Ayaklar sadece yürüme aracı değildir. Yapılan araştırmalar sonucu bu düşünce kanıtlanmıştır. Karın ağrısı yüzünden ağlayan bir bebeğin ayaklarına yapılan hafif bir masaj bebeğin sakinleşmesine neden olur. Ayaklar sıcak tutulursa idrar yolları iltihaplanmasının önemli ölçüde önüne geçilmiş olunur. Belli aralıklarla soğuk suda yürümek nezleden korur. Doğa bilimiyle uğraşan uzmanlara göre tüm bunlar refleks bölgeleriyle alakalıdır.
Ayaklarda bu tip refleks bölgeleri çok fazla mevcuttur. Ayak tabanları, parmakları, topuk, sırt ve bileklerinde vücudun tüm bölgeleri ve organlarını etkileyen alanlar vardır. Ayakların iç tarafı omurga kemiğini etkiler. Ayak başparmağının sol ve sağ tarafları da başı etkiler. Ayak tabanının ortası ise karaciğer ve böbreklere tesir eder.
Ayak refleks bölgesi masajı bu nedenle alternatif tedavilerde kullanılır. Bu tedavi şeklinin kökeni Kızılderililere dayanır. Ayak refleks bölgesi masajı sayesinde vücutta stres olup olmadığı, stres mevcut ise hangi bölgede olduğu öğrenilebilir.
Anneler İçin Ayak Masajı Mucizesi
Ayaklardaki sertlik, baskıya karşı hassasiyet ya da ağrıyan bölgeler, vücudun bir bölgesinde gerginlik veya bir sorun olduğunu gösterir (kesin teşhisi ancak bir doktor koyabilir). Ayak masajı yapan terapistlere göre ağrının nedeni metabolizma atıklarıdır. Yapılan masaj sayesinde bu atıklar kanla taşınarak vücuttan dışarıya atılabilir. Bu da tüm organizmanın rahatlamasına yardımcı olur ve vücudun kendi kendini tedavi etme gücünün yerine gelmesine destek olur.
Yeni başlayan organik rahatsızlıklar ve kas gerginliğinin, daha da kötüleşmeden ya da kronikleşmeden önüne geçilir. Etkisi özellikle akut ve uzun süren ağrılarda daha fazladır (örneğin, safra koliği, siyatik, migren, bel ağrısı).
Vücudun Masaja Gösterdiği Reaksiyon
Masaj yaptıran birçok kişi masajı tarif ederken hafif bir acıyla rahatlama hissi arasında bir duygu olduğunu belirtir. Problemli yerlerdeki akut basınç acısı prensipte birkaç saniye içinde geçer. Vücudun masaja reaksiyonu şöyledir; kişi kendini sıcak hisseder, bağırsaklar harekete geçer, nefes alıp verme derinleşir.
Bu masaj her yaşta insan için uygundur. Küçük çocuklarda oyun oynar şekilde ve daha hafif yapılır. Fakat özellikle gebeliğinin ilk üç ayındaki gebelerin ve akut ateşli iltihabı olan kişilerin ve kanser hastalarına yapılması pek tavsiye edilmez.
Ayak masajının depresyona, yorgunluğa, bel ağrısına faydası vardır. Basınç her noktada 10 saniye sürmelidir. Ayak masajı ile tüm organlar, dolayısıyla tüm vücut rahatlar. Masaj sırasında belirli noktalara kuvvetli bastırmanın sonucunda ağrı hissedilirse, bu noktaya biraz daha kuvvetlice bastırmak ağrıyı daha da artırır. Bu nedenle o nokta bir süre için bırakılır ve diğer noktalara geçilir. Sonra yine ağrılı noktalara dönülür.
Ayaklar vücudumuzdaki rahatsızlığın habercisidir.
Ayak tabanları bazı bölgelerdeki sinirler ile iç organlar bağlantılıdır. Masaj herhangi bir yağa gerek duyulmadan yapılır. Bir organı uzaktan tedavi etmek için, ayak tabanında onu temsil eden noktaya masaj yapılması yeterli olur. Bu masaj sonucunda, derin bir rahatlama, gevşeme sağlanır ve stres azalır. Zihinsel aktivite artar. Ağrıların azalması sağlanır. Kalp krizi riski, artrit ve eklem ağrılan azalır. Ayrıca her türlü baş, bel, migren ağrıları da azalır. Bağırsaklardaki herhangi bir tembellik, tıkanıklık düzene sokulur. Su toplama, kabızlık, şişlik de düzelir.
Ayak Masajının Etkili Olduğu Hastalıklar
- Sırt ağrısı
- Bronşit
- Göz problemleri
- Yorgunluk
- Kalp problemleri
- Hemoroid
- Hazımsızlık
- Kramplar
- Menopoz problemleri
- Baş ağrısı
- Prostat problemleri
- Siyatik
- Yaşlılık
- Stres/ Tansiyon
- Astım
- Ülser (mide bağırsak problemleri) Ve daha birçok hastalık
Ayak masajı herhangi bir ilaca gerek duyulmayan bir natürel tedavi şeklidir. Tedavi ilk gün gevşeme ile başlar. Eğer ağrı yoksa her bir ayak için 10 ar dakika, ağrı varsa 5 er dakika uygulanır. Başlangıçta gün aşın haftada 3 defa yapılır. Süre ise her bir ayak için 15 dakikaya çıkar. Daha sonra haftada 2 defaya düşer.
Ayak Masajında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Masajı yapan kişinin mutlaka fizyoterapist olması gerekir. Eğer bu masajı bir fizyoterapist yapmazsa tedavi fayda yerine zarar verebilir. Yine masajı uygulayan kişi anatomiyi çok iyi bilmesi gerekir. Çünkü basınç kişiye göre değişir. Bazılarının ağrı eşiği yüksek, bazılarının ise düşüktür. Tedavi acı vermemelidir, daha çok rahatlama yapmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.