in

Bebeğim Uykusunda Çok Hareket Ediyor

Gönderi paylaş:

Bebekler ilk yaşlarının ikinci döneminde geceleri çok aktif olurlar. Yattıkları yerde sürekli olarak dönerler ve çoğu zaman hiç uyanmadan çok değişik uyku pozisyonlarına girerler. Küçük bir çocuğu olan anne – babalar bilirler: Bebekler kendi imkanlarıyla yattıkları yerde dönebilmeye başladıklarından itibaren, uykuda da sürekli olarak hareket halindedirler.

Anne veya baba ne zaman bebek odasına girseler, bebeklerini yatağında başka bir pozisyonda uyuyor bulurlar. Kimi zaman bebek dümdüz uzanmış bir şekilde uyur, kimi zaman bir yumak şeklinde, kimi zaman yüzükoyun, kimi zaman da başı ayak ucunda. Bu gibi durumlarda her anne-baba kendilerine şu soruyu sorarlar: Bebeğimiz böyle imkansız pozisyonlarda acaba rahat uyuyabiliyor mu? Evet, tuhaf gibi görünse de, bebek böyle imkansız pozisyonlarda rahat uyuyabilir.

Bebeğin uyuma şekilleri konusunu araştıran uzmanlar, bebeğin uykusunda sürekli olarak dönmesinin normal olduğunu söylüyorlar. Hatta hareketli olmanın, gece uyurken de önemli bir rolü vardır. Her ne kadar paradoks gibi görünse de, bebekler doğduktan sonraki ilk haftalarda neredeyse günün 24 saati uyumazlar. Özellikle bebeğin beyni 24 saat faaliyettedir.

Uyanıkken olduğu gibi, mışıl mışıl uyurken de bebeğin kafasında bir sürü şey döner. Bunun sebebi ise, bebeğin beyninde sınırsız sayıda yeni sinir bağlantılarının oluşmasıdır. Bu durumu, gittikçe daha sık örülen bir ağ şeklinde düşünün. İlerde çocuğun bedensel ve ruhsal açıdan iyi gelişmesi de, bu sinir yollarının gelişmesine bağlıdır.

Bebeğinizi Yüzükoyun Yatırmayın

Sayısız sinir bağlantılarının birbirine bağlanabilmesi için, bebeğin ses, dokunma, koku, ışık gibi dışarıdan gelebilecek dürtülere de ihtiyacı vardır. Bu yüzden de dışarıdan gelen bu dürtüler, bebeklerin ilk haftalarında onların beynine uykularında da ulaşır.

Bebekler bu süre esnasında yine de huzurlu bir şekilde uyurlar. Bebek, doğduktan sonraki ilk haftalarda henüz kendi kendine dönemediği için, nasıl yatırılmışsa aynı o şekilde kalır. Henüz tek başına hareket edemediği için de, düzenli olarak bebeğin yattığı yön değiştirilmelidir, yani bazı zamanlar bebek her iki tarafında, bazı zamanlar da sırtüstü yatırılmalıdır.

Her defasında bebeğinizin başka şekilde yatmasını sağlayın. Eskiden bebekler yüzükoyun yatırılırlardı, doktorlar da bu uyuma şeklini onaylarlardı. Günümüzde artık bu pozisyondan kaçınılması gerektiği öneriliyor, çünkü istatistiklere göre bu yatış şekli ani bebek ölümleri için olası bir risk faktörü. Bebeğin, uyuma şeklini kendisinin belirlemesinden itibaren bu risk ortadan kalkar. 8 – 9 ay kadar sonra bebeğin uyuma süresi değişmeye başlar.

Geceleri uyunan uyku gittikçe daha uzun olmaya başlar. Önceleri 4 saat süren uyku, 6 – 8 saate kadar çıkabilir. Artık bebek, derin uykulara da dalmaya başlar (hareketsiz sakin ve derin uyku, beyin aktivitesi devre dışı) ve derin uykular, beraberinde rüyaları (beyin aktiviteli hafif, hareketli uyku) da getirir.

Bebeklerin Beyni Uykudayken De Faaliyettedir

Bebekler yaklaşık 6 ayı doldurduklarında, daha hareketli olmaya başlarlar. Sürekli olarak yeteneklerini yeniler, yeni tecrübeler edinir ve yeni şeyler öğrenirler. Bu olgular daha sonra rüyalı uykularda beyin tarafından tekrar işlenir. Bu rüya dönemlerinde, aktif olan sadece beyin değildir, bütün beden de faaliyettedir. Yani bebek her şeyiyle aktiftir. Bebekler, yetişkinlerden üç kat daha fazla rüya gördükleri için, uykularında da bu denli çok hareket ederler.

Bebeklerin uyku süresinin dörtte üçünde, beyinleri aktif haldedir. Bu demektir ki, bebeklerin beyni uykuda bile öğrenmeye açıktır. Uyku konusunu araştıran uzmanlara göre, bebekler bir uyku evresinden bir diğerine geçerken çok hareketlenirler. Yani derin uykudan rüya evresine, rüya evresinden de derin uykuya geçerken. Bu durum gecede 5 – 10 kere olabilir. Bu geçişlerde bebekler sürekli olarak pozisyon değiştirirler. Rahat bir uyuma şekli bulana kadar yatağın içinde döner dururlar. Bu uyku geçişleri sırasında, bebekler hafifçe uyanırlar, çünkü uyku çok yüzeyseldir. Ama bir – iki dakika sonra uyku tekrar derinleşir.

Anne – babalar hep, bebeklerinin bu acayip uyuma şekillerinden rahatsız olduklarını düşünürler. Bu yüzden de bebeklerini uyurken uygun bir pozisyona getirmeye çalışırlar veya bebek üstünü açmışsa, üstünü örterler. Fakat bu durum bebeği rahatsız edebilir ve mışıl mışıl uyuyan bebek, sırf bu yüzden de tamamen uyanabilir ve rahatı bozulduğu için huzursuzlanabilir.

Bebeğin uyuma pozisyonu ne kadar tuhaf görünse de, onu o şekilde bırakmak lazım. Merak etmeyin, bebeğiniz gayet rahat uyuyordur. Eğer bebek uykudayken üstünü açmışsa, anne-babalar bebeklerinin üzerine bir yorgan daha örtebilirler, çünkü bebeğin altındaki yorganı örtmeye çalışmak, bebeği rahatsız edecektir.

Bebeklerin Daha İyi Uyuyabilmesi İçin Beş Öneri:

  • Bebeklerin, doğdukları andan itibaren çok değişik uyuma alışkanlıkları vardır. Bu yüzden de hepsinin, hemen çok uykuya ihtiyaçları yoktur. Ortalama değerler, dört saatin üzerine çıkabilir veya altına da inebilir.
  • Yüzde 50 hava nemi oranında, bebek odasının ideal sıcaklığı 15 – 18 derece arasındadır.
  • Rahat hareket edebileceği bir uyku tulumu veya normal bir tulum içerisinde bebeğiniz daha rahat uyuyacaktır. Ayrıca üzerine ince bir yorgan da örterseniz, bebeğiniz gece üşümez.
  • İlk altı ayda bebeğinizi düzenli olarak bir yanından, diğer bir yanına çevirerek veya sırtüstü yatırın. Sakın bebeğinizi yüzükoyun yatırmayın.
  • Eğer bebeğiniz yatakta uyurken ağlamaya başlarsa, onu hemen kucağınıza almayın, onu yatağının içinde sakinleştirmeye çalışın. Belki de kendi kendine tekrardan uykuya dalacaktır.

Bebeklerde Uyku Düzeni Tablosuna Bebeği Alıştırma yazımızı da okuyarak konuyla ilgili daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları bizlere iletmeyi unutmayın.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir