Şeker çok yiyen bebeklerde ve çocuklarda diş çürümesi gerçekten çok oluyor. Nasıl olsa ilk dişleri yenilenecek diye duruma pek müdahil olmuyoruz. Şunu da unutmayın ki diş çürüklerinin tek nedeni şeker değildir. İlk süt dişinin çıkmasıyla altıncı ayda bebeklikte başlayan dişler 12 yaşına kadar sürebilir. Süt dişleri zamanla düşer ve yerini kalıcı dişlere bırakabilir. Sayısı 20’yi bulan süt dişler çocukluk evresinde ısırma, ezme ve çiğneme fonksiyonlarıyla sindirimin bir parçası olurlar. Yüz ve çene gelişimini erken yaşlardan itibaren etkilerler.
Kalıcı dişler için ağız içinde rehberlik yaparak, yeni dişler için yerleri korur gelecekteki diş formunun oluşmasına temel hazırlarlar. Erken yaşta süt dişlerini kaybeden kişilerde çene gelişimi olumsuz etkilenerek konuşma bozukluğuna ve estetiksel kaygılara rastlanır. Kalıcı dişlere uygulanmakta olan tedaviler süt dişlerinin tamamına uygulanabilir. Çocuk dişlerinin tedavisi Pedodonti adı verilen özel bir diş hekimliği dalıdır. Bunun yanında çocukların çene gelişimi ortodonti dalında takip edilerek izlenir.
Peki bebek ve çocuklarda diş çürümesi nasıl önlenir?Diş Çürümesi Nasıl Önlenir?
Çocuklar ağız bakımı ve dişlerin temizliği konusunda yetişkinler kadar iyi değildir. Çocukların fırçalama için yeterli el becerisi ve ebeveynlerin bu husustaki tutumları diş fırçalama alışkanlığını bir ömür boyu belirleyebilir. Bebeklikten itibaren ağızda ilk dişlerin görülmesiyle dişlerin temizlenmesine başlanılmalıdır.
Her beslenme sonrasında gazlı bez veya temiz bezler yardımıyla dişler silinerek temizlenebilir. 12-18 aydan sonra ise yumuşak başlı diş fırçalarıyla dişler temizlenmelidir. Diş fırçası seçilirken ağız yapısına uygun olması, küçükbaşlı, düz ve standart naylon kıllara sahip olması dikkate alınmalıdır. 24 ayı doldurduktan sonra alışkanlık kazandırmak maksadıyla çocuklar diş fırçalarını kendileri kullanabilir. 2.5 yaş sonrasında diş macunu çok az miktarda konularak gözetimle fırçalama yaptırılabilir. Yutulmaması hususunda dikkatli olunmalıdır.
Diş çürümesine sebep olabilecek ve ağız yapısını olumsuz etkileyebilecek davranışlar şunlardır:
- Parmak Emme: 2 yaşında sona ermesi gereken bu harekete zamanında müdahale edilmelidir.
- Tırnak Yeme: Ön kısımlardaki dişlerin dönmesine ve aşınmasına sebep olur.
- Biberon Çürükleri: Biberon içerisinde şekerli takviyelerin uzun süre kalmasına bağlı olarak diş çürükleri görülebilir. Biberonla uyutmamak tedbir olarak alınabilir.
- Diş Gıcırdatma: Bruksizm olarak adlandırılan bu rahatsızlık dişlerin birbirine sürtmesiyle aşındırma eylemini içerir. Birbirine baskıyla temas eden dişler daha çabuk çürür.
Çocuklarda Diş Çürümesi Tedavi Yöntemleri
Dişteki çürüklerin daha fazla zarar vermeden ve enfeksiyona sebep olmadan temizlenerek dolgu maddesiyle doldurulması, ilk öncelik verilen tedavidir. Çürüğün çok ilerlemesi boyutunda dişin canlı kalan kısmına kadar kanal tedavisi çözüm olarak sunulur.
Çürüğün dişin canlı kısmını aşmış ve diş köklerinde çene kemiğine ulaşan iltihaplanması durumunda süt dişiyse ve gelecek olan dişin zamanı az kaldıysa diş çekimi tercih edilebilir. Daimi olan dişin alttan gelme zamanı uzun sürecekse çekilen dişin yerini sağlıklı bir şekilde doldurmak maksadıyla yer tutucu yapılması uygun olur.
Dişin çürümesinden önce erkenden alınacak koruyucu tedbirler çocuklar için büyük önem arz eder. Dişlerin çürüğe direncini artırmak amacıyla yapılan koruyucu tedbirleri diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Sağlıcakla Kalın.