in

Bebeklerde Büyük Kas Gelişimi Evreleri Nedir? Neler Yapılmalıdır?

Gönderi paylaş:

Doğumda, bebeklerin kas tepkileri üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur. Bununla birlikte, bebekler refleksler, köklenme ve emme refleksi gibi belirli bir uyarana otomatik bir kas tepkisi ve beslenmelerine izin veren ve bebeğin yüksek bir gürültü esnasında ürkmesine neden olan “Moro” refleksi ile doğarlar. Bebeklerde büyük kas gelişimi düzensiz olabilir ve bazı bebekler becerilerini diğerlerinden daha hızlı geliştirebilir.

Virginia State Üniversitesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Novella J. Ruffin’e göre, gelişimdeki bireysel farklılıklar olsa bile, “Fiziksel gelişim düzenli ve öngörülebilir bir sırada gerçekleşecektir”, ifadesini kullanmaktadır. Ayrıca bebeklerde kas gelişim evresi baş ve boyundan başlayarak ayaklara doğru evre geliştirmektedir.

Bebeklerde Büyük Kas Gelişimi ve Kas Becerileri

Büyük kas becerilerine kaba motor becerileri de denilmektedir. Büyük kaslar bacakları, kolları, sırt ve omuzları kontrol eder. Bebeklerde, bu kaslar yuvarlanma, emekleme, oturma ve sonunda kendini yukarı çekme ve yürüme gibi beceriler için kullanılır.

Doğumdan 3 aya kadar

Yaşamın ilk üç ayında, bir bebeğin ana büyük kas gelişimi baş, boyun ve göğüs kontrolü ile başlamaktadır. İlk birkaç aydan sonra bebekler başlarını dik tutacak güce kavuşacak ve başlarını farklı yönlere hareket etme becerileri edineceklerdir.

Bu ilk aylarda, bebekler başlarını bir yandan diğer yana hareket ettirerek hareketli bir nesneyi takip etmeye başlarlar ve karın üstü yatmış vaziyetteyken başlarını kaldırabilirler.

İlk üç ayda, bir bebeğin bacak ve kol hareketlerinin çoğu istemsizdir. Bununla birlikte, bu hareketler üzerinde kontrol sahibi olmaya ve ellerine yerleştirilmiş bir oyuncağı tutmaya başlayacaklardır.

4 ila 6 Aylık Bebeklerde Büyük Kas Gelişimi

Dört ila altı aylıkken, bir bebeğin büyük kas hareketi çok daha bilinçli hale gelir. Parmaklarıyla nesneler tırmıklamaya, oyuncakları kavramaya ve ağzına götürmeye başlayacaklardır.

Bu yaştaki bebeklerin çoğu yüzüstü uzanırken başlarını kaldırır. Bacak ve kol hareketleri, zemini itmelerine ve kendilerini yuvarlamalarına yol açacaktır. Altı aylıktan sonra, bazı bebekler desteksiz olarak oturabilir ve hatta bacaklarına ağırlık vermeye başlayabilirler.

7 ila 9 Ay

Yedinci ve dokuzuncu ay arasında, çoğu bebek her iki yöne de dönebilir. Bir elden diğerine nesneleri geçirmek için gerekli olan kol kası kontrolünü geliştirmiş olmalılar ve buna bağlı olarak ince kas gelişimleri de artacaktır.

Bu yaştaki birçok bebek desteksiz olarak oturabilir ve bazıları zaten iyi sürünüyor olacaktır. Bazı bebekler bacak kas kontrolünü de geliştirmiş olacaktır.

10 ila 12 Ay

10 ila 12 ay arasında, bebeklerde büyük kas gelişimi ve kontrolüne hakim olma konusunda oldukça iyi olacaklardır. MayoClinic’e göre “Bu yaştaki çoğu bebek yardım almadan oturabilir ve ayakta durabilir.”

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir