İçindekiler
Bebeğin göbek bağı yeni doğmuş bebeğin göbek bağı bir müddet sonra kurur ve düşer. Bebekler de bu sağlıklı bir durumdur.
Düştükten sonra bazen sarı akıntı oluşup iltihaplanma olabileceği gibi, bazen de bir miktar kanama görülebilir. Bunların hiç biri sizleri endişelendirmesin.
Daha dikkatli ve titiz olarak bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
Göbek bağı nereye gömülür?
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra düşen parça ne yapılır diye sorarsanız, yani her kültürde farklı örnekleri var misal bizim karadeniz kültüründe göbek bağı işte ata toprağına gömülür ki, çocuk atasına bağlı olsun.
Kimi kültürde okul bahçesine, kimi kültürde cami bahçesine gömülür. Bizde göbek bağını okul bahçesine gömmüştük ama, bizim oğlan itfaiyeci olacağım diye tutturdu.
Neyse gelin bu konuyla ilgili sizleri detaylı bilgilendirelim. Göbek bağı düştükten sonra bebek yıkanır, temizlenir ve göbek bağının olduğu yer pansuman edilerek kapatılır.
Göbek bağında kanama varsa?
Göbek bağıyla öncelikle bilinmesi gereken göbek bağının kendiliğinden düşmesi gerektiğidir. Bizim bir problem olmamıştı kuruyup düşmüştü.
Ayrıca göbek bağını elimizle çekip koparmamalıyız. Kendimiz çekip koparırsak göbek bağı düştükten sonra kanama olabilir. Zaten göbek bağı kuruduğunda görürsünüz olgun meyvenin sapı gibi kendiliğinden düşer.
Kendimiz koparırsak kanama olacağını unutmamak gerekir. Küçük noktasal kanama olabilir ve kanama durur. Pansumanını yapıp kapatırsınız.
Ara ara kontrol edersiniz kanama devam ediyormu diye. Eğer kanama durmuyorsa hekime başvurmak gerekir. Bu kanama çok nadir görülen bir durumdur.
Göbek kısmında sarı akıntı var iltihaplandı mı?
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra, yeri batikonla mutlaka silinmeli ve bakımı yapılmalıdır. Göbek bağı düştükten sonra sarı akıntı iltihaplanmayı gösterir. İltihaplanma kanamaya oranla daha fazla görülür.
Bunun nedeni, göbek bağının bakımının yapılmamasıdır. Yani hem göbek bağı düşmeden hemde göbek bağı düştükten sonra batikonla silinerek bakımı yapılmalıdır.
Diyelim ki bakımını yapmadınız, yada unuttunuz iltihaplandı. İltihaplanma miktarı azıcıksa batikonla güzelce temizlenmeli ve kontrol edilmelidir.
Ancak iltihaplanma çoksa ve iyileşme görülmemişse, hemen hekiminize görünmeniz gerekir.
Banyo yaptırılır mı?
Bebekler çok narin olduğundan, göbek bağı düşmeden banyo yaptırmalımıyız? yada göbek bağı düşünce banyo yaparsak bişi olur mu diye düşünebilirsiniz?
Göbek bağı bakımı yapıldığı sürece banyo yapmaya engel değildir. Hem düşmeden önce hemde düştükten sonra bebeğinizi rahatlıkla banyo yaptırabilirsiniz.
Burada unutulmaması gereken, banyodan sonra göbek bağının bakımının yapılması ve batikonla silinip kapatılması gerektiğidir.
Ne zaman iyileşir?
Göbek bağının düşmesi zaten burdaki kısmın iyileştiğiniz bir göstergesidir. Kabuk şeklinde küçük bir kısım kalır. Bu kısmı koparmamalıyız.
Bakımını yapıp bırakmalıyız. Geride kalan küçük kabuk şeklindeki kısımda bir müddet sonra kendiliğinden düşer.
Gördüğünüz üzere Bebeğin göbek bağı düştükten sonra dikkat edilmesi gerekenleri sizlere aktarmaya çalıştık.
Batikonla güzelce bakımı yapıldığı sürece bu konuda bir sorun yaşamazsınız. İltihaplanma durumunda hekiminize gitmekten çekinmeyin.
Sağlıcakla Kalın.
Konuyla Alakalı Tavsiye Ettiğimiz Diğer Yazılarımız
Bebeklerde Uyku Düzeni Tablosuna Bebeği Alıştırma