in

Aile İçi Kavgalar Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Aile içi, anne baba kavgaları çocuğu gerçek anlamda olumsuz yönde etkiliyor. Anne babalar bu durumla nasıl baş edeceklerini de bilmiyorlar. Anne babalar arasındaki ilişkinin yolunda gitmediği durumların sonuçlarından biri de tartışma ve kavgalardır. Evdeki ufaklığın bunları nasıl gördüğünü, o iki minik gözün tahmin ettiğinizden çok daha fazlasını fark ettiğiniz bilmelisiniz. İnsanlar konuşarak anlaşır, en azından konuşarak anlaşabilmeleri gerekir.

Anlaşamadıkları zaman, bunu değişik şekilde tepki göstererek belirtirler. Sadece anne baba ilişkisinde değil diğer ilişkilerde de herkesin göstereceği reaksiyonlar farklıdır. Örneğin, münakaşa edilir, problemler çıkabilir, kimi insan küser, bunlar tamamen normal reaksiyonlardır. İşte, çocuğun bütün bu tepkileri öğrenmesi gerekiyor.

Çocuğun önünde tartışmak

Çocuğun önünde münakaşa etmekten o kadar da fazla kaçınmaya çalışılmamalı. Kişi herhangi bir şekilde sinirlendiği takdirde karşısındaki insanın bunu bilmesini ister. O sırada o ortamda bir çocuk bulunuyorsa o da bunu gördüğü zaman, anne veya babanın bu konuda tepki gösterdiğini öğrenir. Anne ya da babanın kızgın olduğu takdirde bunu belli etmemeye çalışması ve hiç tepki göstermemesi doğru değil.

Örneğin çocuk anneye ne olduğunu sorduğunda anne hiçbir şey olmadığını söylese de sinirli ses tonundan ve kullandığı ifadeden dolayı çocuğun buna inanması güçtür. Bunun aksine, ufak münakaşalardan sonra da anne babanın hala beraber olduğunu, iyi geçindiğini görmek, hatta bir iki dakika sonra gülüştüklerini, birbirlerine sarılıp öpüştüklerini fark etmek, çocuğun ailesinin ayrılmayacağını ve onu bırakmayacağını düşünmesini sağladığı için yararlı olacaktır.

Aslında çocuğun bütün korkusu, anne ve babanın ayrılması ve onu yalnız bırakmasıdır. Anne ve babasının ayrılmayacağını dolayısıyla yalnız bırakılmayacağını düşünmek çocuğu rahatlatır.

Anne baba arasında şiddetli kavgalar

Çocuğun önünde yapılan ufak tartışmaların bazı şeyleri öğrenmesi açısından ona faydalı olabileceğinden bahsettik. Fakat bunun yanı sıra büyük kavgalardan da söz etmek gerekiyor. Bu tür kavgalar içinde şiddet olabileceğinden, çocukları çok kötü şekilde etkiler. Çocuk bu kavgalarda anne babasına zarar geleceğinden korkar. Onlara zarar gelmesi halinde de kendisinin hayatta kalamayacağını düşünür.

Çünkü çocuğun düşüncesi “Annem babam hayatta ise ben de yaşayabilirim” şeklindedir. Çocuk, “Onlara herhangi bir şey olursa, benim yaşamım da tehlikeye girer, ben ne yaparım nasıl yaşarım?” diye düşünür. Çünkü o dönemde kendini anne – babaya, özellikle de anneye çok bağlı hisseder.

Çocuğunuzun anne baba kavgalarına tepkisi

Aile içerisinde bu tür büyük kavgalar meydana geldiği takdirde çocuğun tepkisi çok farklı olabilir. İlk başta güvensizlik, güvensizliğin sonrasında da korkular ortaya çıkar. Bu da çocuğun sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiler, çocuk sosyal yaşantısında başarısız olur. Hiç kimseye güvenemez, güvenemediği için de insanlarla kolay kolay ilişki kuramaz. İçine kapanır, hayal dünyasının içinde yaşamaya başlar. Böyle bir dünyada yaşarken bir takım şeyleri öğrenmeyi geri plana iter ve bulunduğu noktada kalır.

Anne babası çok fazla kavga eden çocukların konuşmaya çok geç başladığı gözlenmiştir. Yürümeyi çok zor öğrendikleri, tek başına yürüyemedikleri hatta tek başına yemek yemedikleri de bilinmektedir. Çocuğun bir şey öğrenmesi için kendine güvenmesi gerekir. Büyük kavgalar sonucu kendine güvensiz bir şekilde yetiştiği için bunu yapması oldukça güçtür. Her çocuk öfkesini farklı şekilde gösterir. Çocuklar anne babayı kendine model alıp onlardan öğrendiğini uygularlar. Dolayısıyla çocukların gösterdiği reaksiyonlar da anne babadan öğrendiği reaksiyonlardır.

Kavgadan sonra çocuğu bilgilendirin

Kavga bittikten sonra, zaman zaman anne baba arasında bu tür olaylar olabileceği ama bunun çocuğu terk etmek anlamına gelmeyeceği çocuğa anlatılmalıdır. Büyük kavgalardan sonra sadece annenin değil babanın da çocuğa bunu anlatması gerekir, çocuğun yalnız kalmayacağını anlaması çok önemlidir. Bu şekilde davranılırsa, yeni bir kavga olduğu takdirde çocuk, anne babanın yine barışacağını düşünecektir.

Aile içi anne ve baba kavgalarında çocuğun hissettikleri

Anne ve babasının sık sık önünde kavga ettiğini gören çocuğun kendini sevgisiz hissetmesi söz konusu olabilir. Bunun yansıra onların kavga etmesinin sebebinin kendisi olduğunu bile düşünebilir. Burada çocuğu asıl korkutan, anne ve babasının kendi yüzünden kavga edip ayrılmasıdır. Çoğu zaman aileler çocuğun bu tür düşünceler içinde olduğunun farkına bile varmazlar. Onlar kendi kavgalarına öylesine dalmışlardır ki, çocuğun bu olaylar sırasında ne tür tepkiler gösterdiğini gözlemleme fırsatı bulamazlar.

Çocuğa kavganın da tıpkı sevgi göstermek, öpüşmek gibi doğal bir davranış olduğu anlatılmalıdır. Kavganın normal olduğunu ve bazen gerekli olduğunu kavrayan çocuk artık bu yüzden çeşitli korkulara kapılmayacaktır. Bunun aksine, hiçbir zaman çocukları önünde kavga etmeyen ve duygularını bastıran ailelerin çocukları da zamanla ailelerine benzeyeceğinden, içine kapanık ve duygularını ifade edemeyen bir kişiliğe sahip olurlar.

Duygularını ifade edemedikleri için de bir tartışmaya girdikleri taktirde kendi düşüncelerini karşı tarafa gerektiği gibi aktaramazlar. Bundan dolayı da diğerleri tarafından ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler.

Kavganın çiftlere etkisi

Tabii bunların yansıra olaya bir de çiftler açısından bakmak gerekir. Çocuğun önünde kavga etmemek için, kendi aralarındaki gerginliği bastıran çiftler arasında iletişim eksikliği görülmeye başlar.

Bir süre sonra duygularını bastıran çiftler, ilişkilerinde konuşmamaktan kaynaklanan olumsuzluklarla karşılaşırlar. Bu şekilde devam edildiği takdirde de daha sonra meydana gelebilecek bir kavga, ilişkinin tamamen sona ermesine neden olabilir. Hatta çocuğun asıl korktuğu şey olan boşanma gerçekleşebilir. Böylece çocuğun önünde kavga etmemek için verilen uğraş da boşa gitmiş olur.

Aile içi kavgalar da dilin önemi

Bazı kavgalar ve tartışmalar, sorunların ortaya konması ve çözümünün sağlanması açısından oldukça faydalıdır. Tabii ki burada kullanılan dil de çok büyük önem taşır. Çocukların dayanamadığı şeylerden biri de bu kavgaların saygısız bir dil kullanılarak gerçekleşmesidir. Oysaki anne ya da babanın birbirini aşağıladığı, annenin baba tarafından dövüldüğü bir kavgaya şahit olmak çocuğu olumsuz yönde etkiler.

Bunun yansıra bu tür kavgalarda, var olan sorunun da çözüme kavuşturulması pek mümkün olmamaktadır. Kavga esnasında kişilerin kendine hakim olamadan söylediği bazı sözler, çocuğun hayatında derin izler bırakabilir.

Örneğin babanın anneyi annelik görevini yerine getirmemesiyle suçlaması halinde annenin “O senin de çocuğun, biraz da sen ilgilen” ya da “Bundan sonra çocuğuna kendin bakarsın” şeklindeki sözleri, çocuğa gerçekten sevilmediğini ve istenmediğini düşündürebilir.

Ebeveynlerin unutulmamalıdır ki bu şekildeki konuşmaları çocuğu yaralar. Bunları hafızasından silmek de hiç de sanıldığı kadar kolay değildir. Dolayısıyla anne – babanın, öfkeyle ve düşüncesizce sarf edilmiş sözlerin çocuğu nasıl etkileyeceğinin farkına varması gerekir. Kendileri için önemsiz sayılabilecek münakaşaların, çocuğun gözünde farklı bir öneme sahip olabileceği de unutulmamalıdır.

Anne babaların her zaman anlaşması düşünülemez elbette. Ancak anne baba arasındaki kavgaları mümkün mertebe çocuğun olmadığı zamanlarda yapmak daha doğru. En doğrusu ise bu kavgalardan kaçınmak olacaktır elbette. Unatmayın üç günlük dünyada yaşıyoruz. Anne babalar birbirlerini daha iyi tanımalı, sorunların üzerinden birlikte gelmek için mücadele etmelidirler.

Sizin sizden başka kimsenizin olmadığını unutmayın. Size en çok ihtiyacınız olduğunda yine yanınızda eşinizin olacağı bir gerçek. Bu nedenler eşler birbirlerine daha anlayışlı olmaya çalışmalı ve sorun yaşanan konularda daha esnek davranılmalıdır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir