in

Bebeğinizin Doğum Kilosu Önemli Mi?

Gönderi paylaş:

Doğumdan sonra anne babaya çevredekiler tarafından yöneltilen ilk sorulardan biri; bebeğin kaç kilo doğduğudur. Gebelik dönemi, tüm anne adayları için hem çok sevinçli hem de çok heyecanlı bir bekleyiştir. Bu süre içinde anne adayı kendi kendine “Bebeğim sağlıklı doğacak mı?” “Kilosu ne kadar olacak?” gibi pek çok soru sorar. Bebeğin ilerideki gelişim basamaklarının takibi açısından, doğum kilosu çok önemlidir.

Doğum öncesindeki ultrason takipleriyle, bebeğin kilosunun haftasına uygun olup olmadığı saptanır. Takipler sırasında bebekte beklenen büyüme görülmezse, buna “intrauterin”, yani gelişme geriliği adı verilir. Bu durumda bebeğin düşük doğum tartılı olma riski fazladır. 2500 gramın altında doğan bebekler, düşük doğum tanılı olarak kabul edilir. Bu bebeklerin, anne kamındayken plasentadan yeterli beslenemedikleri düşünülür. Özellikle yeni doğan döneminde; kan şekeri düşüklüğü, aktivitelerin azlığı, aç olmasına rağmen beslenememe, kan sayımının yüksek olması nedeniyle pıhtılaşma problemleri olabilir. Bu bebekler yakından izlenmelidir.

Bebek Ne Zaman Tartılmalı?

Yeni doğan bebeğin, gelişim döneminde düzenli olarak tartılması, özellikle ilk 6 haftada kilo takibinin çok iyi yapılması gerekir. Eğer bu gelişim, ilk 15 gün ya da 1 ayda düzenli olarak ilerliyorsa, her şey yolunda demektir. Sağlıklı bir tartılma işlemi için, bebek tartılmadan önce üzerindeki giysiler çıkartılmalıdır. Bu arada bir başka önemli konu da; bebeğin düzenli olarak aynı doktora götürülmesidir. Çünkü bebeğin kilosunun not alınması, mümkünse gelişimini gösteren bir grafik çıkarılması yararlı olur. Kızların ve erkeklerin gelişimi birbirinden farklı olabilir, çünkü kilo alış hızları farklıdır. Erkek bebekler, genelde kızlardan daha kiloludur. Bebeğin kontrolleri düzenli yaptırılırsa, sorunlar önceden anlaşılabilir ve doktorun uyarıları sayesinde önlem alınabilir.

Bebek Yavaş Kilo Alırsa

Yavaş kilo alımı ya da kilo alamama, bebeğin gelişimi açısından bir eksiklik olarak kabul edilebilir. Bebek genelde ihtiyacı kadar yemek yer. Fakat bunun dışında çeşitli başka sebepler de, bebeğin yemek yememesinin bir sebebi olabilir.

Soğuk algınlığı ya da kulak enfeksiyonu gibi sorunlar, bebeğin beslenmesine engel olabilir. Böyle bir sorun yaşayan bebek, nefes almada zorlandığı gibi, beslenme zorlukları da yaşayabilir. Sorunun giderek büyüdüğünü görüyorsanız, çocuk doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Bazen, bebeğin aç olduğu için ağladığını fark edemeyebilirsiniz. Özellikle sürekli ağlayan bir bebeğiniz varsa, başka bir problemi olduğunu düşünmeniz de son derece normal.

Bebekler annelerinin stresli olduğu anları hisseder. Eğer böyle bir anınızda onun karnını doyurmaya çalışıyorsanız, bebeğiniz de sizden etkilenerek yemek yemeyi reddedebilir.

Yeni yiyecekler ve katı yiyeceklere geçiş dönemi de bebeklerin kilo alması açısından önemlidir. Bu dönemde bebekler, yeni karşılaştıkları besinlere karşı isteksiz davranabilirler. Böylece bebeklerin kilo alımı bir süre durabilir. Bazı anneler, yanlış bilgilendirildikleri için bebeklerine gerekli olandan fazla besin yüklemesi yapmaya çalışır. Bu nedenle doktordan yardım almak en iyisidir.

Zayıf ve daha hareketli olan bebeklerin kilo almaları daha zordur. Çünkü bu bebekler daha fazla kalori yakar. Fakat bebeğinizin kilo alması ile ilgili endişeleriniz devam ediyorsa, doktorunu ziyaret etmeniz gerekebilir.

Fazla Kiloları İçin Endişelenmeyin

Bebeğin ilk 6 ayında onun şişmanlığı ile ilgili endişeler taşımak çok gereksizdir. Bebek emeklemeye başladığı dönemle birlikte, daha fazla kalori harcadığından, bu kilolarını yavaş yavaş vermeye ve normale dönmeye başlar. Fakat bu arada bebeğin gerçekten iyi bir gözleme ihtiyacı vardır. Çünkü anne farkında olmadan, bebek sürekli kilo alıp, vermede güçlük çekebilir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir