in

Anne Karnında Bebeği Hareket Ettirmek İçin Ne Yapmalı?

Gönderi paylaş:

Her anne adayı, bebeği karnında hareket ettirmek için çaba harcar. Peki bebeğin hareket etmesi için ne yapmalı? Nelere dikkat etmeliyiz? Hamile anne adayı, bebeği karnında hareketsiz kalınca endişelenir.  Hamile kadınların hemen hemen hepsi karnındaki bebeği hareket ettirmek için uğraşmıştır. Özellikle ilk kez hamile kaldıysa, bebeğinin hareket etmesi anne adaylarına eşsiz bir mutluluk hissi verir.

Biz tüp bebek yaptırdığımız dönemde hamile kalınca bazen 1 saat bebeğin hareket etmesini beklerdik. Bakardık ki olmuyor onun hareket etmesi için bir çok yol denerdik. Hareket edince, tekmelerini görünce sevinçten birbirimize sarılırdık.  Gerçekten hamilelik süresince eşsiz bir mutluluk ve sevinç kaynağı olurdu bu bizim için.

Unutmayın ki bebeğinizin hareketli olması onun sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Bu hareketlik bazen azalabilir bazen artabilir ancak tamamen ortadan kalkmaz. Bir anne adayı bebeğinin hareketlerini 2 saat içinde en az 10 kez hissetmelidir. Özellikle son aylarda bu sayı artar ancak azalmaz.  Bebeğiniz dinlendiği yada uyuduğu zamanlarda anne karnında pek hareket etmez bu sizi korkutmasın. Anne adayı dinlenirken bebekte dinlenir çünkü.

Peki anne karnında bebeği hareket ettirmek için ne yapılmalı?

  1. Ev dışında, parkta bahçede veyahut ev içinde çok hızlı olmamak kaydıyla yapacağınız yürüyüşler bebeğinizin hareketlenmesini sağlayacaktır.
  2. Özellikle 21-22. haftadan sonra bebeğinizin görme duyusu gelişeceği için karnınıza tutacağınız bir ışık kaynağı yine bebeğinizin hareketlerini artırır.
  3. Bağırsakları çalıştıran süt, portakal suyu gibi yiyecekler tüketmekte sizin bağırsak hareketlerinizi artırdığından bebeğinizin de hareketlerini artıracaktır.
  4. Özellikle karnınıza hafifçe tık tık şeklinde dokunmanız da bebeğinizi hareketlendirir.
  5. Badem, fındık, fıstık gibi enerji veren yiyecekler yine bebeğinizin hareketlerini artırır.
  6. Karnınıza kulaklıkla müzik dinletmek yada bebeğinizle konuşmak bebeğinizin hareketlenmesini sağlar.
  7. Yatağınıza özellikle sol tarafınıza yatmak, bebeğin alanını daraltacağı için yine bebeğinizin hareketlenmesine neden olur.
  8. En çok tercih edilen yöntemlerden biriside çikolata yemektir. Çikolata yüksek enerji ve tatlı içerdiğinden bebeğinizi hareketlendirmenin en kolay yoludur.

Bazı bebekler anne karnında hamileliğin 15. haftasından itibaren hareketlenmeye başlarlar. Hamileliğin 24. haftasına gelindiğinde ise bu hareketlilik iyice hissedilir hale gelir. Bu haftadan sonra bebek hareketleri dışarıdan da hissedilebilir. Sağlıklı bir bebek hamileliğin 24. haftasından itibaren 100-150 arası hareket eder ancak anne adayı bu hareketlerin hepsini hissedemez.

Bebeğiniz 2 saatte en az 10 defa hareket ettiğini hissetmeli ve saymalısınız. Eğer rakam düşükse bir sonraki 2 saatte yine aynı şekilde bu sayımı tekrarlamalısınız. Eğer rakam 10 defadan az ise ve yukarıdakilerin hepsini yada bir kaçını yaptıysanız ve bebeğinizde hareket hissetmiyorsanız hekiminize başvurmanızda fayda vardır.

Karnınızdaki bebeği hareketlendireceğim diye farklı yollara girmenize, farklı şeyler denemenize gerek yok. Yukarıda bahsettiğim yollar hem sizin için hemde bebeğiniz için hem güvenlidir hemde anne ve bebeğin sağlığına zararlı değildir. Bu yöntemler dışında yöntemlere başvurmayın.

Bazı önemli noktaları hatırlatmakta yarar var, yorgun olduğunuzda yada dinlenmeye geçtiğinizde bebeğinizin de dinlenmeye geçtiğini yada uyuduğunu unutmayın. Bu durumda hareketlerin azalması normaldir. Özellikle 16-24 haftalar arası bebeğinizin daha küçük olduğunu ve hareketlerin hepsini hissedemeyeceğinizi unutmayın.

Son haftalarda bebeğinizin yeri daraldığından hareketlerini çok hissedersiniz. Eğer 2 saat bebeğinizin hareketlerini hiç hissetmesseniz yukarıdakileri deneyin yine hareket yoksa hekiminize başvurmayı unutmayın.  Rabbim sağlıkla ve huzurla evladınızı kucağınıza almanıza yardım etsin.

  1. Bebeğin Anne Karnında Hareketli Olması ve Bebeğin anne karnında hareketli olmasının sebepleri yazılarımızı da okumalısınız.

Aklınıza takılanları yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir