in

Anaokuluna Başlama ve Anaokuluna Uyum Süreci

Gönderi paylaş:

Anaokulundaki ilk hafta hem aileler hem de çocuklar açısından tam bir karmaşadır. Çocuklar hemen birbirlerine ve anaokuluna uyum sağlayamazlar. Bu nedenle, birlikte oynanan oyunlar yerine birlikte yapılan kavgalar, oyunbozanlıklar ön plandadır. Ancak yaşanan bu karmaşa zamanla birlikte yerini bir uyuma bırakır. Çıkılan uzun yaz tatilinden sonra yuvaya geri dönenler ve anaokuluna yeni başlayanlar için anaokulunda yeni bir yapılanma gereklidir. İşte bu yapılanmada yaş grupları dikkate alınır.

3 yaşındaki çocukların anaokuluna uyum süreci

Bu yaş grubundaki çocuklar için anaokuluna başlangıç oldukça endişe vericidir. Çünkü onlar her şeye sıfırdan başlarlar. Dolayısıyla çok daha fazla çaba göstermek zorundadırlar: Anneden ayrılış, yeni bir ortam, yeni insanlar, arkadaşlar…

Bu yaştaki çocukların tek destek noktaları eğitmenleridir. Eğitmenine karşı güven duyan çocuk cesaret kazanır ve arkadaş grubuna girmekte de fazla zorlanmaz. Öncelikle geri planda kalmayı tercih eder, olayları gözlemler. Oyun arkadaşı, oyunları, oyun mekanı sürekli olarak değişir. Çocuğun yapısına bağlı olarak bu uyum süreci de değişiklik gösterir. Bazı çocuk birkaç haftada çevresine uyum sağlarken bazısı daha uzun süreye ihtiyaç duyar. Ancak yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunmak ve kendini geliştirebilme imkanına sahip olmak 3 yaşındakiler için de oldukça olumlu sonuçlar verir.

4 yaşındaki çocukların anaokuluna uyum süreci

Şimdiye kadar “küçük” olarak nitelendirilen bu çocuklar artık bir aşama kaydetmişlerdir. Çünkü onlar anaokulunun en küçüğü olma sıfatını bir sonraki yıl 3 yaşındakilere devrederler. Ortama yabancı değildirler. Sadece aralarına yeni katılan arkadaşlarına uyum sağlamaya çalışırlar. Ancak bu sene onlardan beklenen davranış modeli; daha özgüvenli, daha kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen çocuk modelidir. Çünkü onlar birçok şeyi geçen sene anaokulunda öğrenmişlerdir. Bu çocuklar anaokuluna yeni başlayan arkadaşlarının en büyük yardımcılarıdırlar. Çünkü onlar anaokulundaki kuralları iyi tanırlar. Bu açıdan 3 yaşındakilere de yardımcı olabilirler.

5-6 yaşındaki çocukların anaokuluna uyum süreci

Bu yaş grubundaki çocuklar uzun süreden beri özlemini duydukları şeye kavuşmuşlardır: “Artık onlar anaokulunun en büyükleridirler.” Bu durumla gurur duyar ve gerçek birer yetişkin gibi hareket etmeye çalışırlar. Dolayısıyla daha fazla sorumluluk alabilir, kendi kararlarını kendileri verebilirler.

Diğer yaş gruplarındaki çocuklara oranla eğitmenlerine daha az bağımlıdırlar. Küçük yaştaki gruplarla iletişim konusunda eğitmenlerinin en büyük yardımcılarıdırlar. İyi arkadaşlıklar kurmuşlardır. Kendi kendilerine oynayabilirler.

Anaokuluna iyi bir başlangıç için

Artık anaokuluna gidecek yaşa gelen çocuklar için hayatlarında yeni bir heyecan başlar. Çünkü bu yaşa gelene dek ilk defa her gün belirli bir süre için annelerinden ayrı kalacaklardır. İlk defa bu kadar kalabalık ve kendilerine yabancı bir arkadaş grubuna girerler. Çocuğun hayatındaki bütün bu yenilikler onu güvensizliğe ve zaman zaman korkuya iter. Dolayısıyla onun bu durumdan korunmaya ve anaokuluna yapacağı başlangıç için hazırlanmaya ihtiyacı vardır. Bunun için anne babalara bazı önerilerimiz var:

Vedalaşma kısa ve içten olmalı

Uzun süren vedalaşma sahneleri çocuğun ayrılık korkusunu arttırır. Bu nedenle onu anaokuluna götürdüğünüzde öperek arkadaşlarının yanına bırakın. Ağlayarak sizin de orada kalmanızı istediğini söylese bile onu eğitmenine bırakın. Size sarılırsa kollarını onu incitmemeye çalışarak çözün ve kulağına onun artık büyüdüğünü ve bunu başarabileceğini söyleyin. Aslında bu durum çocuk için olduğu kadar anne için de zordur. Ancak kısa vedalaşmalar ile aslında çocuğunuza yardım ettiğinizi unutmayın. Çünkü böylece onun artık bu durumun üstesinden gelecek kadar büyümüş olduğunu düşünmesini sağlarsınız.

Anaokuluna başlamasının ardından birkaç gün geçmesine rağmen hala ağlamaya devam ediyorsa, eğitmenine siz onu bırakıp gittikten sonra nasıl davrandığını sorun. Çünkü birçok çocuk annesini göremediği zaman sakinleşir. Uyum: Küçük çocukların uyumu daha zordur. Özellikle 3 yaşlarındaki çocuklar yeni ve kalabalık bir arkadaş grubuna girdiklerinden, kendilerini bir karmaşa içinde hissederler.

Onların bu gruba uyum sağlayabilmek için zamana ihtiyaçları vardır. Bu nedenle eğer mümkünse anaokuluna başlangıç döneminde onu sadece 2 – 3 saatliğine arkadaş grubuna bırakın. Bir hafta kadar sonra her şeyin çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Çocuğun anaokuluna başlaması için yeni bir kardeşinin doğduğu dönem hiç de uygun bir zaman değildir. Bu nedenle bebek doğduktan sonra, çocuk kardeşine alışana kadar aileden uzak kalmamalıdır

Çünkü bu süre içinde çocuk kardeşinin kendi yerini alamayacağını, anaokulunda bulunduğu zamanlarda anne babasının kendisinden uzaklaşmayacağını anlar. Ancak bu tür endişelerden kurtulduğu zaman gönül rahatlığıyla anaokuluna gider. Çocukların anaokuluna uyum sağlama süreçleri kişilik özelliklerine göre farklılıklar göstermekle birlikte 1 – 3 hafta arasındadır.

Birçok anaokulunun giriş ve çıkış saati tıpkı okullarda olduğu gibi belirlidir. Bu saatlere uymaya gayret etmelisiniz. Çocuk, arkadaş grubuna zamanında katılırsa arkadaşlarına ve oyunlara uyum sağlaması kolay olur. Çocuğun anaokulundan alınma saati geldiğinde de dakik olmanız çok önemlidir. Çünkü ufak bir gecikme dahi diğer arkadaşları evlerine giderken onun orada kalması nedeniyle korkmasına yol açar. İyi bir başlangıç yapmak için, çocuğunuzun yanına sevdiği bir oyuncağını verebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir