Bebeklerde Büyüme ve Gelişme her anne babanın dikkatle takip edip izlediği, zaman zaman endişelendiği, zaman zaman ise mutlu olduğu bir süreçtir. Bebeğinizin gelişim sürecini etkileyen ve ilerleyen zamanlardaki süreci belirleyen en önemli dönem 0 2 yaş arasıdır. Bebeğinizin hem fiziksel hem duygusal hem sosyal gelişimini bu dönemde gözlemleyebiliriniz
Bebeklik Dönemindeki Zihinsel Gelişim
Yaşamın 1 – 2yaş aralığında, bebeğinizin öğrenmesi, algılaması ve hareketlerini, kafasında düzenlediği hareket şeması ve duyu hareket şeması şeklinde düzenleme ve geliştirmekten ibarettir. 1 yaş çocuğu battaniye üzerindeki objeyi oyuncak sepetindeki oyuncakları, masadaki objeleri, almak üzere kendine çekebilir. Öncelikle duyusal motor döngüsünü kurmada acele edilmemeli ve düzenli bir gelişim sırası beklenmeli. Daha sonra bebeğinizin 6. ayı bitikten sonra, motor yetenekler, daha sonra birincil yeteneklerin oluşumu başlar. Duyusal motor dönem iki ayrı başlık altında incelenir: 1. refleks egzersizler dönemi, 2. döner tepkiler dönemidir.
Bebeklerde Büyüme ve Gelişme (Motor Gelişimi)

Yeni doğan bebeklerde, emme ya da yanağına dokunulduğunda o tarafa yön değiştirme becerileri gözlenir. Olgunluk, tüm bebeklerde görülen biyolojik gelişme olarak bilinen değişimler sonucu gerçekleşen bir olgudur. Bunlar belirli çevresel koşullar içinde, birtakım fiziksel aktivitelerin gerçekleşmesini sağlar. Çocuğun oturması, emeklemesi, ayakta durması gibi gelişimlerde, olgunlaşmanın önemini anlarız. Oturma, 3-4 aydan itibaren başlarken, destekle; 7-8. aydan itibaren ise desteksiz oturabilir. Emekleme, ortalama 32-36. Haftalar arasında görülür. Ayakta durma ve yürümek ya da eşyaya tutunarak veya çekerek ayakta durma 36.-40. haftalarda, tek başına 48. hafta dolaylarında gözlenir.
Bebeklerde Dil Gelişimi
Bebekler ilk derdini anlatmak için, ağlamayı kullanılırlar. Daha sonra küçük sesler çıkarma dönemi başlar, ardından heceleme dediğimiz evre başlar. Dil öncesi aşama genellikle bir yıl boyunca sürer. İlk sözcükler, çocuğun işittiği bazı sözlerin sade bir taklididir. Bebeğin konuşmaya başlaması için ancak, dudak ve dişlerin koordinasyonu ile oluşan seslerin çıkabilmesi için ön dişlerin tamamen çıkması beklendikten sonra olabilecek bir durumdur.
Bebeklerde Duygusal Gelişim
Bebeğinizin mutlu olduğunu en açık şekilde 2. Aydan sonra anlayabilirsiniz daha öncesinde tepki verme yetisi oldukça düşüktür. En açık mutluluk belirtisi gülümseme ve gülme 2. aylarda görülür. 1 yaş dolaylarında ifadeleri yetişkinler tarafından tanınabilir ve bu duygusal tepkiler giderek artar. Buna örnek erecek olursak; öfke, korku ve sevinç gibi.
Bebeklerde Sosyal Gelişim
Bebeğiniz 3. Ayı bittiğinde insanlar ve objeler arasındaki farkı anlayabilir. Değişik tepkiler göstermesiyle başlar. Üçüncü ayın başında ise, sosyal davranışlar başlar Diğer bebekleri fark etme, ilgi gösterme 5 aylıkken görülür
9. ve 13. aylar arasındaki sosyal davranışlar ise, diğerlerinin ses ve davranışlarını taklit eder ve oyuncaklarla birlikte oynama gösterilebilir.
8-9 aylık çocuk başkalarının hareketlerin gözlemler. konuşma seslerini, basit davranışları ve jestleri taklit etmeye başlar. 10-12. aylar arasında aynadaki kendi görüntüsüne mutlu olur ve oynar, başkası imiş gibi onu öper. Dokunmaya çalışır.
Sağlıcakla Kalın.