in

8 (Sekiz) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

8 Aylık bebek gelişimi dönemine girdiniz. Bu dönemde bebeğinizin her zamankinden daha meraklı ve aktif olduğunu fark edebilirsiniz. Kaslarının güçleniyor olması yakında emekleyeceği ve yürüyeceğinin sinyallerini veriyor. Bu makalede bebeğinizin uyku, beslenme ve gelişimi hakkında bilmeniz gerekenler derlenmiştir. Gelin bunları daha yakından ele alalım.

8 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Büyüme ve Fiziksel Gelişim

Bu zamana kadar bebeğinizin doğum ağırlığının iki katından daha fazla kiloya sahip olması muhtemeldir. Yine de bir yaşına gelene kadar bu aylarda bebeklerin büyüme hızındaki yavaşlamanın normal olduğunu unutmayın.

Her sağlık muayenesinde, sağlık uzmanınız bebeğinizin kilo ve boy değerlerine bakarak iyi bir gelişim gösterdiğinden emin olmak için bebek büyüme tablolarını kullanacaktır. Bebek büyüme çizelgelerinin okunması ve yorumlanması hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Duyular

8 aylık bebeğiniz gelişmiş el-göz koordinasyonuna sahiptir. Bu noktada, odanın karşısında bir oyuncak bulup ona doğru emekleyerek oyuncağı alabilir.

Yediği yiyeceklerde, farklı tatlar deneyimlemeyi sever. Aynı zamanda duyma ve erken dil becerileri de gelişimine devam etmektedir, bu yüzden onunla mümkün olduğunca konuştuğunuzdan emin olun.

8 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Hareket ve Motor Beceriler

Bebek Gelişim Aşamaları
Bebek Gelişim Aşamaları

Artık 8 aylık bebeğiniz destek almadan kendi başına oturabilir. Bebeğinizin bir yandan nesnelere ulaşmak ve bunları almak için öne eğilmeye başladığını da fark edebilirsiniz.

8 aylık bebeğiniz, genellikle 7 ile 10. aylar arasında kazanılan emekleme yeteneği için ihtiyaç duyduğu kasları güçlendirmeye çalışıyor.

Şimdi küçük bebeğiniz her zamankinden daha hareketli olduğuna göre, özellikle oyun sırasında onu yakından takip edebilmeniz çok daha önemlidir.

Emeklemeye hazırlanmasına yardım etmenin bir yolu, ona karın egzersizi yaptırmanızdır. Karın egzersizi sırasında sürünmeye başlamak için mükemmel bir pozisyondadır.

Ellerini ve dizlerini nasıl hareket ettirip nasıl basacağını öğrenmesi kolaylaşabilir. Kendini ilerletmeden önce ileri geri sallanmaya başlayabilir. Hatta erişemeyeceği bir oyuncağı veya başka bir nesneyi tutarak onu daha da cesaretlendirebilirsiniz.

8 Aylık Bebekte Bilişsel Gelişim

8 aylık bebeğinizin dil ve iletişim becerileri gelişmeye devam ediyor ve bugünlerde birbirinizi biraz daha iyi anlamaya başladığınızı görebilirsiniz.

Basit heceler, anne ve baba gibi basit kelimelerin temelini oluşturmaya başlar. Bebeğiniz artık sözlerinizden daha fazlasını anlayabilir. Kendi adını benimsemiştir ve “hayır” kelimesini de anlamaya başlamıştır.

8 Aylık Bebeklerde Beslenme

8 aylık bebeğinizin günlük menüsü, kalori ihtiyacının yaklaşık yarısını sağlayabilmesi açısından püre tarzı ek gıdaları içerir.

Diğer yarısı anne sütünden sağlanmalıdır. Toplamda, bebeklerin günde yaklaşık 750-900 kaloriye ihtiyaçları vardır. Küçük bebeğiniz, tat ve koku alma duyularını geliştirdikçe yemek tercihlerini de ​​geliştirmeye başlar.

Bebeğinize yeni lezzetler sunmak için harika bir zaman. Onu, yoğurt, yulaf ezmesi ya da muz gibi hafif kaba yiyeceklerle tanıştırmayı deneyin. Yeni besinleri denemek istemezse endişelenmeyin. Bebeğinizin yeni şeylere alışabilmesi için on beş yirmi defa denemesi gerekebilir.

8 Aylık Bir Bebeğin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Şimdiye kadar, 8 aylık bebeğiniz geceleri yaklaşık 9 ila 12 saat uyuyor olabilir ve gün içinde daha az kestiriyor olabilir. Kestirmeler her yerde 30 dakika ila 2 saat arasında sürebilir.

Bu, çok fazla erteleme gibi gelebilir, ancak bu süre zarfında bebeğinizin uyku rutinindeki bazı aksamalara hazırlıklı olun.

Bazı küçükler için, bu aşamada ayrılma anksiyetesinin başlangıcı uyku regresyonuna yol açabilir, bu da 8 aylık bebeğinizin eskisinden daha az uyuyabileceği veya daha önce uykuya daldıktan sonra gece uyanabileceği anlamına gelir. 8 Aylık bebek gelişimi döneminde bebeklerin daha sağlıklı uyumasına yardımcı olacak bazı ipuçları:

Bebeğinizin kendi odası varsa, yatak odanızın kapısı açıkken bebeğinizi kendi odasındaki yatağına koyun. Seni duyabiliyorsa ve tamamen yalnız hissetmiyorsa daha rahat olacaktır.

Başparmağı ile kendini rahatlatmasının önüne geçmeyin. Başparmağını emmesine izin verin.

Sizin yokluğunuzda kendini rahatlatmak için küçük bir battaniye veya özel oyuncak gibi bir geçiş nesnesi sağlayın.

Gecenin ortasında sizin için ağlarsa, ona rahatlatıcı şeyler söyleyin. 

Kesinlikle ışığı açmayın ve onu yatağından kaldırıp kendi yatağınıza almayın. Bu davranışınız ona kendi odasının ve kendi yatağının olduğunu anlatacaktır.

Alışması uzun sürse bile davranışlarınızdaki tutarlılık çok önemlidir. Bir gece ağladığı için yanınıza yatırmanız önceki gecelerde kazandığı tek başına uyuma alışkanlığını alt üst etmeye yetecektir.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir