in

Bebeğimi Nasıl, Ne Kadar Ve Hangi Sıklıkta Emzirmeliyim?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Başarılı emzirmenin en önemli anahtarı, annenin kendine güvenmesidir. Bebeğini nasıl emzireceğini bilen anne kendisine güven duyar. Günümüzde birçok hastane anne sütünün önemini vurgulayan çalışmalar yapıyor, anne adaylarına emzirmenin eğitimini veriyor.

Anne sütünün özellikleri

Bebeğin memeden alacağı ilk besine “ilk süt “ağız sütü” ya da “kolostrum” denir. “İlk süt”ün görüntüsü anneden anneye değişir, ancak genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Bu “ilk süt” özellikle çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur.

“İlk süt”ün miktarı az olmasına karşın, ilk günlerde bebeğin beslenmesi ve bağırsaklarının iyi çalışması için yeterlidir. Bazı annelerde doğumdan sonra “ilk süt” çok az miktarda gelebilir veya hiç salgılanmayabilir. Bu durumda bebek zarar görmez, kendi depolarını kullanarak gerekli enerjiyi sağlar. Önemli olan annenin doğumdan sonra en kısa zamanda, mümkünse hemen emzirmeye başlamasıdır.

Bebek her ağladıkça emzirilmelidir. Birçok yeni doğan bebek gece ve gündüz 1 – 3 saat aralıkla emmek ister. Sık aralıklarla emzirerek bebeğin bu “ilk süt”ü mümkün olduğunca çok almasına çalışılmalıdır. İlk günlerde sık emzirme daha sulu olan “olgun” süt yapımını hızlandırır. Emzirme, belirli saatlere göre değil, bebeğin isteğine bağlı olarak yapılırsa, olgun süt yapımı daha erken olur.

Bazı yeni doğan bebekler çok ulur ve yeterince sık ememezler. Böyle bebekler ilk günlerde 3 – 4 saat sonunda uyanmamışlarsa, yavaşça kucağa alınarak annelerine verilmeli, gerekirse yanağı okşanarak, memeyi almaları için uyarı yapılmalıdır.

Bebek Ne Kadar Çok Emerse, Anne O Kadar Çok Süt Üretir

Bazı annelerin sütleri, bebek memeye tutulur, tutulmaz akmaya başlar. Bazen emzirmeyi düşünmek bile beyni uyararak sütün akmasına neden olur. Bazı annelerde ise süt akışı bu kadar kolay olmaz. Süt akışı, bebeğin birkaç kuvvetli emme hareketinden sonra başlar.

Emzirmede bebeğin ağzı annenin meme ucu çevresini sıkıştırır. Bu baskı ile uyarılan sinirler, beyinde prolaktin hormonu (süt yapımını sağlayan hormon) üretimi ile görevli olan bölgeye sinyal gönderirler. Sinyaller arttıkça prolaktin salgısı ve dolayısıyla süt üretimi artar.

Bebek Emzirmeye Nasıl Başlanır?

Anne sütü ile beslenmede annenin bilmesi gereken en önemli nokta; bebeğin memeye nasıl yerleştirileceğidir. Bebek memeye iyi yerleşmiş ise, emzirme sırasında meme uçları zedelenmez. Emzirirken anne değişik durumları deneyebilir. Ancak önemli olan, bebeğin tutulma şeklidir. Hangi durumda olursa olsun, bebeğin omuz ve vücudu memeye dönük olmalı ve burnu meme başı hizasında bulunmalıdır. Anne, bebeği memesine yaklaştırırken elini bebeğin omuzlarının arkasından diğer tarafa geçirmelidir. Bu sırada bebeğin başını baş ve işaret parmaklarıyla destekleyebilir. Emzirme sırasında memeyi bebeğe doğru sarkıtmaktansa, bebeği memeye doğru yaklaştırmak daha kolaydır. Bebek memeye nasıl yerleştirilmeli?

İlk günlerde bebeği yatarak emzirmek anne için daha rahat olabilir. Bu durumda bebek yan yatmış olan anneye dönük yatırılır. Anne serbest kolu ve eli ile bebeği memesine yaklaştırabilir. Annenin ve bebeğin arkasının birer yastıkla desteklenmesi bebeğin yerleşmesine yardımcı olur.

Eğer anne oturarak emziriyorsa, dik oturmalı veya hafifçe eğilmeli, ancak kucağı düz olmalıdır. Bunun için gerekirse, ayaklarının altına bir tabure konabilir. Bebeği rahatça tutması için annenin arkası veya kolları yastıkla desteklenebilir. Bebeğin anneye yaklaşması için annenin kucağına da bir yastık konabilir.

Bebek Memeyi Nasıl Daha İyi Kavrar?

Bebek ağzını iyice açarak ve dilini hareket ettirerek emer. Bebeğinizi yavaşça memeye yaklaştırın, ağzını meme başınıza dokundurun. Bekleyin! Bebek iyice ağzını açsın ve sonra bebeği çabuk ve yumuşak bir şekilde memeye yerleştirin.

Emzirmenin başlangıcında anne meme ucunda ağrı hissedebilir. Ancak emzirme süresi boyunca meme ucunun devamlı acıması bebeğin memeyi doğru kavramadığını gösterir. Meme ucunda acı duyulmasının nedeni, bebeğin dilini meme yerine meme ucuna karşı hareket ettirmesidir. Ağız yeterince açılmamışsa, dil sürtünerek meme ucunun zedelenmesine neden olacaktır. Bebek emdikten sonra doymuş görünmüyorsa, memeyi kavramasında sorun var demektir. Bebeğin süt ile dolu kanallara ulaşabilmesi için ağzını iyice açması gerekir. Anne bebeğinin iyi emmediğinden kaygılanıyorsa, bu konuda bilgili bir sağlık görevlisine başvurmalıdır.

Bebeği Ne Kadar Süre Emzirmeli?

Emzirmeye zaman sınırı koymaya gerek yoktur. Gün içinde emzirme süreleri değişken olabilir. Hiçbir zaman iki bebek arasında karşılaştırma yapılmamalıdır. Kardeşler arasında bile fark vardır.

Eğer bebek memeyi düzgün olarak kavramışsa, emzirme ne kadar uzun sürerse sürsün, meme ucu zedelenmez. Eğer bebek uzun süre memede kalıyor ve yine de tatmin olmuyorsa memeyi kavramasında bir sorun olabilir. Böyle bir durumda bilgili bir sağlık görevlisinden yardım istenmelidir. Bebeğin yeterli miktarda memeyi ağzına alabilmesi için ağzının iyice açık olması gerekir.

Bebekler Hangi Sıklıkta Beslenmeli?

Beslenme sıklığı bebekten bebeğe göre değişir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebek ağzını açarak, aranarak ve sonunda ağlayarak açlığını belli eder. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. İlk haftalarda emzirme aralıkları I saat, 2 saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır. Emzirirken her iki meme de verilmeli mi?

Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren ön süttür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür. Buna “son süt” denir. Bebeğin hem ön süte, hem de son süte ihtiyacı vardır. Son sütteki yağ inek sütündeki yağa benzemez. Daha hafiftir ve sindirimi daha kolaydır. Bu yağ bebek için çok değerli bir enerji kaynağıdır. Bebeğin yeterli kilo alması için yağın sağladığı enerjiye ihtiyacı vardır.

Bebek memeye doğru yerleştirilip, doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci meme de verilebilir. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5 – 10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20 30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir