in

Bebekler Neden Ağlar? Bilinmesi Gerekenler

Gönderi paylaş:

Ağlamak” bir bebeğin yaşamında tüm isteklerini iletebileceği bir anlaşma yöntemidir. Fakat bazen bu ağlamalar hiç bitmeyecekmiş kadar uzun sürer. Aslında anneler bebeklerinin ağlamasının neden kaynaklandığını çoğu kez anlar, ama bazen çok çaresiz kaldıkları da olabilir.

Bebeğimizin Hasta Almadığını nasıl anlarsınız?

Ağlamak her zaman bebeğinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Onun hasta olup olmadığını anlamak için başka belirtiler olup olmadığını da gözden geçirmelisiniz. Ateş, kusma, cildinin kızarması gibi belirtilerle birlikte gelen ağlama nöbetleri, bir hastalığın sinyalini veriyor olabilir. Eğer bebeğinizin ateşi 37 derecenin üzerine çıkmışsa, “ateşi var” demektir. Bu durumda onu serin tutmalı ve sık sık su içmesini sağlamalısınız. Ayrıca vakit kaybetmeden doktoru ile görüşmelisiniz.

Kapın Ağrısı Olabilir Mi?

Eğer bebeğiniz ayaklarını karnına doğru çekerek ağlıyorsa ve bir spazm ağrısı çektiği izlenimini veriyorsa, karın ağrısından şüphelenmelisiniz. Özellikle akşamları bu ağrılara daha sık rastlanır. Bebeğinizi dizlerinizin üzerine yüzükoyun bir şekilde yatırın. Hafif hafif bebeğinizin sırtını okşayın, bu hareket onun yatışmasına ve kendini daha iyi hissetmesine neden olacaktır. Bir başka yöntem ise bebeğinizi sırt üstü yatırarak, iki parmağınızla, karnına saat yönünde yuvarlak daireler çizerek dokunmanızdır.

Yeterli Besleniyor Mu?

Anne sütü ile beslenen bebeklerin sık sık ağlaması normaldir. Bunun sebebi; bu dönemde bebeklerin gelişiminin hızlı olması ve kolay acıkmalarıdır. Yeterli beslenemeyen bebek, ağlayarak annesine bu isteğini iletir. Bebeğinizi emzirirken doğru tutuş pozisyonları hakkında da doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Bebeğiniz yeni doğmuşsa ve biberonla besleniyorsa, onu 3 – 4 saatte bir beslemeniz gerekebilir. Çok aç olduğunu hissediyorsanız, ekstra öğünler de ekleyebilirsiniz.

Sıkılmış Olabilir Mi?

Bebeğiniz büyürken, ihtiyaçları ve istekleri de artar. Yeni doğan bir bebeğin ihtiyaçları ile 6 – 7 aylık bir bebeğin ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Büyüdükçe uykuya daha az zaman ayıran bebeğiniz, sıkıldığını ya da yalnız kaldığını da ağlayarak anlatmaya çalışacaktır.

Onun çevresine, siz yanında yokken de güvenle oynayabileceği oyuncaklar koyun ve kendi kendine oyalanmasını sağlayın. Bebekler çabuk sıkıldıklarından, bu oyuncakları zaman içinde değiştirmelisiniz. Ayrıca ses çıkaran oyuncaklar, bebeğinizin daha çok ilgisini çeker.

Yalnız Kalmaktan Mı Korkuyor?

Bebeğiniz, 8 – 9. ayında (bazen de 6. ayında) yalnız kalma korkusu yaşamaya başlar. Siz, bebeğinizin yanından ayrıldığınızda, onu terk ettiğinizi düşünerek ağlamaya başlar. Bu nedenle, mutfakta bir işiniz olduğunda bebeğinizi de yanınıza alabilirsiniz. Ondan uzakta olsanız bile, sürekli konuşarak sesinizi duymasını sağlayabilirsiniz. Sesinizi duyan bebeğiniz, kendini daha güvende hissedecektir.

Ağladığında Onu Yalnız Bırakabilir Misiniz?

Bazen bebeğiniz sadece yorgun olduğu için ağlar. Böyle zamanlarda bebeğinizin yatağına yatar yatmaz uykuya daldığını görürsünüz.

Bebeğinizin gece yatmadan önce sürekli ağladığından şikayetçiyseniz, şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz. Önce bebeğinizi 5 dakika kadar yalnız bırakıp ağlamasına izin verin. Ağlamaya devam ediyorsa, onun yanına gidin ve yatağından almadan onunla konuşarak başını okşayın. Daha sonra tekrar odayı terk edin ve bir süre daha ağlamasına izin verin. Ağlamaya devam ediyorsa, tekrar onunla konuşun ve okşayarak tekrar onun güvenini tazeleyin. Böylece yalnızken de güvenle uyuyabileceğini ve tamamen yalnız kalmayacağını anlar. Bu yöntemi bir süre uyguladığınızda, başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

Ağrısı Var Mı?

Bebeğinizden çıkan kesik kesik sesler, yüksek sesle inleme, kendine bir zarar verdiğinin belirtisi sayılabilir. Bu sırada, bir oyuncağının üzerine yuvarlanmış ya da yatağının parmaklıklarına çarpmış olabilir. Eğer vücudunda herhangi bir yara izi görmüyorsanız, korku nedeniyle ağlamış demektir. Ona sarılın ve kendine gelene kadar kucağınızdan indirmeyin.

Kendinizi De Dinlendirin

Bebeklerin susmadan sürekli ağlaması, zaman zaman annenin sinirini de bozabilir. Hatta bazı anneler, böyle durumlarda gözyaşlarına boğulabilir. Bu aşırı hassas dönemin sizin sinirlerinizi yıprattığını görüyorsanız ve bebeğinizin hasta olmadığından eminseniz, onu yatağına yatırın. Kapıyı kapatın ve sesini duymayacağınız bir yere gidin. Örneğin 5 dakika kadar yürüyüşe çıkın, kendinize bir çay hazırlayın ya da biraz televizyon seyredin. Kendinizi iyi hissettiğinizde tekrar geri dönüp bebeğinizle ilgilenebilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir