in

Akraba Evliliğinin Hamilelikte Sakıncaları

Gönderi paylaş:

Türkiye’nin gerçeklerinden biridir akraba evlilikleri. Anadolu’da sıklıkla görülmektedir ve tıp dilinde akraba evliliği endogami adı altında geçmektedir. Akraba evliliği ile kan uyuşmazlığı durumu tamamen farklı iki durumdur. Kan uyuşmazlığı akraba olmayan evliliklerde de görülebilmektedir.

Akraba Evliliği Nedir?

Anne ya da babanın soyundan gelen kişilerin birbirleriyle evlenmesi akraba evliliği olarak nitelendirilir ve genetik hastalıkları fazlalaştırdığından dolayı özellikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Anne ya da babanın soyundan gelen hala, amca, dayı ya da teyze çocukları birbirleriyle bir evlilik yapmış iseler bu 1. derece akraba evliliği olarak geçmektedir. Anneanne, babaanne ya da dedelerden birisinin kardeş olduğu çiftler birbirleriyle yaptığı evliliğe ise 2.derece akraba evliliği denmektedir.

Akraba evliliğinde hamile kalmadan önce yapılması gerekenler

Akraba Evliliğinin Sakıncaları Nelerdir

Ölü doğum riski iki kat artmaktadır. Aynı zamanda düşük riski de iki kat artmaktadır. Yeni doğan bebeklerde ölümler %50 oranında artmaktadır. Doğumsal kusurlar 10 kat artmaktadır. Akraba evliliğinde eşlerde aynı tip bozuk gen olması normal evliliklere nazaran daha da fazla olduğundan çocukların hastalıklı olma riski artmaktadır. Görmede ve işitmede özürleri olan kişilerin de birbirleriyle evlenmeleri önerilmemektedir bu durum oldukça sakıncalıdır. Akraba evliliği yapan çiftlerin elbette ki sağlıkları yerinde çocukları olabilmektedir.

Sağlıklı çocuğa sahip olan anne babaların daha sonraki çocuklarının da sağlıklı olacağı veya hasta çocukları olan anne babaların bütün çocuklarının hasta olarak doğacağı anlamına gelmemektedir. Her durumda akraba evliliği yapanların yaklaşık olarak %95’inde çocuklar sağlıklı olarak doğmaktadır.

Akraba evliliği hamileliklerinde ailede 3 kuşaklık aile geçmişinde rastlanmış bir hastalık varsa hastalığın kalıtım riskine göre hesap yapılır ve riskte artış görülürse o hastalık için tetkik ve tedaviler yapılmaktadır. Bu hamilelikler de ikili testler, üçlü ve dörtlü testler yapılmaktadır. Akraba evlilikleri için tüp bebek yöntemi hastalık riskini en aza indirmektedir.

​​​​​​​ Akraba Evliliğinde Hastalıklı Bebek Riski Önlenebilir

PGD yöntemi ile anne ve baba adayından alınan yumurta ve spermler bir dış alanda döllendirilerek embriyo oluşumu sağlanmaktadır. Meydana gelen embriyodan alınan hücre örneği ile bazı hastalıkların varlığı araştırılmakta ve hastalık bulunmayan embriyo anne rahmine transfer edilmektedir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir