Bağırsak mantarı, bağışıklık sistemi zayıf olan bazı kişilere zarar verebiliyor. El mantarı, ayak mantarı, vajinal mantar. Bunları hepimiz biliyoruz. Ya bağırsak mantarlarını? Sindirim sistemine yerleşen ‘candida’ türü mantarlar, hemen hemen her kişide görülüyor. Ancak normal koşullarda insanın bağışıklık sistemi sağlıklı olarak işliyorsa, önemli bir sorun yaratmıyor.
Bağırsak Mantarının Belirtileri
pek spesifik değil. İshal, nefes darlığı, mide – bağırsak rahatsızlıkları, yeme ihtiyacı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, cinsel isteksizlik en sık görülen belirtiler arasında. Ancak bağırsak mantarı, sistemik hastalıklar, kanser, AIDS sırasında ve özellikle de tedavisinde kullanılan ilaçlar nedeniyle gelişiyor. Çünkü normal bağırsak florası, bu etkenler nedeniyle bozulup, bağırsak mantarlarının çoğalması için uygun bir ortam oluşturuyor. Çocuklarda; ağızda, boğazda, yemek borusunda enfeksiyonlara yol açıyor.
Reçetesiz Antibiyotik Kullanımına Hayır
Ülkemizde antibiyotikler reçetesiz satıldığından, insanlar her türlü şikayetlerini gidermek için bunları kullanabiliyor. Gelişi güzel antibiyotik almak, bağırsak florasını olumsuz etkileyerek, bağırsak mantarlarının daha fazla çoğalmasına neden oluyor. Çünkü antibiyotikler, kötü huylu mikropların yanı sıra iyi huylulara da zarar veriyor. Eğer sağlığınız yerindeyse ve doktora danışmadan antibiyotik kullanmıyorsanız, bağırsak mantarı enfeksiyonuna yakalanmaktan korkmanız gerekmiyor.
Bağırsak Mantarında Doğru Tanı İçin İnceleme
Tedavide başarılı olmak için hastaya iyi ve doğru bir tanı konmalı. Bunun için de hastaya sistemik yaklaşılmalı. Tanı için öncelikle hastalığın öyküsü dinlenmeli, iyi bir fiziki muayene yapılmalı. Çünkü mukozal ve mukoza altına yerleşen mantarlar, diğer hastalıkların belirtileri ile karıştırılabiliyor. Bu nedenle bağırsak mantarının tanısı için mukazodan alınan dokular, mikroskopta incelenmeli.
Bağırsak Mantarından Korunmak İçin Hijyene Biraz Daha Özen
Mantar enfeksiyonlarından korunmak için kişisel, aile içi ve çevresel temizlik çok önemli. Örneğin; anne adayı, gebeliğin son dönemlerinde vajinal temizliğine, emzirme döneminde ise göğüs temizliğine özen göstermeli. Çevresel ve aile içi temizliğe dikkat edilmediğinde ve bağışıklık sistemi bozulduğunda, bu enfeksiyon ortaya çıkabiliyor.
Bağırsak Mantarı Tedavisi
Kendinizde biraz önce saydığımız türden belirtiler fark ettiyseniz, mutlaka bir doktora gitmeniz gerekiyor. Aslında bağırsak mantarı, çoğu zaman diyabet gibi sistemik hastalıklar, AIDS ve kanser gibi hastalıklarla birlikte gelişiyor. Ama siz yine de muayene olmayı ihmal etmeyin. Çünkü mantar enfeksiyonları, çoğu zaman ağız yoluyla kişiye bulaşabiliyor. Bu mantar türü, öpücüklerle ya da yediğiniz yiyeceklerle, içeceklerle kolaylıkla size de geçebilir.
Dengeli beslenin Şeker ve karbonhidrat içerikli besinlerin, mantarları geliştirdiği biliniyor. Bu nedenle hasta, mantar diyetinde, seker ve karbonhidrat alımını kısıtlamalı. Ancak, bağırsak mantarında belli bir diyetin uygulanması gerekmiyor. Burada da ana kural; dengeli beslenmek. Fazla yağlı yiyeceklerden, şekerli gıdalardan kaçınmak yeterli.
Sağlıcakla Kalın.