Bebekler beşinci aydan itibaren artık katı yiyecekler de yiyebilir. Bu gelişme anne ve çocuk için çok büyük bir adımdır. Beş aylık bebeği olan anneler yerlere fırlatılan mamaları temizlemenin nasıl olduğunu çok iyi bilirler. Bebeği kati mamaya alıştırmak sabır gerektirir. Çocuğunuzun yeni şeyler öğrenmeye hazır olduğunu, kaşık, çatal, bardak gibi eşyaları ağzına götürdüğünden anlayabilirsiniz.
Kokular, tatlar artık ilgisini çekmeye başlar. Çocukların sindirim sistemleri katı mamaları beşinci aydan itibaren sindirmeye başlar. Emme refleksi yavaş yavaş geriler ve bebeğin ilk dişleri çıkar. Çocuk anne karnındayken rezerve edilen demir azalmaya yüz tutar. İşte artık çocuğunuzun katı mamaya alışma vakti gelmiştir.
Peki bebeğinizi en iyi nasıl kati mamaya alıştırabilirsiniz?
İşte birkaç öneri;
- Bebeğinize ilk kati mamasını öğlen verin. Çünkü bebeğiniz alışık olmadığı kati mamadan dolayı ishal olabilir veya mama gaz yapabilir. Böyle bir şey söz konusu olursa mama öğlen verildiğinden akşama kadar bebeğin şikayetleri geçer.
- Bebeğiniz açken ona yeni mamayı vermeyin. Mamayı vermeden önce çocuğunuza biraz meme veya yarım biberon süt verin. Mamayı yedirdikten sonra da doyup doymadığını kontrol etmek için süt vermeyi deneyin. Çocuğu beslemek için onu ana
- kucağına yatırabilirsiniz, eğer ana kucağı yoksa kucağınıza alın.
- İlk gün bir kaşık mamayla başlayın. İkinci gün iki kaşığa çıkın. Bu şekilde bebeğin midesi kati mamaya yavaş yavaş alışır.
- En az bir hafta tek bir mama çeşidi verin. Bu sayede bebeğinizin bünyesinin mamayı kaldırıp kaldırmadığını görebilirsiniz. Eğer mamayı yemek istemiyorsa, bir hafta ara verin ve sonra yeniden deneyin.
Eşiniz çocuğunuza mamayı yedirmeyi deneyebilir. Belki babası beslediğinde mamayı yer. Çünkü siz mama yedirmek için kucağınıza aldığınızda göğsünüzü vereceğinizi düşünebilir. Ya da kaşıkla yemektense parmağınızdan yalamaktan hoşlanabilir.
Çocuk doktorları başlangıç için hazır mamaları öneriyor.
Bebek mamaları diyet besinlerinden sayıldığından içinde zararlı madde oranı yok denecek kadar az miktardadır. Kendi hazırladığınız mamalarda bile zararlı maddeler mevcut olabilmektedir. İlk önce havuçlu mama verin. Zamanla buna patates de ekleyin ve ardından etli (tercihen kıyma) mamada verebilirsiniz. Bu besinlerin ardından rezene, karnabahar, lahana ve ıspanaklı mamalar da hazırlayabilirsiniz.
Çocuğun demir depolaması için haftada iki öğün etli mama yemesi yeterli gelecektir. Buna ek olarak demir içeren içecekler de vermelisiniz. Bebeğiniz günde ortalama 120 – 240 mililitre sıvı almalıdır. Ateş, ishal veya aşırı sıcaklarda bu oran daha da artmalıdır. Bebeğinizin öğle yemeği vakti değiştiyse, ona meyvesini öğleden sonra yedirin. Meyveye muz ve elmayla başlayabilirsiniz. Bebek altı aylıktan itibaren günde dört öğün mama yemeye başlar. Yemek çeşitlerini geniş tutmak zorunda değilsiniz. Bebeğinizin sevdiği bir iki yemek türü yeterli gelecektir. Bu yemek türlerinden her gün bir tanesini verin.
Bebek ilk yıl ek olarak günde iki öğün sütle de beslenmelidir. Sabahları anne sütü veya biberondan süt, akşamları ise sütlü lapa şeklinde besleyebilirsiniz. Çocuğunuz sekiz aylık olduğunda artık küçük küçük parçalar halindeki yiyecekleri de yemeye başlar (örneğin, ezilmiş muz veya sütle yumuşatılmış etimek gibi). Çocuk bu sayede çiğnemeyi öğrenir.
On aylıktan itibaren de çocuğunuz sizinle birlikte masada yemek yiyebilir. Eline bir havuç veya bir dilim ekmek verebilirsiniz. Tabii eğer dişleri varsa bu geçerlidir. Çünkü ancak o zaman çiğnemeyi ve ısırmayı öğrenebilir. Ve en önemlisi yemekten zevk almasını da öğrenir.
Sağlıcakla Kalın.