in

Bebeğimizi Ek Gıdaya Nasıl Alıştırma ve Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Gönderi paylaş:

Bebeği beslemek ilk aylarda oldukça kolaydır, çünkü anne sütü onun her türlü gereksinimini karşılar. Bu bir doğa kuralıdır. Zamanla bebek büyür ve farklı besin maddelerini de sindirebilecek düzeye gelir. Mamayı kaşıktan ağzına almak, onu dille yemek borusuna doğru itmek ve yutmak… Bebek için oldukça komplike bir işlem. Dolayısıyla da bu işlemi ancak 5. aydan itibaren başarabiliyor. Bebeğinizin kaşıkla beslenmek için yeteri kadar olgunlaşıp, olgunlaşmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bebeğiniz eğer başını dik tutabiliyorsa mamasını da rahatlıkla yutabilecektir. Eğer bebeğiniz ilk denemelerinizde mamayı diliyle iterse veya ağzından çıkarırsa, yeni denemeler için birkaç hafta daha beklemeniz yararlı olacaktır.

Mama vermek: Emzirmeden önce mi, sonra mı?

Mamaya başlanmasıyla yavaş yavaş sütten ayrılma sinyalleri de gelmeye başlar. Ancak bir süt saatinin yerini tamamen mama saatinin alması için yine birkaç hafta geçmelidir. Hangi süt saatini mama saatiyle değiştirmeniz gerektiğine karar veremiyorsanız aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Sütten mamaya geçiş dönemi oldukça sabır ve sakinlik gerektirir. Dolayısıyla ilk olarak kahvaltı saatinin sütü yerine mama vermemelisiniz. Çünkü eğer bebeğinizin karnı hemen doymazsa ağlamaya başlayacak ve onu sakinleştirebilmeniz de zaman alacaktır.
  • Akşam öğünleri de mamaya başlangıç aşaması için iyi değildir. Çünkü bebek mamayla rahat bir uyku geçiremeyebilir. Ayrıca uykudan hemen önce kaşıkla boğuşmak onun huzurunu kaçırabilir.
  • İlk mama için öğlen ya da ikindi öğünü çok uygundur. Ayrıca bu saatler emziren anne için de çok ideal saatlerdir. Çünkü sabah emzirmiş olan annenin memesi az dolu olur.
  • Önce mamanın verilip, daha sonra emzirmeye geçilmesi anne için de avantaj sağlar. Çünkü karnı aç olan bebeğin annesinin memesini emmesi süt üretimini artırır.
  • Önceden emzirilmiş bir bebek büyük bir ihtimalle babasının kendisine uzattığı mama kaşığını da keyifle karşılayacaktır.

Ek gıdaya geçişte önce sebze maması mı, pirinç maması mı?

İki mamanın da avantaj ve dezavantajı var: Sebze maması anne sütünün yerini alabilecek besleyici bir mama türü. Ancak tadı anne sütünden oldukça farklı olduğu için bebek, bu mamaya başlangıç aşamasında sorun çıkarabilir, mamayı reddedebilir. Pirinç maması alerjik bir bünyeye sahip olan çocuklar için çok uygundur. Çünkü kesinlikle alerji yapmaz. Ancak görüntüsü ve tadı tıpkı süt gibi olduğu için çocuk bunu kaşıkla yemeyi reddedebilir.

Mamalar evde mi pişirilmeli, hazır mı alınmalı?

Günümüzde hazır mamalar itina ile hazırlandıkları için tereddüt edilmeden kullanılabilirler. Çünkü hazır mamaların içerdiği besinler çocuğun ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Yalnızca hazır mamanın son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir.

Ek gıdaya geçişte aylara göre mamalar

  1. ay: Başlangıç için havuç mamasını deneyebilirsiniz. Ancak havuç maması ister hazır mama isterse evde pişirilmiş olsun, bebeğe verilirken iyice püre haline getirilmiş olmalıdır. Bu başlangıçtan yaklaşık olarak 2 hafta kadar sonra havuç mamasına 1 adet de patates ilave edebilirsiniz. (2 havuca 1 patates oranında) 5. ayın sonlarına doğru ise bu mamaya püre haline getirilmiş 20 gram et ekleyebilirsiniz. 4 öğünlük bir günlük yeme planı şöyle olabilir: 3 öğün anne sütü veya hazır süt (Her defasında 200 ml), 1 öğün sebze maması (100 gram havuç, 50 gram patates, 10 gram sıvı yağ).
  2. ay: Sebze mamasının içeriği artık daha da zenginleşebilir. Örneğin; karnabahar, brokoli gibi sebzeler de mamaya eklenebilir. (Her defasında bunlardan sadece biri!) Ve haftada bir kere bebeğinize bir yumurtanın katı olarak pişirilmiş sarısını verebilirsiniz. Yeme planına bu ay yeni olarak sütlü buğday ezmesi de eklenebilir. (200 ml süt, 20 gram buğday ezmesi, 20 ml meyve suyu)

Günlük plan: 2 öğün süt (Emzirilerek veya biberondan), 1 öğün etli sebze maması, 1 öğün sütlü buğday ezmeli mama, 1 öğün meyve sulu – sütlü – buğday ezmeli mama.

10 – 12. aylar: Artık mamanın iyice ezilerek püre haline getirilmesine gerek yok. Mamayı çatalla ezmeniz yeterli. Şimdiye kadar hemen hemen aynı besin değerini taşıyan 4 öğün sayısını bu aylardan itibaren 5’e çıkartabilirsiniz. Bu öğünler 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Artık bebeğinizin eline kendi kendine yiyebileceği besinleri de verebilirsiniz. Ekmek, küçük parçalara ayrılmış, pişirilmiş et, sebze gibi. Bebek bu dönemde henüz dişleriyle öğüterek beslenemediği için verilen besinlerin dil üzerinde ezilerek yutulabilecek besinler olması gerekir. Fındık, çiğ havuç gibi besinler bu dönem için henüz uygun değildirler.

Ek gıdaya geçişte doğru beslenme için kurallar

  • Bebeğin oturmaya ve yemek masasında ailesiyle beraber yemeye başlamasıyla verdiğimiz beslenme önerilerini uygulamak da güçleşir. Ancak bu durum belli noktalara dikkat edildiğinde endişe edilmesi gereken bir durum değildir:
  • Monotonluk bebeğinizi sıkabilir. Dolayısıyla ona sık sık yeni sebze ve meyve türlerinden vermelisiniz.
  • Bebek demir ihtiyacından dolayı et de yemelidir. Dolayısıyla sebze yemeklerine et ilave etmeniz yararlı olacaktır.
  • Dikkat! Bebekler tatlı şeylere çok çabuk alışırlar. Dolayısıyla onlara şekerli besinler verirken ölçülü davranmalısınız.
  • Bebeğinizin susuzluğunu gidermek için verebileceğiniz en güzel sıvı sudur.
  • Meyve suları onun iştahını kapayabilir. 5. – 6. aylardan itibaren bebeğinizin bardaktan içmesi için alıştırmalara başlayabilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir