Dışarıdaki sesin rahime ulaşması inanılmaz bir olaydır. Anne karnındaki bebek, kendisiyle yumuşak bir tonla konuşulduğu zaman bunu duyar. Bu nasıl olur?
Hamile kadınlar, bebeklerinin onları dinlediğini içgüdüsel olarak bilirler. Bu nedenle bebekleri ile konuşurlar ve gürültüden heyecanlandıkları zaman tatlı sözlerle onu avutmaya ya da sessizse onu canlandırmaya çalışırlar. Anne adaylarının doğru şekilde davrandığı henüz on yıl önce yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Gebeliğin 14. haftasından itibaren bebeğin işitme duyusu gelişmeye başlar ve 24. haftadan sonra da bu gelişim tamamlanır. Ayrıca ultrason altında bebeğin bu gürültülere karşı nasıl tepki verdiği de gözlenmiştir. Eğer bebek dışarıdaki gürültüden rahatsız olursa hareketleri sertleşir, kalp atışı hızlanır. Eğer bu gürültüden hoşlanırsa da sessiz ve yumuşak hareketlerle tepki verir, kalp atışı yavaşlar.
Doğmamış Bebek Neler Duyar?
Doğmamış bebeklerin neyi duyduklarını anlamak için hamile kadınların vajinalarına (bebeğin olabildiğince kafasının yanına, doğum yaklaşırken de rahime) mikrofon koymuşlar. Bu deneylerden şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiş. Rahimin içinde ıslak, vızıltı, mırıltı, zonklama, guruldama ve fıkırdama gibi sesler duyulmuş.
Annenin kalp atışının, kan dolaşımının, nefes ve bağırsak seslerinin akustik bir karışımı ortaya çıkmış. Bu da hiç yabana atılmayacak bir gürültü oranı, yaklaşık 60 – 70 desibel’dir (gürültü için maksimum sınır). Bu da; tıka basa dolu, bütün masaların cıvıl cıvıl olduğu, kapısının önünde motor ve dalga seslerinin hiç eksik olmadığı bir restaurantta çıkan gürültüyle eşdeğerdir.
Annenin Sesini Nasıl Fark eder?
Evet, bebek bunca gürültü arasından annesinin sesini nasıl ayırt eder? Uzmanlar, bu soruyu şöyle yanıtlamışlar: “Herhalde anne karnındaki bebek istediği zaman kendini bu gürültülerden soyutlayabilir. Örneğin biz yetişkinlerin sokaktaki gürültüleri duyup, önemsememesi gibi… Anne karnındaki bebeğin bu yeteneği, yani, hoşa gitmeyen sesleri belli bir dereceye kadar önemsememesi ya da alışması, yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
Tabii ki rahim duvarı yoluyla da sesler, fakat yalnızca çok yüksek sesler, bebeğin kulağına ulaşır. Ama bebek bu yolla annenin sesini duyamaz. Uzmanlar, annenin sesinin bebeğe başka yollarla ulaştığını söylüyorlar:
Kemikler: Bunu şöyle açıklayabiliriz; konuşurken parmak uçları çene kemiğine bastırılınca, kemik ses dalgalarını çeker ve bunları titreşim olarak kafa ve omurga kemikleri yardımıyla kalçaya ulaştırır.
Bu yolla sadece annenin sesi değil, annenin duyduğu sesler de doğmamış bebeğe ulaşır. Örneğin, babasının ya da dinlediği bir müziğin sesi. Doğmamış bebeğiyle iletişim kurmak isteyen babaların, annenin kulağına bir şeyler fısıldaması gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda ana rahmindeki bebeklerin ne kadar iyi bir dinleyici olduğu da anlaşılmıştır. Gebelik esnasında müzik dinletilen bebekler, doğumdan sonra bu müziği tanımışlar. Bebeğin en sevdiği sesler, annenin sesi ve kalp atışlarıymış.
Gürültü, Ana Rahmindeki Bebeği Olumsuz Etkiler
Anne adayları çok gürültülü ortamlarda bulunmak zorunda kaldıklarında bebekleri de bundan zarar görür. Bu nedenle uzmanlar, anne adaylarına bu tür yerlerde bulunmalarını yasaklamış. Havaalanı yakınlarında oturan annelerin bebekleri, sessiz ortamlarda oturanlara göre daha hafif doğar.
Bunun nedeni gürültüye maruz kalan annelerin kanında bulunan ve bebeğin gelişimi için çok önemli olan hormonların yeterince salgılanmamasıdır. Gürültü, bebeğin işitme duyusunu da zayıflatır.
Sağlıcakla Kalın.