in

Bebek Nasıl Tutulur? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gönderi paylaş:

Bebekler çok küçük ve hassas varlıklardır. Bu nedenle, özellikle genç anne babalar, bebeklerini tutarken ya da taşırken çok temkinli olmak isterler ve onları düşürmekten de korkarlar. Burada temel noktalara dikkat ettikten sonra, bebeği sağlıklı ve güvenilir taşımak o kadar zor değildir.

Bunun için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

  1. Önce sol el, bebeğin başının altına geçirilip sol kolu kavranılır. Ardından sağ elle poposu ve beli desteklenir ve kaldırılır.
  2. Taşıma bezi bebeğin eklemlerine ve annenin omurgasına iyi gelir. Fakat bu taşıma metodu, ancak bebek üç aylık olduktan sonra uygulanabilir.
  3. Bebeği kaldırırken, bir ayak yüksek bir yere desteklenmeli. Böylelikle omurga zorlanmamış olur. Bunun yanında bebeği kollarının altından kavramak, ıslakken bile kayıp düşme riskini ortadan kaldırır.
  4. En küçük bebekler bile taşıma bezinde yatabilir ve taşınabilirler. Fakat bu sürekli uygulanamaz. Özellikle bebek bezle taşınırken bir elle başını desteklemek gerekir.
  5. Bebeğinizi yataktan kaldırmak için sırtınızı değil, dizinizi bükün. Küçük çocuklan sağlam bir şekilde havaya kaldırmak için poposundan tutmak gerekir. Kaldırma hareketi de her zaman dizlerden, basenlerden ve kalçadan gelmeli; omurgadan değil.
  6. Bebek başını tek başına kaldırabilecek olgunluğa erişene kadar, başının sürekli desteklenmesi gerekir.
  7. Üst gövdesini tek başına kaldırabilene kadar, asla ellerinden veya parmaklarından tutularak havaya kaldırılmamalıdır.
  8. Bebek, özellikle küçük omurgasının, omurların aralarının ve kemiklerinin korunması için, mümkün olduğu kadar vücuda yakın tutulmalı ve öylece kaldırılmalı. Anne ve babalar da sırtlarını düşünmelidir. O kadar küçük bir ağırlık bile omurgayı zorlayabilir. Bunun için şu noktalara dikkat etmek gerekir;
  9. Bebek kaldırılmadan önce diz çökülmeli, vücuda yakın tutulmalı ve o pozisyonda yavaşça kaldırılmalıdır. Bebeği havaya kaldırmak için gücü dizlerden, baldırlardan ve kalçalardan almak gerekir.
  10. Bebeği alçak bir yerden kaldırırken, omuzlardan eğilmek çok yanlış olur. Bu yolla sırt yuvarlak bir pozisyon alır ve bebek havaya kaldırılırken omurga zorlanır. Böyle bir durumda kalçadan eğilmek çok daha emniyetli bir pozisyon oluşturur.
  11. Altı değiştirileceği zaman bebek, eğilmeden, ayakta rahatlıkla altı değiştirilecek bir yüksekliğe konulmalıdır.
  12. Bebeği emzirirken annenin sırtı olabildiğince dik olmalı. Çünkü yanlış bir pozisyonda oturmak bile omurgayı zorlar. En uygun olanı, başla kalçanın eşit diklikte olduğu konumdur.
  13. Eğer bebek uzun süre kucakta taşınacaksa, arada bir kol değiştirilmeli. Bunu yaparken bilinçli davranmak gerekir. Anne ve babaların yüzde 80’i bebeklerini bilinçsizce sol kollarında taşırlar.
  14. Omurgada oluşan baskıyı hafifletmek için göbek kası geliştirici hareketler yapmak doğru olur. Anne (ve babalar!) için basit bir çalışma: Dümdüz yere uzandıktan sonra bacaklar gerdirilerek uzatılır ve 20 saniye öylece havada tutulur. Bu hareketin mümkün olduğu kadar sık tekrarlanması gerekir.

Sağlıcakla Kalın.

 

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir