Bir oligoeleman olan iyot, bebeğin ruhsal ve bedensel gelişimi için çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u fazla gelişmiş bir tiroit bezi ile dünyaya gelir. Bu oran gebe bayanlarda ve yeni annelerde daha da yüksektir. Bunun tek nedeni de iyot eksikliğidir. Uzmanlar hemen hemen bütün gebelerin ve bununla birlikte bebeğin de böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Gebelik döneminde iyot eksikliği ciddi bir problem olmasına rağmen birçok jinekolog bunu önemsemez. Guatr, yani tiroit bezinin büyük olması sadece bir güzellik sorunu değildir. Ayrıca iyot eksikliğinin sonuçları çocuklarda sadece guatr ile kısıtlı değildir.
Oligoeleman, iyot daha çok denizde bulunur. Deniz ürünleri ve az da olsa süt hariç, birçok besin maddesi iyot içermez. Fakat iyot, doğmamış bebeğin ruhsal ve bedensel gelişimi için kaçınılmaz bir maddedir. Vücudun tiroit hormonlarını geliştirebilmesi ve buna bağlı olarak kemiklerin ve beynin büyümesi, gelişmesi için iyota ihtiyacı vardır. Ayrıca metabolizmanın normal olabilmesi de iyot maddesine bağlıdır.
Yeteri derecede iyot eksikliğinin sonuçlarından biri guatrdır.
Fakat daha farklı ve daha ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bebeğin ruhsal ve bedensel gelişimi ana rahmindeyken ya da dünyaya geldikten sonra bile, kısmen engellenebilir. Anne de ise, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar görülebilir. Ayrıca tiroit bezlerinde önemli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Vücudun günlük iyot ihtiyacım karşılamak sadece hamilelik döneminde değil, normal zamanlarda da zordur.
Araştırmalar sayesinde yetişkinlerin günde 40 – 80 mikrogram iyot aldıkları belirlendi. Fakat bu miktarlar yetişkinlerin günlük iyot ihtiyaçlarının çok altında. Çünkü bu miktar günlük iyot ihtiyacının 3’te 1’i bile değildir. Hamilelik döneminde metabolizma daha fazla çalışmak zorundadır. Anne adayının iyot ihtiyacı artar, vücudun aldığı iyot daha fazla dağılır ve idrar yolu ile daha fazla iyot dışarı atılır. Gebeliğin 12. haftasından sonra bebeğin tiroit hormonları gelişmeye başlar.
Anne Karnındaki Bebeğin İyot İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Bebek ihtiyacı olduğu iyot miktarını anneden alır. Bu da annenin bebeğine ihtiyacı olduğu iyot miktarını karşılaması gerektiği anlamına gelir. Annenin aldığı besin maddeleri de büyük bir önem taşır. Bu nedenle gebelik döneminde ve emzirme dönemindeki kadınların her gün süt içmeye, düzenli bir şeklide deniz ürünleri tüketmeye (en az haftada iki defa), iyotlu tuzu tercih etmeye ve tükettikleri diğer besin maddelerinin (et gibi) iyotlu tuz içermelerine dikkat etmeleri ve özen göstermeleri gerekir.
Fakat sadece besin maddelerinden vücudun ihtiyacı olan iyot miktarı alınamaz. Buna rağmen hamilelik döneminde iyot takviye haplarının kullanılması uzmanlar tarafından uygun bulunmuyor. Ayrıca hamilelik döneminden önce tiroit hormonları kullanan bayanların hamilelik dönemlerinde, hormon haplarını yarıda bırakmamaları gerekir.
Emzirme döneminde de iyot konusu önemini korur. Çünkü anne sütünün iyot miktarı annenin tükettiği besin maddelerine bağlıdır. Bu dönemde bebeğin iyot ihtiyacı daha fazladır. Bebek biberon mamaları ile besleniyorsa, mamaların bebeğin ihtiyacı olduğu iyot miktarını karşılıyor olmasına dikkat edilmelidir.
Sağlıcakla Kalın.