Anneliğin, vardiyası en uzun iş olduğunu bebeğiniz olduğunda anlarsınız. Özellikle bebeklerin gece beslenmeleri anneler için alışılması en güç görevlerdendir. Bebeğinizi gece beslerken bazı noktaları göz önünde bulundurursanız, her şey daha kolay olacaktır.
Minicik bir varlığın ailenize katılmasıyla şüphesiz ki büyük bir sevinç yaşarsınız. Ona dokunmak, onu kucağınıza almak size sonsuz bir keyif verir. Fakat unutmamalısınız ki, bebeğinizin size yaşatacağı sevinçler kadar yükleyeceği bazı sorumluluklar da olacaktır. Bu minik varlığın, beslenmesi, altının temizlenmesi, hastalıklarıyla ilgili pek çok konuda size ihtiyacı vardır. Anne baba olduktan sonra artık eskisi gibi arkadaşlarınızla akşam yemeklerine gitmek yerine evde olmayı tercih etmek, uykunuzun en tatlı yerinde bebeğinizin uyandığını ve ağladığını duyarak kalkmak zorunda olduğunuzu da unutmamalısınız.
Bebeklerin gece beslenmesi, anneler açısından çok önemlidir. Bebekler acıktıklarında ağlayarak bu isteklerini annelerine anlatmaya çalışırlar. Özellikle ilk zamanlarda birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bu beslenme saatleri gündüz olduğu kadar gece de bir ihtiyaç haline gelecektir. Bebeğiniz sizin gözlerinizin içine doğru baktığında ve yüzünde ağlamaya hazır bir ifade belirdiğinde onun acıkmaya başladığını ve büyük bir olasılıkla gece de bebeğinizi beslemek için kalkmanız gerektiğini anlamalısınız. Fakat hemen umutsuzluğa kapılmayın, çünkü bu süreç bir süre sonra geçecektir. İkinci veya üçüncü ayda birçok bebek gece ile gündüz arasındaki farkı anlamaya başlar. Böylece siz de zaman içerisinde bebeğinizin beslenmesinin düzene girmeye başladığını hissedeceksiniz.
Uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:
1- Bebeğinizin nerede yatacağına iyi karar verin
Bebeklerin yattığı yer oldukça önemlidir. Bebeğinizin belli bir aya kadar sizin ile birlikte aynı yatak odasında uyuması doğru bir karardır. Böylece özellikle emziren bir anneyseniz, bebeğinizin gece beslenme ihtiyacını daha çabuk karşılamanız ve uyku sırasında bebeğinizin solunumunu takip etmeniz açısından da yararlı olacaktır. Fakat aynı odayı paylaşmanız ileri yaşlara kadar sürmemeli, bu konuda iyi bir ayarlanma yapılmalıdır. Bunun dışında bebeğinizin size ihtiyaç duyduğu zamanları anlamak için, odasını size en yakın yere kurmak ya da odasına bir dinleyici yerleştirmek de yerinde olacaktır. 2-Zamanınında beslenmesini sağlayın
Bebeğinizi biberonla ya da emzirerek beslerken, onu vaktinde doyurmaya özen gösterin. Eğer zamanı geciktirirseniz bebeğiniz sizi tam uykunuzun ortasında uyandıracaktır. Belki de uykusu açılarak derin bir uykuya dalması uzayacaktır.
3- Bebeğinizi gece beslemek için hazırlıklı olun
Hazırlıklı olmak demek, hem uykunuzdan uyanmanızın hem de tekrar uykuya geri dönmenizin kolay olması demektir. İşte size daha rahat uykuya dönebilmek için gerekli olan bazı ipuçları;
- Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, çabuk ve hızlı çıkarabileceğiniz bir pijama ya da gecelik tercih etmelisiniz. Böylece hem hareketleriniz çabuklaşır hem de rahat edersiniz.
- Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, şişelerinizi önceden hazırlayıp, bir sonra kullanacağınız mamayı biberonda hazır tutun. Böylece hem mutfakta dağınıklık yaratmamış hem de zamandan kazanmış olursunuz.
Biberon ısıtıcısı alın ya da sürekli olarak sıcak su bulundurun. Bebeğinizi asla bir saatten fazla buzdolabında kalmış mama ile beslemeyin.
Ayrıca bebeğinizin altını değiştirmek için uygun bir alan açın. Burada bezleri ve alt temizliği için gerekli tüm malzemeleri hazır tutun.
4-Bebeği gece beslerken uyandırmamaya gayret edin
Gecenizin sakin geçmesi için, gece beslenmelerinde rutin işleri sıraya koymak gerekir. Size önerilen hazırlıkları yaptıktan sonra bebeği hafifçe yerinden almalısınız. Kirliyse altını değiştirmeli değilse, bir sonraki beslenmeye bırakmalısınız. Sallamak, yüksek sesle ninni söylemek, konuşmak bebeği uyandıracağından, bunlar yapılmamalıdır. Siz hazırlığınızı yapana kadar eşiniz bebeğinizle ilgilenebilir.
5- Bebeğinizi gece beslerken rahat bir yer seçin
Bebeğinizi beslerken mutlaka rahat bir yer seçmeye gayret gösterin. Sıcak ve yumuşak bir yatak sizin ve bebeğiniz için en uygun ortam olacaktır. Eğer bebeğiniz sizinle birlikte uyumuyorsa, onu besledikten sonra tekrar yatağına götürmelisiniz. Bunun dışında rahat bir koltuk da sizin işinizi görecektir. Yastıklarla desteklediğiniz bu koltuğunuzda rahatça bebeğinizi besleyebilirsiniz. Yanınızda sevdiğiniz bir kitabınız, televizyon ya da radyonuz da bulunabilir. Eğer bebeğinizi beslerken kitap okumak istiyorsanız, ışığı onu rahatsız etmeyecek şekilde ayarlamalı veya uygun bir ışık seçmelisiniz.
6- Bebeğinizi gece beslerken uygun bir beslenme pozisyonu bulun
Bebeğinizi beslerken en uygun pozisyonu seçmeniz gerekir. Bu hem sizin hem de bebeğinizin rahatı açısından önemlidir. Bunun için çeşitli şekiller denemelisiniz fakat şu noktalara mutlaka özen gösterin:
- Bebeğiniz size dönük olmalı
- Ağzını rahatça açabilmeli
- Emme işlemini yaparken sarsılmamalıdır.
7- Bebeğinizi gece beslerken babaya da görevler düşüyor
Bebeğinizi emzirerek beslemek tamamen size ait bir görev olacaktır. Fakat bu, bütün gece beslenmelerini tek başınıza yükleneceğiniz anlamına da gelmez. Eşinizin de size bu konuda yardımcı olması gerekir. Biberonla emzirmeye geçtiğinizde eşinizi de mama hazırlamaya alıştırmalısınız. Böylece siz de en azından bir süre dinlenmiş olacaksınız. Ayrıca bu zamanları eşinizin tatilde olduğu ya da hafta sonlarında tercih ederseniz eşiniz size bir bahane de bulamayacaktır. Bazı çiftler bunu dönüşümlü olarak gerçekleştirmeyi başarmışlardır.
Sağlıcakla Kalın.