Bebeğiniz Sağlıklı gelişiyor Mu?

Dünyalar tatlısı bebeğiniz ne kadar da sağlıklı ve güzel görünüyor, değil mi? Ancak yine de onun doğduğu günden itibaren düzenli olarak doktor kontrollerinden geçmesi gerekiyor. Bu kontrolleri ihmal etmemek, sizin en önemli görevinizdir.
Anne oldunuz ve çok ama çok mutlusunuz, değil mi? Bebeğiniz ise güzel ve sağlıklı. Ancak, ilk bir sene içinde onun doktor kontrollerini ihmal etmemeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Böylece, olası problemleri erken aşamada öğrenerek, gerekli tedbirleri almanız çok kolay olacak. Bir anne olarak, önemli check – up’ları bilerek bebeğinizin gelişimini takip etmek elinizde olacak.
Yeni Doğan Kontrolü
Öncelikle şunu bilmenizde yarar var: Bütün kontrollerde bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi, aşıları ile beslenmesi doktorunuz tarafından inceleniyor.
Doğar doğmaz gerçekleştirilen ilk kontrolden sonra yeni doğanlar 24 saat içinde detaylı bir muayeneden geçmek zorunda. Her ne kadar bazı hastanelerde 2 kere muayene yapılsa da, uzmanlar bir kez yapılan ayrıntılı muayenenin yeterli olduğunu belirtiyorlar.
Çocuk Doktorunuz Neleri Kontrol Eder?
- Kalp
Doktorunuz, bebeğinizin kalp atışlarını steteskop ile dinler. Bazı bebeklerin kalbinde üfürüm duyulmasına rağmen, bu durum genellikle zamanla yok olur.
- Ciğerler
Bebeğinizin soluması gözlenir ve steteskop ile göğsü dinlenir.
- Batın bölgesi
Böbreklerin, karaciğerin ve dalağın doğru yerde ve uygun ölçüde olup olmadığı kontrol edilir.
- Baş
Başının büyüklüğünün kilosu ile doğru orantılı olmasına dikkat edilir. Ayrıca bıngıldak olarak adlandırılan bölge de kontrol edilir.
- Kulaklar
Kulak kanalı açık mı, anormal bir akıntı var mı? Tüm bu soruların yanıtları doktorunuz tarafından araştırılır.
- Kalça
Erken teşhis edildiği takdirde doğuştan olan kalça çıkığı başarı ile tedavi edilebilir. Bunu kontrol edebilmek amacıyla, doktorunuz bebeğinizin dizlerini tutarak kurbağa gibi açar ve sonra tekrar kapar. Bebeği yüzükoyun çevirerek, diz arkası çizgilerinin aynı seviyede olup olmadığına bakar.
- Genital organlar
Genital organların doğru gelişip gelişmediğini kontrol eder. Erkek çocuklarda testis ve penis gelişimine bakar. Makatta bir sorun olup olmadığını ve herhangi bir fıtık belirtisi bulunup bulunmadığını muayene eder.
- Deri
Doğumsal birtakım izleri kontrol etmek dışında, derinin genel rengini ve durumu kontrol eder.
- Refleksler
Bebeğiniz bazı reflekslerle birlikte doğar. Örneğin emme bu reflekslerden biridir. Tüm bu refleksler doğumdan hemen sonra olan ve 10 günlükken yapılan muayenelerde kontrol edilir. Bazı reflekslere ise 6 – 8 haftalıkken yapılan kontrollerde bakmak gerekir.
10. Gün Kontrolü
Çocuğunuz 10 günlük olduğu zaman, doktorunuz bir kontrol daha yapmak ister. Bu kontrolde “Bebeğin kilosu doğum kilosuna erişti mi?” diye bakar. Emzirme konusunda annenin sorularını yanıtlar.
2. Ay Kontrolü
Bu zaman dilini içinde doktorunuz sizden bebeğiniz için bir kontrol ister. Bebeğinizin sağlığından ve normal gelişiminden emin olmak amacıyla bu kontrol yapılır. Kalp, akciğerler, deri, gözler, kulaklar, kalça, genital organlar ve bıngıldak yeniden muayene edilir.
Bebeğinizin bazı refleksleri tekrar kontrolden geçirilir. Beslenme durumu doktorunuz tarafından size sorulur. Ayrıca psikolojik gelişimini anlamak için size bakıp bütün konuşmalarınıza gülümseyerek ve sesler çıkararak yanıt verip vermediği doktorunuz tarafından size sorulur.
