Anne sütünü bazı durumlarda sağmak gerekebilir. Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur. Çünkü bazı anneler memem sarkmasın diye sütü sağıp bebeğe veriyorlar bu zor durumlarda tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
Bebeği emzirmek duygusal açıdan hem bebeği, hemde anneyi rahatlatacağı için süt salınımı da artacaktır. Emzirmek ayrıca annelik duygusunu pekiştirir ve bebeğiyle anne arasında güçlü duygusal bir bağ oluyor. Bu nedenle mecbur kalınması dışında bebek emzirilmelidir.
Bebeği memeden emzirmek daha sağlıklıdır. Fakat bebek memeden emzirilemiyorsa, sütün kesilmemesi için süt sağma yöntemine başvurmalı. Süt sağma hem sütün kesilmemesini sağlar, hem bebeği doyurur, hem de anne memelerinin şişmesini önler. Ayrıca artık çok kaliteli süt sağma makineleri olduğu için çok rahat anne sütü rahatlıkla sağılabilmektedir.
Anne sütünü geçici olarak sağmanın 5 mantıklı nedeni vardır;
- Annenin birkaç saatliğine evden ayrılması gerektiği durumlarda; babanı veya bakıcının bebeğe biberonla anne sütü verebilmesi için süt sağma yöntemi uygulanabilir.
- Şayet bebek bir süreliğine düzenli olarak memeden emzirilemiyorsa, bebek sütten kesilmemelidir. Süt sağma yöntemi uygulanarak süt oluşumunun devamı sağlanabilir.
- Süt sağma yöntemi memeden zor veya az süt geldiği zaman çok yararlı bir uygulamadır. Ayrıca bu yöntem sütün rahat bir şekilde gelmesine de yardımcı olur.
- Emziren kadının memesinin çok fazla süt üretmesi durumunda, sağma yöntemiyle memede süt birikimi engellenir ve gerekirse hastanede diğer beklere de süt verilebilir.
- Meme başı iltihaplanmalarında memeden emzirmeyi kesip, sağarak süt elde etmek anne açısından daha rahat ve daha sağlıklıdır.
Elle bastırarak veya pompalayarak memeden süt çıkarmak, başlangıçta bir acı verebilir ve zor gelebilir. Böyle durumlar kendini gevşetmek, olayın önemini anne sütünün bebek için en yararlı besin olduğunu düşünmek yararlı olabilir. Ayrıca bazı kadınlar pompalama yoluyla rahatlarlar, çünkü sütten dolayı memede oluşan baskı hissi azalır. Pompalama veya elle bastırma yöntemlerinde, kadın kısa süre içinde kendine uygun tekniği bulur.
Anne sütü nasıl saklanmalıdır?
Özellikle süt içinde bakteriler çok hızlı çoğaldığı için, temizlik çok önemlidir. Bu sebepten dolayı pompalama veya bastırmadan önce eller çok iyi yıkanmalıdır. Mümkünse ılık suyla ıslatılmış temiz bir bezi hazırlamalı veya meme ilik suyla yıkanmalı. Ayrıca sütle temasa geçecek olan bütün kaplar tuzlu su (1 litre suya bir çay kaşığı tuz) içinde 10 – 15 dakika boyunca kaynatılmalı.
Kapatılmış cam veya plastik kap içinde süt buzdolabına 24 saat dayanır.
Anne sütünün uzun süre taze tutulması da mümkündür. Kabın üzerine tarih yazılarak, 30 – 40 mililitre gibi az miktarlarda ayrı süt kaplarına doldurup; isi sürekli sabit kalma ve hemen donma şartıyla eksi 18 derecede dondurabilirsiniz. Bu yolla süt ortalama 6 hafta boyunca taze kalabilir.
Taze tutulmuş süt akan sıcak su altında kolaylıkla çözülebilir. Ardından 37 derece sıcak su içinde bekleterek ısıtabilirsiniz. Bebeğin içmediği sütü dökmeniz gerekir.
Anne sütünün önemi ve bebeğe faydaları yazımızı da okumalısınız. Sağlıcakla Kalın.