in

Anne Karnında Bebeğe Hangi Hastalıklar Zarar Verebilir?

Gönderi paylaş:

Anne adayı bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunabilir? Şayet bir hastalığa yakalandıysa bunu bebeğe bulaştırmadan nasıl kurtulur?

Lyme hastalığı:

Borrelia’mn neden olduğu bir hastalıktır. Gebe kadında bu hastalığın olması, düşük ve total kayıplara neden olur.

Alınabilecek önlemler: Gebeler kenelerin bulunabileceği bölgelerden kaçınmalılar ve ısırık olmuşlarsa derhal doktora başvurmalılar. Tedavi antibiyotiklerle gerçekleşir.

Clamydia enfeksiyonu:

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık erken doğuma ve düşüğe neden olur. Doğumda yüzde 50 oranında bebeğe geçerek konjonktivit ve zatürree  oluşturur.

Alınabilecek önlemler: Bu hastalığın saptandığı anne adaylarını ve eşlerini hiç vakit kaybetmeden tedavi etmek gerekir.

Hepatit B:

Sarılık enfeksiyinu anne karnındaki bebeğe yüzde beş oranında geçer. Asıl bulaşma doğum sırasında annenin enfekte sıvıları ile temasla olur.

Alınabilecek önlemler: Bebek doğumdan sonra hemen aşılanmalı ve hiper immunglobulin yapılarak korunmalıdır.

Herpes Simplex enfeksiyonu:

Uçuk nedeni olan virüstür. Yüzde olan enfeksiyonlar bebeğe zarar vermez. Ancak genital bölgede aktif hastalığı olan gebelerde, doğum sırasında bebeğe geçen enfeksiyon bebekte ateş, kusma, menenjit ve ölüm nedeni olabilir.

Alınabilecek önlemler: Cinsel organlarında herpes olan kadınlar, bebeğin zarar görmemesi için sezaryenle doğum yapmalı.

Kızamık:

Ağır kızamık geçiren gebelerde, erken doğum veya düşük olasılığı yüksektir. Bebekte anormal gelişim riski yoktur.

Alınabilecek önlemler: Hastalığı kapma riski olan gebeler immunglobulin yapılarak korunmalıdır.

Kabakulak:

Gebeye bu hastalığın bulaşması bebeğe zarar vermez. Fakat doğumdan kısa bir süre önce hastalık kapılmışsa, bebek kabakulak benzeri bulgularla dünyaya gelebilir.

Alınabilecek önlemler: Yetişkin yaşta bile aşı yapılmalıdır. Kabakulak geçiren bir çocukla iletişime geçmiş bir gebe, her ihtimale karşı immuglobulinle korunmalıdır.

Parvovİrus:

Döküntü, halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlarla seyreder. Parvovirus bebekte anomalliğe yol açmaz, ancak düşüğe neden olabilir.

Alınabilecek önlemler: Kan tahlilinde antikor saptanması veya ultrasonografi aracılığıyla bebekte ödem saptanması durumunda, anne kamında bebeğin kam değiştirilebilir.

Kızamıkçık:

Hamileliğinde kızamıkçık geçiren annelerin bebeklerinde ciddi gelişimsel anomaliler, düşük, ölü doğum ve erken doğum görülme olasılığı çok yüksektir.

Alınabilecek önlemler: Tüm çocuklar mutlaka bu hastalığa karşı aşılanarak bağışıklık kazanmaları sağlanmalıdır. Gebeliğinde bu hastalığı aktif olarak geçiren annelerde, gebeliğin sonlandırılması gerekebilir.

Toksoplasmosis:

Gebe kadınların bu enfeksiyonu almaları düşüğe, erken doğuma, ölü doğuma veya ağır, kalıcı bedensel ve zihinsel sakatlığa neden olur.

Alınabilecek önlemler: Gebe kadınlar çiğ veya az pişmiş et yememeliler. Sebze ve meyveleri özellikle çok iyi yıkamalılar. Kedilerle temastan kaçınmalılar.

İnfluenza enfeksiyonu (grip):

Bu hastalık yüksek ateş yapması sonucu direk düşüğe neden olabilir. Şayet gebelik devam ederse, bebekte sonradan bir hasar ortaya çıkmaz.

Alınabilecek önlemler: Bu hastalığa yakalanan anne adayının ateşi acilen düşürülmeye çalışılmalı ve doktor kontrolünde olmalı.

Gonorrhea:

Bel soğukluğuna neden olan bu hastalık gebelerde erken doğum, düşük ve anne karnında gelişme geriliğine neden olur. Yeni doğanda gözde iltihaplanma ve yaygın enfeksiyon olabilir.

Alınabilecek önlemler: Bebeğin gözüne doğar doğmaz antibiyotik içeren damla damlatılmalıdır. Annedeki enfeksiyon gecikmeden antibiyotikle tedavi edilmelidir.

Human Papilloma Virus:

Kadınlarda genital bölgede karnı bahara benzer lezyonlara neden olur. Doğum sırasında bebeğe geçen ajan, nadiren boğazda lezyona neden olur ve solunum yetmezliği gelişir.

Alınabilecek önlemler: Geçiş bebeğe nadir olduğundan, normal doğum tercih edilir.

Cytomegalovirus:

Annede belli belirsiz enfeksiyona neden olur. Ancak anne karnında bebek ölümüne, ciddi gelişimsel anormalliklere neden olabilir.

Alınabilecek önlemler: Annenin efektif tedavisine yönelik hiçbir ilaç yoktur. Annede aktif enfeksiyon saptanmışsa, gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.

Viral enfeksiyonlar:

Human Immunodeficiency Virus (AIDS) hastalığı gebelikte veya doğum sırasında bebeğe geçebilir ve yeni doğan bu hastalıkla doğabilir. AIDS hastalığı bağışıklık sisteminde yetmezliğe neden olur.

Alınabilecek önlemler: AIDS hastalığına yakalanmış kadınların gebe kalması önlenmelidir. AIDS’li anneden doğan ve virüs taşımayan bebeklere hastalığın bulaşmaması için anne sütü verilmemelidir.

Tüberküloz:

Bu hastalığın gebeliğin seyrine etkisi çok azdır. Yeni doğana geçiş transplasanter yolla, enfekte amnotik sıvı aspirasyonu ve doğumdan sonra annenin çeşitli sıvıları ile kontak da olan yeni doğan da tüm sistemleri etkileyen yaygın enfeksiyona sebep olur.

Alınabilecek önlemler: Bütün anti tüberküloz ilaçların fetus üzerine zararlı etkileri vardır. Bu ilaçlardan ancak iki tanesi (Rifampin ve İnah) gebelikte kullanılır ve tüberkülozlu anneden doğan bebeğe koruyucu olarak İNH verilmelidir.

Grup B Strepfekok enfeksiyon:

Gebe kadınların vajeninde yüzde 5 40 oranında kolonize olabilen GBS, doğum sırasında veya anne karnında bebeğe geçebilir. Premature doğuma, düşüğe veya bebeğin kilo olarak yetersiz doğmasına, respiratuar (solunum) yetmezliğine, sepsis menenjit ve yüzde 13 – 37 oranında bebek ölümüne neden olur.

Alınabilecek önlemler: Gebeliğin 26 – 28 haftasında vajen kültürü ile erken tanı, tedavi ve etkili, güvenli aşının geliştirilmesi ile hastalık önlenebilir.

Listeria monocytogenes:

Bağışıklık sistemi bozulmuş gebe kadınlarda enfeksiyona neden olur. Premature doğum ve intrauterin enfeksiyona neden olur. Plazenter enfeksiyon sonucu yenidoğanda sepois gelişir.

Alınabilecek önlemler: Kan ve   serviko – vajinal kültür ile erken tanı konulup, antibiyotik tedavisi verilmelidir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir