İçindekiler
Bebeklerde açlık sürekli kendini gösteriyorsa, bir nedeni vardır. Clemson University Cooperative Extension’a göre, bebeğinizin hayatının ilk yılında, hızlı bir büyüme aşamasından geçerken doğum ağırlığı üç katına çıkar. Bebeğinizin gerektiği şekilde yeterli beslenmesini sağlamak, tam gelişim potansiyeline ulaşmasını sağlar.
Bebeklerde Açlık ve Yenidoğan Beslenmesi
Bebeğinizin yaşamının ilk 4 ila 6 aylık döneminde anne sütü veya bebek mamaları çocuğunuzun beslenmesinin tek kaynağı olmalıdır. Yeni doğan bebeğiniz her zaman aç görünebilir, çünkü her gün sekiz ila 12 arasında, her iki ila üç saatte bir beslenmesi anlamına gelen sık beslenmeye ihtiyacı vardır.
İkinci ve üçüncü aylarında beslemeler günde altı ila sekiz arasında azalır. Bebek maması ile beslerseniz, sindirmesi anne sütünden daha uzun sürdüğü için sık sık beslemeniz gerekmeyebilir.
Büyüme Hızlandıkça Bebeklerde Açlık Hali Değişir mi?
Bebeğinizin beslenme programı değişecektir. Daha az beslenmeyle birlikte, bebeğiniz her beslenme sırasında daha fazla yiyecek ve ayrıca gece boyunca daha uzun süre uyuyacaktır. Bebeğinizin, iştahı arttığında büyüme aşamalarından geçerken ek beslenmeye ihtiyaç duyabilir.
Bu büyüme atakları doğumdan 10 ila 14 gün sonra, üç ve altı haftada ve yine üç ve altı ayda ortaya çıkar. Bebeğiniz aç olduğunda onu beslemeye devam etmeli, gerekirse beslenme sayısını artırmalısınız.
Besleme Yönergeleri
Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, hazır mama ile beslenen yenidoğan genellikle bir seferde 55 ila 85 gr mama tüketir. Emzirilen bebekler daha sık aralıklarla daha az miktarda anne sütü tüketir. Bir aylıkken, bebeğiniz beslenme başına en az 110 Gr ve altı aylık iken beslenme başına 170 ila 220 gr mama tüketir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre anne sütü bebek mamasına tercih edilir. Bununla birlikte, sadece emziriyorsanız, küçük çocuğunuzun D vitamini takviyesine ihtiyacı olabilir. Çoğu doktor, biberonla beslenen bebeklerin demir takviyeli bebek mamaları kullanmalarını önerir.
Sağlıklı Bir Bebek
Beslenme konusunda bebeğinizin içgüdülerine güvenin; tam anne sütü veya mama miktarı ya da ne sıklıkta ya da ne kadar süreyle beslenmek istediği konusunda endişelenmeyin.
Sadece açken onu besleyin ve yetersiz beslenme belirtilerine dikkat edin. Bebeğiniz kilo almıyorsa, uyuşuk görünüyorsa, meme veya biberonla ilgilenmiyorsa veya günde altı ila sekiz çocuk bezinden az kullanıyorsa yeterli beslenmiyor olabilir. Sağlıklı bir bebek her hafta 110 ila 220 gr arasında kilo almalıdır.
Önlemler
Bebeğinizin hayatının ilk dört ila altı ayı boyunca sadece anne sütüne veya bebek mamasına sadık kalın. Clemson Üniversitesine göre, 12 ayın altındaki bebeklerde inek sütü olmamalıdır. Yumuşak katıları, kaşık mamaları ve diğer katı nesneleri ağzından refleks olarak itmesine neden olan dil itme düzenini ne zaman kazandığına bağlı olarak, 4-6 aylık bir dönemde bebeğinizin diyetine entegre edebilirsiniz.
Bebeğinize katı yiyecekler vermeden önce, asgari yardımla oturabildiğinden ve başını bağımsız olarak tutabildiğinden emin olun.
Sağlıcakla Kalın.