Bebeğinizle rahat yaşam hangi anne baba istemez ki? Evet, annelik zor bir sanattır. Hele yeni bir anne için bebeğiyle birlikte geçirdiği ilk dönemler mutluluk kadar zorlukları da beraberinde getirebilir. Bebekle ortak yaşamı olabildiğince sıkıntısız ve rahat geçirebilmek, bazı püf noktalarıyla yine annelerin elindedir.
Annelik dünyanın hem en güzel, hem de en yorucu görevi. Dokuz ay boyunca devam eden heyecan dolu bekleyiş, annenin süt kokan bebeğini kucağına almasıyla mutlu sona ulaşıyor. Bu güzel ve sevindirici duygunun yanında artık anneyi zorlu ama keyifli bir maraton bekliyor. Bebeğin uykusu, beslenmesi ve eğitimi annenin tüm dünyasını dolduran rutin bir uğraşı haline gelecektir.
Çiçeği burnunda anne, henüz bedenini dinlendiremeden bu yorucu göreve atıldığı için zaman zaman zorlanabilir. Gece uykularının bölünerek bebeğin beslenmesi, temizliğinin yapılması, her türlü problemini çözmeye çalışmak anneleri kimi zaman çok zor durumda bırakabilir.
Ama bütün bunların kısa bir süre için geçerli olduğunu ve günler geçtikçe her şeyin düzeleceğini unutmamak gerekir. İşte sizlere bu en zor ama en tatlı günlerinizde hem bebeğiniz hem de kendiniz için hayatı kolaylaştıracak için birkaç öneri.
1- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Beslenme Vaktine Dikkat
Bebekler için özellikle ilk aylardaki beslenme çok önemlidir ve bir beslenme düzeninin oluşması gerekir. Bebeğinizin ne zaman acıkacağı belli olmadığı için her zaman biberon, mama gibi gereçler hazırda bulunmalıdır. Gece beslenmelerinde ise, rahatça oturabileceğiniz bir koltuğu tercih ederseniz hem siz hem de bebeğiniz yarar görecektir. Ayrıca beslenme saatlerinde üzerinizde bulunan giysilerin de önemi büyüktür. Rahat ve kolay açılabilen giysiler sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
2- Bebeğinizle Rahat Yaşam İçin Uykuya Dikkat
Genelde bebeklerin uyku saatlerinin belli bir düzeni vardır. Fakat buna rağmen zaman zaman bebeğinizi uyutmakta zorluk çekebilirsiniz. Böyle zamanlarda öncelikle bebeğinizin aç olup olmadığını ve altının temiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Daha sonra sessiz ve çok fazla ışık olmayan bir odada bebeğinizi uyutabilirsiniz. Bebeğinizi uyuturken ya da onu okşamak ikinizi de rahatlatır.
3- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Banyo Zamanında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Banyo yapmak, kimi bebekler ve çocuklar için eğlenceli bir oyun saati gibi kabul edilirken, kimileri için ise adeta bir kabustur. Siz bir anne olarak, çocuğunuz için banyoda geçirilen dakikaları zevkli bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Bunun için çocuğunuza banyo yaptırırken onun sevdiği, suda yüzebilecek oyuncaklarını yanınıza alabilirsiniz. Güzel kokulu sabunlar, göz yakmayan şampuanlar ve köpükler çocuğunuz için eğlenceli olacaktır. Banyo yaparken şarkı söylemek ve suyla küçük şakalar yapmak da çocuğunuzu eğlendirir.
4- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Temizliğe Dikkat
Bebeklerin altını değiştirmek, çocuğunuzun tırnaklarını kesmek bir süre sonra rutin alışkanlıklarınız arasında yer alacaktır. Bebeğinizin altını değiştirirken, ona oyalanması için şarkı söyleyebilir ya da eline hoşlandığı bir oyuncağını verebilirsiniz. Tırnak kesme işlemi ise banyodan sonra yapılırsa, hem çocuğunuzun hem de siz daha rahat etmiş olursunuz.
5- Bebeğinizle Rahat İçin Ev Dışına Çıkarken Dikkat
İster günlük alışverişler için, ister uzun süreli bir seyahat için olsun bebeklerle ve çocuklarla dışarı çıkmak her zaman zordur. Kalabalık içinde kaybolma tehlikesinin yanısıra, çocuklar bir süre sonra sokakta dolaşmaktan sıkılabilir. Böyle durumlar için çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağı yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz acıktığında ya da susadığında tedbirli olmak için su ve bisküvi gibi ihtiyaçları da çantanızdan eksik etmeyin.
6- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Oyun İçin Hazırlanın
Her yaştaki çocuk için oyun ayrı bir önem taşır. Bebekler daha çok değişik sesler çıkaran, yumuşak oyuncaklardan hoşlanırken, yaşları büyüdükçe oyun ihtiyacı ikinci bir kişinin katılmasıyla renklenir.
Çocuğunuzla birçok şeyi paylaştığınız gibi, oyun saatlerinde de fırsat buldukça onun yanında olmalısınız. Özellikle çalışan anneler, eve geldiklerinde yorgun olduklarından çocuklarına yeterli zaman ayıramadıklarından yakınırlar. Fakat önemli olan çocukla geçirilecek uzun saatler yerine dolu dolu birkaç dakikadır. Çocuğunuzla oynamaya başlamadan önce dinlendiğiniz ve stressiz olduğunuz anları seçmelisiniz. Seçeceğiniz oyunlar, eğlendirici olduğu kadar eğitici de olmalıdır.
Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Neler yapabilirsiniz?
Özellikle yürüme çağlarında çocuklar çok hareketli olurlar ve oyuna daha çok ihtiyaç duyarlar.
- Emekleyerek sizden kaçan bebeğinizin arkasından gidip onu yakalamaya çalışarak eğlendirebilirsiniz.
- Bebeğinizle birlikte jimnastik yapabilirsiniz, müziğin ritmine uyan hareketlerle dans edebilirsiniz.
- Eğer çocuğunuz biraz daha büyükse birlikte kitap okumak, origami, hamurla yapılan el işleri gibi faaliyetler de eğlenceli olacaktır.
7- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Bebeğiniz Ağlıyorsa Nelere Dikkat Etmelisiniz
Bebekler genelde acıktıklarında, altları kirlendiğinde ya da uykuları geldiğinde bunları ağlayarak annelerine anlatmaya çalışırlar. Yaşları büyüdükçe, kızgınlık, keyifsizlik ya da herhangi bir isteklerini ağlamayla belirtirler. Böyle durumlarda öncelikle sakin olmalı ve sinirli hareketlerden kaçınmalısınız. Eğer ağlamanın nedenini anlayabildiyseniz, işiniz kolay. Ama nedensiz bir ağlama ise telaşlı hareketler yapmak yerine sakin olun, onu kucağınıza alın ve okşayın. Sevdiği bir oyuncağım ya da nesneyi eline verebilir, onunla konuşabilirsiniz. Eğer bütün bunlara rağmen susmuyorsa, onu biraz yalnız bırakın ve kendini toparlamasına izin verin.
8- Bebeğinizle Rahat Yaşam İçin Küçük Yaramazlıklarda Dikkat
Yaramazlık deyince, çocuğunuzun etrafı karıştırması, bazı eşyalara zarar vermesi ya da kırıp dökmesi akla gelir. Böyle durumlarda aynı olayın bir kez daha tekrarlanmaması için ona uyarılarda bulunun. Yaptığının kendisine verebileceği zararları anlatın. Tüm bu uyarılarınız sonuç vermiyorsa, o zaman küçük cezalar verebilirsiniz. Örneğin; odasını toplaması ya da sevdiği bir programı izlemesine izin vermemek bu cezalar arasında sayılabilir. Yalnız bu cezalar, çocuğun isyan etmesine neden olacak kadar ağır olmamalıdır.
9- Bebeğinizle Huzurlu Bir Yaşam İçin Misafirleriniz Geldiğinde Dikkat Edilecekler
Akşam ya da gündüz için konuklarınız var ve hazırlık yapmak zorundasınız. Oysa bebeğiniz ya da çocuğunuza da zaman ayırmanız gerekiyor. Böyle bir durumda onu da mutfağa, yanınıza alın. İşinizi ya oturarak sizi izleyebilir ya da eline verdiğiniz oyuncaklarıyla ilgilenebilir. Çocuğunuz büyükse basit işlerde ondan yardım isteyebilirsiniz. Örneğin mikserle bir şey karıştırması ya da istediğiniz bir tabağı size uzatması gibi.
Akşam misafirler geldiğinde çocuğunuzun sorun çıkaracağını düşünüyorsanız, önceden onunla konuşun ve ev sahibi olduğunu söyleyin. Şeker ikram etmek gibi size yardım etmesini sağlayacak küçük görevler de verirseniz akşamki davetiniz sorunsuz geçecektir.
Sağlıcakla Kalın.