Şimdiye kadar herkese gülücükler dağıtan bebeğiniz, artık kimseye yüz vermiyor mu? “Yabancılama” olarak tanımlanan bu dönemde, çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz?
Bebeğin insanlara karşı yabancılamaya başlamasının çok normal bir tepki olduğunu belirtiyor. Bu, bebeğinizin alışmış olduğu insanları diğer insanlardan ayırdığını gösteriyor. Yabancılama dönemi, genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor. Bu sürenin ne kadar şiddetli ve uzun süreceği, bebeğinize ya da küçük çocuğunuza bağlı. Uzun bir süre boyunca, bu dönemde, bebeklerin yabancıları ilk kez fark ettiği sanılıyordu. Oysa bebek, dünyaya geldikten birkaç hafta sonra annesini sesinden, kokusundan ve dokunuşlarından tanıyor.
Zamanla bağlanmayı keşfediyor
İnsanlar, küçük çocukların anne babaları dışındaki kişilere tepkili davrandıklarını bilseler de, böyle bir durum karşısında şaşkınlığa, tedirginliğe kapılıp, ona karşı yanlış davranışlar sergileyebiliyorlar. Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta; yabancılamanın normal ve yetenek gerektiren doğal bir süreç olduğu.
Uzmanlar bebeklerin ortalama 6. aydan itibaren anne babaları dışındaki kişilere karşı çekingen davranmalarının; onların tanıdık ve yabancı, güvenilir ve güvenilmez kavramlarını öğrenmeye başladığına işaret ettiğini söylüyor. Ayrıca bebekler, bu gelişimleriyle duygusal bir sürece de adım atmış oluyorlar.
Bebeklerin yabancılama dönemi
Bebek, bu dönemde yeni deneyimlerden ürküyor ve anne babasına sığınıyor. Bebek, anne – baba arasındaki ilişki uzun bir lastik gibi. Lastik ne kadar uzuyorsa, bebek de o kadar çabuk anne veya babasının güvenli kollarına koşuyor. Anne ve babasının yanından uzaklaştığında bile, gözü sürekli onların üzerinde oluyor. Yaptıklarının doğru olup olmadığının onayını onlardan almak istiyor. Anne babası, ona gülümsediğinde içi de rahat ediyor. Bebeklerde görülen bu yabancılama döneminin ne kadar yoğun yaşanacağı bazı faktörlere bağlı. Bebeğin kişiliği, ailenin yaşam tarzı ve anne babanın çocuğa karşı olan tutumu, bu dönemi yönlendirmede oldukça etkili.
Israrcı davranmak mı?
Yabancılama dönemindeki bir çocuğa karşı, anne baba dışındaki kişiler de dikkatli davranmalı. Böyle bir dönemde çocuğun üzerine gitmek, onu zorla kucağa almak oldukça yanlış bir tutum. Onlar, bu süreç içinde tempoyu kendileri ayarlamak ve yaklaşmaya çalışan kişiyi sakince izlemek istiyorlar. Bu konuda onu zorlamak, insanlardan soğumasına hatta korkmasına neden olabilir.
Bu nedenle çocuğunuzla yakınlık kurmaya çalışan kişilerle, bu konu hakkında konuşmalısınız. Siz ne yapabilirsiniz? Bebeğiniz, kendi evinde daha az yabancılık çekiyor. Bu nedenle onu evden fazla uzak tutmamalısınız. Onu yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bebeğiniz, kucağınızdayken kendini güvende hissettiği için diğer insanları çok fazla yabancılamiyor. Oysa yalnız olduğunda, tanımadığı birinin odaya girmesi bu korkusunu yüzeye çıkarıyor.
Güvenini kazanmak için, anne babanız ya da arkadaşlarınız ona oyuncakla yaklaşmayı deneyebilir. Yeni bir oyuncaktan çok, ona ait bir oyuncak daha iyi sonuç verebilir.