in

Bebekler Neden Kusar? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gönderi paylaş:

Bebeklerin kusması çoğu zaman normaldir. Ancak bazı durumlarda kusma tehlike işaretidir. Birçok bebek mamasını yedikten sonra kusar. Bu düşünülenin aksine bebeğin hasta olduğunu göstermez. Eğer bebek neşeli ve keyifliyse iştahı yerindeyse, 24 saat içerisinde altı – yedi defa altını ıslatıyorsa, cildi de pembeyse sağlıklı demektir. Bebeğin kustuğu miktar zannedildiği gibi fazla bir miktar değildir. Yediklerinin hepsini çıkarmış gibi görünse de aslında sadece bir iki çay kaşığı miktarında çıkarmıştır.

Bebek Kusması  Nedenleri Nelerdir?

  • Yeni doğan bebeğin yemek borusuyla mide arasındaki kas henüz yeterince gelişmemiştir. Sinir ve kaslar arasındaki uyum henüz tam sağlanmamaktadır. Bu zaman içerisinde rayına oturur.
  • Bebek çok fazla İçtiyse mide bu fazlalığı kendiliğinden atar.
  • Biraz daha büyük bebeklerde mama sonrası gaz çıkartmada hava ile birlikte bir miktar mamada çıkar.
  • Bebek mama sırasında veya sonrasında öksürürse bir miktar mama yukarıya çıkabilir.

Bebek Kusması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer bebek mamadan önce ağlıyorsa onu sakinleştirmelisiniz. Sakinleştirmediğiniz takdirde ağlamasından ötürü midesine hava dolabilir.
  • Bebeğin mama sırasında da gazı çıkartılırsa beslenme sonrasında çok fazla hava çıkmaz ve dolayısıyla bebek kusmaz.
  • Emziğin deliği kontrol edilmelidir. Eğer delik çok büyükse bebek mamasını çok çabuk içer. Eğer delik çok küçükse bu sefer de bebek mama emerken çok zorlanır. Her iki durumda da bebek mama ile birlikte hava da yutar.
  • Bebek mamasını emmeye başlamadan önce emziğin sütle dolu olmasına dikkat edilmelidir.
  • Biberon çok sallanmamalıdır. Yoksa hava kabarcıkları oluşur ve bebeğin midesinde gaz oluşmasına neden olur.
  • Gerekirse bebeğe verilen mama değiştirilmeli. Bu konuda önce doktora danışılması tavsiye edilir.
  • Bebek beslenirken mümkün olduğu kadar dik tutulmalıdır. Böylece midesinde biriken hava dışarıya çıkabilir.
  • Bebek mamasını yedikten sonra fazla hareket ettirilmemelidir. Çoğu zaman mama altını pisletir.
  • Bebek yan yatırılmalıdır. Böylece kusma durumunda boğulma tehlikesi ortadan kalkar.

Hekime Ne Zaman Başvurulmalı?

Bebeğin çok miktarda kusması soğuk algınlığına işaret olabilir. Özellikle de bebek yorgun, korkmuş görünüyor ve ağlıyorsa hasta olduğuna dair ihtimal daha fazladır. Bu durum günde birkaç kez veya her öğünden sonra gerçekleşiyorsa hemen doktora başvurulmalıdır. Bebeğin böyle kusmasına nedenler;

Mide veya bağırsaklarında ya da solunum yollarında bir enfeksiyon neden olabilir. Bebeğin sindirim sisteminde doğuştan gelen bir bozukluk neden olabilir. Örneğin yemek veya bağırsaklarda bir daralma olabilir böyle bir durumda çocuk ameliyat gerekebilir.

Mide çıkışındaki kas şişmişse bebeğin yedikleri bağırsaklara geçemeyebilir. Bebek sıkıntılı görünür ve aç bir şekilde mamasını yemek ister. Fakat mamasını yedikten hemen sonra kusar. Bu tür durumlarda da ameliyat gerekebilir.

Unutmayın ki 1 yaşına kadar bebeğinizin istemsiz kusmaları olabilir. Önemli olan bu durumun bebeğinize sıkıntıya sokup sokmadığını gözlemlemeniz gerekir. Bununla birlikte yediği bir şeyden sonra hemen kusuyorsa yine gözlem yaparak yediği bir şeyi istememesi ya da midesine iyi gelmemesi (Örneğin: d vitamini, şuruplar gibi. )nedeniyle kusmalar olabilir.  Çok fazla endişeye mahal vermeden kusmaları takip etmeli ve bebeğinize sıkıntı verdiğinizi düşündüğünüz durumlarda ebenize ve hekiminize başvurmalısınız.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir