kaşıkla verilmesi olduğunu bilmelisiniz. Kaşıkla besleme özellikle emziren annelerin sütünün devamı için çok önemlidir. Eğer biberonla beslerseniz, bebeğiniz bir süre sonra biberonun kolaylığına alışacağından sizi emmek istemeyebilir. Ayrıca kaşıkla besleme de temizliği sağlamak anne için daha kolaydır. Bunun yanısıra yeni besinler, damak tadının ve çiğneme yeteneğinin gelişmesine de yarayacaktır.

Bebeğiniz için ek besinlere geçiş çok önemli bir adımdır. Eğer doğru ve yeterli verilirse gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Bu dönem de bebeklerin özellikle ishal gibi enfeksiyonlara yakalanma riskinin de fazla olduğunu bilmelisiniz. O nedenle verdiğiniz besinlere dikkat edilmeli, hijyen kurallarına özen göstermelisiniz.

Ek gıdalara geçiş döneminde annelerin çok hassas olması gereken birçok önemli nokta var. Çünkü ek gıdaların yalnızca miktarı ve bebeği doyurup doyurmadığı değil içeriği de çok önem kazanır. Sağlıklı gelişebilmesi için dengeli ve besleyici değeri yüksek mamalar hazırlamalısınız.

Örneğin bebeğiniz yalnızca pirinç unu ile hazırlanmış bir mamayı severek tüketebilir ancak onun gelişimine hemen hiç faydası yoktur. Annelerin bu dönemde son derece hassas ve bilinçli davranması gerekiyor. Çünkü mamaların taze hazırlanması, bebeğe verilecek zamanın ayarlanması, sıcaklığı gibi bir çok basit görünen bir çok bilgi bebeğin sağlıklı gelişiminin altyapısını hazırlıyor. Bebeğinizin iyi beslenmesi ve sağlıklı gelişmesi için doğru zamanda ve doğru yerde, doğru mamayı vermek gerekiyor.

Ek gıdalara geçişin en doğru zamanı konusunda çocuk doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Uzmanlar genel olarak 4 ile 6 ay arasında başlanması gerektiğini belirtiyorlar. Bebeğin doğumundan itibaren periyodik olarak saptanan kilosu çok önemli.

Eğer anne sütü alan bebek her ay düzenli olarak ölçülüyor ve düzenli kilo alıyorsa ek gıdalara geçiş 6. aya uzatılabilir. Tartımın düşük olduğu durumlarda 4 ay civarında geçmekte yarar vardır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir