İçindekiler
Banyo hususu tüm insanlar için oldukça önemlidir. İnsan bedeni gün boyunca havadaki zararlı maddelerle, kir toz ve kötü hava ile muhatap olmaktadır. Bu durum belli periyotlarla giderilmediğinde kişi için rahatsız edici durumlara yol açmaktadır. Bu nedenle kişilerin belli periyotlarla yıkanarak bedenlerini temiz tutmaları ruh ve beden sağlıkları açısından bir gerekliliktir.
Bunun gibi bebeklerde yıkanma konusu ile de oldukça önemli bir mesele olarak karşılaşılmaktadır. Bebekler dış hava koşulları ile çok temas halinde olmasalar da vücut salgılarının kontrolünün sağlanması açısından bebeklerde yıkanma oldukça önemlidir. Örneğin eğer bebek terledikçe ter bebeği yıkamak suretiyle bedeninden uzaklaştırılmazsa bebek pişik olacaktır. Bu da bebekte oldukça rahatsız edici durumlara yol açacaktır. Bu nedenle bebeklerin yıkanması meselesi oldukça önemli bir meseledir.
Yeni Doğan Bebekleri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni doğan bebeklerin bakımı ve özellikle yıkanması gibi hususlar yeni anneler için oldukça karmaşık ve aşılması zor işlemler gibi görünmektedir. Bebek bakımı oldukça hassasiyet ve dikkat gerektiren bir meseledir. Bazı belli başlı hususlara dikkat edildiği takdirde anne ve bebek bu meşakkatli işlerden alınlarının akıyla çıkacaktır. Bu süreçte yeni annenin çevresindeki büyüklerden destek alarak bilgi eksiğini gidermesi doğru bir davranış olacaktır.
Bebeklerde Banyo Doğumdan Bir Ay Sonrası Oldukça Önemli

Doğumdan bir ay sonrası bebek için oldukça önemlidir. Anne karnından çıkıp dış etmenlerle muhatap olduğu bu süreçte bebek hastalıklardan korunmalıdır. Bu süreçte banyo hususuna oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Bebek banyo esnasında dış etmenlerin etkisine daha açık hale gelecektir. Bu nedenle banyo için gerekli iç mekan ve su sıcaklığı sağlanarak bebek yıkanmalıdır. Bebek banyosunda ortam olması gerektiğinden daha sıcak veya soğuk olursa bebekte çeşitli zararlara yol açabilmektedir. Normalden sıcak su bebeğin cildini tahriş edebileceği gibi normalden soğuk su da bebeğin üşütüp hasta olması gibi durumlara yol açabilmektedir.
Bebekler Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
Bebeklerin çok sık yıkanması doğru bir davranış biçimi olmamakla birlikte bebekleri pişikten korumak amacıyla bebekleri gün aşırı yada haftada üç dört defa olacak şekilde yıkamak bebek açısından en sağlıklı davranış olacaktır.
Bebek Banyosu İçin Neler Gerekmektedir?
Bebek banyosu içi temel olarak eğer bebek küvette yıkanacak ise bebek küveti, bebek kullanımına uygun şampuanı, eğer kullanılacaksa bebek yağı, suyun sıcaklığını ölçmek için derece, bebeği sarmak için havlu gerekmektedir. Eğer anne banyoyu bebek için eğlenceli bir hale getirmek istiyorsa bu listeye suda yüzen plastik oyuncakları, bebek yağını ekleyebilir.
Banyo Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeği doğumun ilk ayında sabunla yıkamayıp bedeninde doğumdan kalan doğal yağın emilmesine izin vermek doğru bir davranış biçimi olacaktır. Daha sonraki aylarda sabun kullanılabilir. Bunun gibi bebeğin yıkanacağı mekanın sıcaklığının 23-24 santigrat derece civarında olması gerekmektedir. Bebeğin yıkanacağı su ise 36 derece dolaylarında olmalıdır. Suyun sıcaklık ölçümü için bebek termometrelerini kullanmak uygun olacaktır. Bebek için bu sıcaklıklar banyoda sağlanamıyorsa bebeği bir küvet yardımıyla yıkayıp uygun oda sıcaklığına sahip bir mekanda yıkamak doğru olacaktır. Bu gibi durumlar için piyasadaki bebek küvetleri işe yarayacaktır. Bebek küvetleri tek kişinin güvenle bebeği yıkamasına imkan sağlaması bakımından oldukça yararlıdır.
Banyo Sonrasında Neler Yapılmalı?
Bebek banyo sonrasında üşütmemesine dikkat edilerek bir havluya sarılıp kurulanmalıdır. Bebeğin derisini rahatlatmak ve güzel bir uyku uyumasını sağlamak için bebek nemi hafifçe alınacak şekilde kurulandıktan sonra bebeğe bebek yağı ile masaj yapılabilir. Daha sonra bebek giydirilerek bebeğin yıkanması işlemi tamamlanır.
Sağlıcakla Kalın.