İçindekiler
9 Aylık bebek, bu dönemde daha özgür bir karaktere bürünür. Bu döneme giren bebekler çok daha fazla hareketli ve maymun iştahlıdır. Sürekli her şeyi merak eder ve çevresindeki her materyali incelemek ister. Bu durum bebekte belli bir süre sonra tatminsizlik ve mutsuzluk olarak hissedilebilir.
Kısacası; gelişimine bağlı olarak önceden ilgisini çeken nesneler ya da objelerden artık sıkılmaya başlayacaktır.
9 aylık bebek gelişimi çocuklarınızın henüz konuşamadığı ama sizin söylediğiniz, hayır, tamam, mama gibi kelimelerle birlikte bir çok kısa cümlenizi de anladığı ve ona göre hareket ettiği bir dönemdir.
Bu dönemde bebeklerin kendilerini ifade etme yetenekleri artar. Bebekler bu gelişim aşamasına geldiklerinde onları sürekli uyarmak, onlara sınırlar koymak, tehlikeli durumlar yaşanmaması için gösterilen baskıdan sıkılırlar ve huzursuzluk çıkarabilirler.
Bu dönemlerdeki bebekleri kısıtlamak yerine onlara uygun ortamlar hazırlanmalıdır.
9 Aylık Bebek Neler Yapar
- Kendi başına emekleyebilirler.
- Bir yere tutunarak ayakta durmayabilirler ve tutunarak ilerleyebilirler.
- Bu dönem bebekler, yattıkları yerden doğrularak oturma konumuna geçebilir
- Bir nesneye ya da başka bir varlığa ulaşmak istiyorlarsa bunun için kendilerince yöntemler belirleyip ısrarla deneme yaparlar
- Daha özgür olmak istedikleri için, su gibi sıvıları ve mamaları kendileri yemek isteyecek ve çoğu zaman başaracaklardır.
- Top oynayabilirler ve geri atabilirler.
- Tamam, gel, mama, hayır gibi komutları ve birçok kısa cümlenizi anlayabilir ve ona göre hareket edebilirler.
- Çevresinde oluşan canlı veya cansızlardan gelen sesleri çıkarmaya çalışabilirler.
- Geri geri emekleyebilirler.
- Ağlayan birini görünce ağlayabilir, gülen birine gülümserler.
9 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Bebek İçin Neler Yapılabilir?
- 9 Aylık bebek gelişimi motor becerilerin de geliştiği bir dönemdir ve bu dönem için Lego gibi beceri ve zekâ isteyen oyuncaklar alınabilir.
- Dokuz aylık bebekler oyuncaklarıyla kendi kendine oynayabilirler.
- El çırpmak onlara eğlendirici gelebilir.
- El, kol, bacak, parmak gibi uzuvlarını işaret eder ve bunları söyleyebilirler.
- Bu dönemde öğrenme hızlı olacağı için oyun şeklinde ver – al gibi antrenmanlarla, yeni kelimeler öğretilebilir.
9 Aylık Bebekler İçin Ne Tür Oyuncaklar Alınmalı
- 9 aylık bebek gelişimi çocuğun, bebeklik dönemlerindeki en aktif öğrenme süreçlerinden birisi olduğu için, sesli ve eğitici oyuncaklar alınması, öğrenme sürecinin ilerlemesi açısından önemlidir.
- Parmaklarını kullanmalarını geliştirecek tuşlu oyuncaklar,
- Yumuşak plastikten veya masif ahşaplardan yapılan lego ve küpler ideal oyuncaklardır.
- Oyuncaklar çok küçük parçalara ayrılmamak koşulu ile çıkarılıp takılabilir şeklinde olursa motor becerileri de gelişecektir.
- Küçük parçalara ayrılabilen oyuncaklar kesinlikle verilmemelidir. Onlar hala dokunarak ve tadarak nesneleri algılamaya çalışacaklardır. Bu yüzden nefes borusuna kaçabilecek boyutlarda oyuncaklardan sakınmalısınız.
9 Aylık Bebek Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
9 aylık bebek gelişimi döneminde, aile kavramının daha iyi anlaşılması adına kesinlikle sofrada aileye eşlik etmelidir.
Bebeğinize yakın zamanda gıda vermiş olsanız dahi, siz yemek yerken mama sandalyesi ile birlikte yemekte size eşlik etmesini sağlayın. Bu şekilde, sizinle birlikte farklı besinleri de tadabileceği gibi, aile içi sosyalleşme adına da doğru bir davranış alışkanlığı edinilecektir.
Çocuğunuz verdiğiniz gıdaları kendisi tüketmek istiyorsa, kaşık, bardak gibi gereçleri yavaş yavaş kullanmasına izin verebilirsiniz.
Bu dönemde annelerin ısrarcı olmamaları ve çocukları kendi hallerine bırakarak öğrenmeleri sağlanmalıdır. Onlara bir şeyler yedirmek zorlaşıyorsa daha az yedirmeye çalışın. Siz istediğiniz için değil, o acıktığı için yemelidir.
Bebekler bir öğünü yemezlerse sonraki öğünü daha iştahla yerler. Bebeklere reçel, çikolata ve tatlı bisküvileri 1 yaşından sonra vermeniz daha doğru olacaktır. Öğünlerde veya ara öğünlerde meyve de azaltılmalıdır meyveye ağırlık verilirse öğünleri atlayabilirler.
Bebekler yesin diye yemekleri içecekleri şekerle tatlandırılmamalı ve tuz atılmamalıdır. Ev halkından biri ya da bebekle sık temas halindeki bir kişi tüberküloz, hepatit veya menenjit gibi ciddi ve bulaşıcı bir hastalık geçiriyorsa bu çocuk doktoruna bildirilmelidir. Bu durumlarda bebeklerin test edilmesi gerekebilir.
9 Aylık Bebek Gelişimi Sürecinde Uyku Sorunları Nasıl Giderilir?
Bu yaşlarda uyku sorunları sık görülmektedir. Üç günlük bir süre boyunca bebeklerin uyku döngüsünün bir kaydını tutulmalı ve doktora bildirilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken nokta, tüm bebekler farklıdır ve farklı hızda büyüyüp gelişirler. 9 aylık bebek gelişimi ile ilgili gözle görülür sorunlar ya da endişeler varsa doktorla konuşmak ve çocukların dönemlerine uygun gelişim sürecinin yolunda olup olmadığından emin olmak gerekir.