İçindekiler
Siz ve bebeğiniz için günlük yaşam, sürprizlerle ve zorluklarla, büyük başarılarla ve küçük kazançlarla doludur. Açık ve esnek olmak, eğlenceyi ve hıçkırıkları bir araya getirmenin anahtarıdır. Bu makalede, 7 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin neler yapabileceği, hangi gelişim aşamalarını gösterebileceği dahil olmak bebeğinizin gelişimiyle bazı stratejilere yer verilmiştir.
Büyüme ve Fiziksel Gelişim
Bu ay, bebeğiniz muhtemelen 1 ila 2 kilo daha almaya devam edecektir. 7 Aylık bebek gelişimi sonunda doğum ağırlığının yaklaşık 2,5 katı kadar olabilir.
Bebeğinizi bu ay bir muayeneye götürürseniz, doktorunuz bebeğinizin kilosunu, uzunluğunu ve baş çevresinin ölçümlerini yaparak düzenli büyüyüp büyümediğini kontrol edecektir. Doktorunuzdan bebeğinizin büyüme durumu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
7 Aylık Bebek Gelişimi Dönemi Duyular
Bu aydan itibaren bebeğinizin dil gelişiminde oynayacağınız ekstra özel bir rol olabilir, çünkü küçük çocuğunuz konuşmanızdaki sesleri yavaşça taklit etmeye başlar.
Onunla sık sık konuşarak, “anne”, “baba” ve “dede” gibi kolay kelimeleri tekrarlayarak çabalarını teşvik edin. Bebeğiniz muhtemelen kullandığınız farklı tonları alıp bunlara cevap verebilir. Örneğin, sesinizi yükseltirseniz, ağlayabilir, onunla dinlendirici bir ses tonuyla konuşursanız rahat hissedebilir ve ağlamayı durdurabilir.
7 Aylık Bebek Gelişimi Dönemi Hareket Kabiliyeti

Bu ay görebileceğiniz en çarpıcı değişikliklerden biri, bebeğinizin hareketlerini koordine etme yeteneğindeki gelişmelerdir.
7 aylık bebeğiniz sağ elinden sol eline nesne aktarabilir. Nesneleri incelerken oyuncaklarının ya da kolayca taşıyabileceği eşyaların arkasına, sağına, soluna veya altına baktığına da şahit olabilirsiniz. Bebeğinizi bu ay emeklerken görürseniz de şaşırmamanızı öneririz.
7 aylık bebeklerin emeklemeye başlamaları gayet olumlu bir gelişmedir. Ancak emekleme dönemi sadece 7 ayla kısıtlı değildir. Emeklemeye başladığı ay bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebekler arası kıyas bu konu üzerinden doğru olmayacaktır.
Bebeğiniz 7 Aylık bebek gelişimi döneminde yüzüstü yatarken sırtına dönmeyi başarabilir. Bebeğinizi bir zemine bırakmadan mutlaka güvenliğini almayı ihmal etmeyin. Küçük bebeğiniz artık yatırdığınız yerde duracağa benzemiyor.
Ayrıca bebeğiniz otururken, üst vücudunu desteklemek için ellerini öne doğru eğebilir. Onu dengede tutmaya yardım etmesi bir oyuncak verebilirsiniz. Zaten çok geçmeden ekstra destek için kollarını kullanması gerekmeyecek ve yardımsız dik oturabilecektir.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?
Yedi aylık bebekler, farklı şekil, renk, boyut ve dokuya sahip nesneleri ve oyuncakları sever. Ayrıca, kullanıldığında ses çıkaran şeyleri de severler. Bebeğinizin gelişimini teşvik etmek için ona bir sürü oyuncak almak zorunda değilsiniz.
Aslında lüks oyuncaklardan daha çok evdeki tencere, tava, tahta kaşık ve renkli resimler içeren dergiler gibi sıradan ev eşyaların daha çok ilgisini çektiğini görebilirsiniz. Sadece ne yapmak istediğinin güvenli olduğundan ve oynarken oyunun denetimi yaptığınızdan emin olun.
Bebeğinizle konuşmak, bebeğinize kitaplar okumak, ona cevap vermek, yürüyüşlere veya diğer gezilere çıkarmak, öğrenmesine ve büyümesine yardımcı olmak için harika bir yoldur.
Ayrıca müzik eşliğinde dans ederken bebeğinize şarkı söyleyebilirsiniz. Yabancı diliniz varsa ona yabancı dil konuşmaktan çekinmeyin.
Bebeğiniz daha mobil hale geldikçe, araştırması için güvenli bir alana sahip olduğundan emin olun. Örneğin, denetimli oyun zamanının tadını çıkarabileceği bir oyun parkı ayarlayabilirsiniz.
7 Aylık Bebeğinizi Besleme
7 aylık bebeğinizi katı maddelerle tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin diyetine bu ilaveyi yavaşça nasıl yapacağınızla ilgili bazı ipuçları şunlardır;
7 Aylık bebek gelişimi döneminde katı gıda sadece bir takviyedir. Bebeğinizin beslenme ihtiyaçları hala anne sütü ile karşılanmaktadır. Buradaki amaç onu basitçe bir kaşıkla yemek yeme sanatı ile tanıştırmak. Yiyeceklerin çoğu yüzünde, önlüğünde veya yerde olabilir. Ebeveynlerin bu aşamada sabırları sınanacaktır. Sakinliğinizi korumayı sürdürün.
Küçük bir kaşık kullanın ve yarım kaşık ya da daha az bir miktar yiyecek vererek başlayın.
Bebeğinizin dik oturduğundan emin olun. Örneğin, kucağınızda veya yüksek bir sandalyede.
Bebeğinizin yorgun, huysuz veya aşırı aç olmadığı bir zaman seçin.
7 aylık bebeğiniz, mama, anne sütü veya suyla karıştırılmış tek tahıl gevrekleri veya saf sebze veya meyve gibi bebek mamaları yiyebilir. Herhangi bir alerjik reaksiyonu kontrol edebilmeniz için birkaç gün üst üste tek seferde yalnızca bir tane yeni yemek sunmak en iyisidir.
Kendi bebek yemeğinizi yapmak istiyorsanız, meyve ve sebzeleri ezmek için bir mutfak robotu, bir blender ve hatta bir çatal kullanabilirsiniz. Sadece yemeklerin iyi pişmiş, yumuşak ve bozulmadığından emin olun.
Aklınızda bulundurun: Bebeğiniz henüz katılar için hazır olmayabilir ve bu durumu size göstermeye çalışabilir. Örneğin, bebeğinize bir kaşık meyve püresi vermeye çalıştığınızda bebeğiniz uzaklaşır veya ağlamaya başlarsa, onu zorlamamanız ve birkaç gün veya hafta içinde tekrar denemeniz en iyisi olacaktır.
Bebeğiniz tek başına oturabildiği zaman, kendi kendine beslenmeyi deneyebilmesi için önüne küçük parçalar verebilirsiniz. Bunlar küçük parçalar halinde yumuşak tatlı patates, tavuk veya tam tahıllı kraker olabilir.
Her durumun benzersiz olduğu göz önüne alındığında, bebeğinizin sağlık uzmanına bebeğinizin D vitamini veya demir takviyesine diyetinin bir parçası olarak ihtiyaç duyup duymadığını sorun.
7 Aylık Bir Bebeğin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?
Bu yaştaki bebeklerin çoğu, 24 saat boyunca günde 12 ila 16 saat uyurlar. Bebeğinizin istediği kadar kestirmesine izin vermek en iyisidir. Sadece gündüz çok uzun uyumamasını sağlayın ki yatmadan önce rahatça uyuyacak kadar yorgun olabilsin.
7 aylık bebeğinizin rahatça yatıp daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için kısa, rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu, ona sıcak bir banyo yaptırmayı, dinlendirici bir ninni söylemeyi, onu emzirmeyi veya onu biberonla beslemeyi içerebilir.
Bebeğinizi hala uyanık iken yatağına yerleştirin, böylece sonunda kendi kendine uyuya kalmayı öğrenir. Bebeğiniz odadan çıkarken ağlarsa, geri gelip ona birkaç sakinleştirici kelime verin ve sonra tekrar bırakın. Haftalar geçtikçe, muhtemelen her gece daha az ağlayacaktır.