Bu dönemde yapılan kontrol çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir check – up niteliğindedir.
4. Ay Kontrolü
Artık bebeğiniz beslenme açısından daha hareketli bir döneme girmiştir. Bu nedenle 4. aydan sonra ek besinleri tanıştırmaya ve alıştırmaya başlanabilir. Doktorunuz sizinle konuşarak bebek için uygun bir beslenme programı verir. Bebek, yüzü koyun ve sırt üstü dönmesi, el – kol hareketleri, başını tutması açılarından kontrolden geçer. Hareketli bir nesneye bebeğin el – kol hareketleriyle heyecanlanıp heyecanlanmadığı doktorunuz tarafından size sorulur. Her bulduğu şeyi ağzına koyması ve salyasının bolca akmasının 4. ay için normal olduğunu unutmayın.
6. Ay Kontrolü
Destekle oturabilen bebeğin kafa kontrolü oturma sırasında değerlendirilir. Bebeğiniz iyi dönebiliyor mu? Nesnelere ulaşıyor mu? Ulaştığı nesneyi elinden geçiriyor mu? Elinden tuttuğunuzda ayaklarından destek alıyor mu? Diye değerlendirilir. Eğer 4. ayda başlanmadıysa sebze, meyve pürelerine 6. ayda başlanabilir. Vitamin ve demir takviyeleri üzerinde durulur.
9. Ay Kontrolü
Artık iyice hareketlenen bebek nesnelere ulaşmak için emekleyip, tutunarak kendini ayağa kaldırmaya çalışır. Bazı kelimeleri anlayıp, el sallama gibi oyunlara tepki verir. Eskiye göre çok daha hareketli olan bebeğin, kazalardan korunması gündeme gelir. Bu konuyu doktorunuzla görüşün. Artık bebeğiniz ezilmiş olarak besinleri yutabilir ve ona sofra yemekleri verebilirsiniz. Anneler bu dönemde çocuklarının çıkardığı diş sayısı ile oldukça fazla ilgilenirler. Ayrıca, dişler çıkarken florür konusunda doktorunuzdan bilgi almanızda yarar olduğunu unutmayın.
Bebekler İçin Bu kontroller önemli
Fiziksel hareketler
Birkaç dakika tek başına oturmayı başarıp başaramadığı ya da emeklemese bile emekleme pozisyonuna girip girmediği gibi sorular, doktor tarafından size sorulur.
El – göz koordinasyonu
Çocuk doktorunuz tarafından, bebeğinizin eline bir oyuncak verilir ve onu nasıl kavradığı gözlemlenir. Örneğin, bir elinden diğerine geçirip geçiremediğine bakılır.
Konuşma
Bu dönemde bebeğinizin çıkardığı seslerin artması gerekir. Dolayısıyla çıkardığı sesler kontrol edilir.
Duyma testi
Doktorunuzdan bu dönemde bir duyma testi yapmasını beklemelisiniz. Seslere karşı tepkisi, çeşitli yollarla ölçülerek bebeğinizin duyma yeteneği incelenir.
Gözler
Göz tembelliği riskinin göz önünde bulundurulması gerekir. Gözlerini kısarak bakması ileride daha büyük problemlerin habercisi olabileceğinden, göz doktoruna başvurmanız gerekebilir.
Yeterli derecede anne sütü alıp almadığını nasıl anlayabilirim?
Bebeğinizin ne kadar süte ihtiyacı olduğunu tam olarak 6, haftadan itibaren anlayabilirsiniz, Ancak, istediği zaman süt vermeniz, onun açısından yeterli demektir. Kilo alması de yeteri derecede beslendiğinin bir kanıtıdır, Unutmayın ki, ilk haftalarda bebekler kilo verebilir,
Kilosu gerçekten normal mi?
Bu sorunun kesin yanıtını bulabilmeniz için bir çocuk doktorunun görüşüne ihtiyacınız var. Tabii ki, aileler özellikle ilk aylarda çocuklarının kilo aldıklarını görmek isterler. Ama unutmayın ki; önemli olan bebeğin sağlıklı gelişmesidir. Hızlı bir biçimde gelişiyor mu?
Her bebek belli bir zaman dilimi içinde büyür ve bu süreci hızlandırabilmek mümkün değil. Ancak onun gelişiminin yeterli olmadığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanızda yarar var.
Sağlıcakla Kalın.