Bebek masajı, bebeğinize bebek yağı kullanarak tüm vücudunun küçük dokunuşlarla ovulması ve sıvazlanması işlemidir. Bebek masajı yaparken anne ve babaların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, ufak bebeklerine dokunmaktan korkmamalarıdır. Ayrıca uzmanlar bebeklere sadece parmak uçları ile dokunmanın, bebeklerin sinirlenmesine yol açacağını söylüyor. Bu nedenle de bebeklerin masaj esnasında ağlamaya başlamaları mümkün olabiliyor.
Genellikle dokunarak birbirini tanımak çok yaygın bir yöntem değildir. Fakat anne ve bebeğin birbirlerini yakından tanıyabilmeleri için, yumuşak dokunuşlar mutlaka gereklidir. Bebek masajı alanında eğitim veren birçok kuruluş vardır. Bu kuruluşlar, bebeklerine dokunmaktan korkan anne ve babalara, bunun hiç de zor bir şey olmadığını öğretmektedir. Böylece anne ve çocuk arasında gerçek iletişim sağlanabilmektedir. Bebek masajlarının daha eğlenceli bir hal alması için, birkaç dokunuştan daha fazlasına ihtiyaç vardır.
Bebeğin bulunduğu odanın derecesi 25 civarında olmalıdır.
Aksi takdirde bebek ısı kaybına uğrayabilir. İlk başlarda günde iki defa 5 dakikalık masajlar yeterli olur. Daha sonraki günlerde masaj süresi 10 – 15 dakikaya kadar yükseltilebilir. Bebeklerin ilk önce sırtüstü yatırılmaları ve karın, bacak kısımlarının ovulması gerekir. Daha sonra bebek yavaş bir şekilde karın üstü yatırılabilir. Bu şekildeyken bebeğin sırtı ovulmaya başlanabilir. Fakat masaj programının aynen uygulanmasına gerek yoktur. Masaj programını belirlerken, bebeklerin istekleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bebek sadece karın bölgesinin ovulmasını isteyebilir.
Bunun dışında bebeklerin doğduktan itibaren vücut temasına ihtiyaçları oldukları söylenebilir. Yeni doğmuş bebekler ne kadar kırılgan görünseler de, onların da masaja ihtiyacı vardır. Uzmanlar dokunuşların, bebeklerin gelişimine ne kadar katkıda bulunduğunu araştırdılar. Ailelere ilginç gelebilecek bazı araştırma sonuçları:
- Günde üç defa masaj yapılan yeni doğmuş bebeklerin, diğerlerine oranla daha çabuk kilo aldıkları ortaya çıktı. Masaj yapılan ve yapılmayan bebekler aynı miktarda beslenmişlerdir.
- Ufak çocukların masajlar sayesinde korkularından kurtuldukları gözlenmiştir. Bunun dışında çocuklar olmadıkları kadar rahat ve huzurlu olmuşlardır.
- Yaşlı bayanların torunlarını ovmaları, onların depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklardan kurtulmalarına yardımcı olmuştur. Ayrıca doğumdan sonra psikolojik bunalımlar içerisinde olan bayanlara masaj yapılması, onların rahatlamalarına yardımcı olur.
- Masajlar sayesinde bebekler daha rahat ve daha derin uyuyabilirler.
Bebek masajları ilk başlarda çok eğlenceli olabilir. Fakat bebek büyümeye başladıkça, hareketlenmeye başlar. Bu da ailelerin masajları ihmal etmelerine neden olur. Böylece bebekle olan vücut teması da azalır. Fakat bebeklerin başkaları ile vücut temasında bulunmamaları, gelişimlerini yavaşlatabilir. Bunun nedeni stres hormonlarına bağlanabilir. Vücut temasında bulunmayan bebekler kendilerini huzursuz ve gergin hissederler.
Bebeğinize her gün masaj yapamıyorsanız bile, onu her gün kucağınıza almanız gerekir. Çünkü vücut temasları bebeklerin huzurlu olabilmeleri için çok önemlidir.
Sağlıcakla Kalın.