in

6 (Altı) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Gönderi paylaş:

Bebeklerin çoğu 6 aylıkken ne söyledikleri belli olmasa bile konuşmaya benzer sesler çıkarabilirler. Genellikle baba ve üstünkörü biçimde de anne diyebilirler.

Altı aylık bebek gelişimi dönemi, bebekler için çevreyi tanıma ve öğrenme sürecinin başladığı dönemdir. Bu dönemde ayna gibi cisimlerden kendilerini gördüklerinde fark edebilirler. Yansımadan gelen hareketlerin kendilerinden geldiğini bilirler. Bebekler bu dönemde ebeveynlerine daha da bağımlıdırlar ve yabancılara karşı anne ya da babanın korumasına girmek onlar için en güvenilir yoldur.

Altı Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Ek Gıda Alımı

Bebeklere biberonla bu ayda ek gıda verilebilir. Meyve suyu verilmemelidir, çünkü meyveler glikoz ve şeker içerdiği ve diş çürüklerine neden olduğu için verilmesi tavsiye edilmez. Sıvı besinler biberon ile koyu ve katı besinler kaşık ile verilmelidir.

Ek gıda olarak; muz, elma, şeftali gibi mevsim meyvesi püreleri kullanılmalıdır. Veya brokoli, havuç gibi sebzelerden elde edeceğiniz püre; tam tahıl içeren yoğurtlu karışımlar probiyotik sağlık, sindirim sistemi sağlığı, vitaminler ve minierallerin dengeli dağılımı açısından etkili olacaktır.

Hazırlanan bu karışımlara en azından 2 yaşına kadar, yağ, şeker, baharat ve tuz karıştırılmaması önemlidir. Bunlar çocukların sindirim sistemini ve metabolizmasını etkileyecektir.

Bebeklerin sevdiği ve sevmediği yemeklere dikkat edilmeli ve ek gıda alımında sevmediği yemekleri yemeleri için zorlanmamalılar. Ek gıdalara henüz hazır olmayan çocuklar için uzmana danışılarak herhangi bir problem ya da iştah eksikliği sorunu yoksa ertelenebilir.

Altı aylık bebek gelişimi döneminde biberona başladığında, bebeklere bu zor gelebilir ya da kendileri tutmak isteyebilirler. Anne gözetiminde bebeklerin biberonu desteklemelerine izin verilmelidir. Zamanla biberonu sevmeleri ya da kaşık tutmak istemeleri yemek yeme isteklerini tetikler. 

Bebeklere ek gıda alımında sinirlenmemek önemlidir. Elinizden geldiği kadar yemek yeme alışkanlığını eğlenceli hale getirmelisiniz. Bebeklerin meme dışındaki gıdalardan da beslenebileceği öğretilmelidir. Eğer bebekler mama sandalyesinde mutluysa, ilk ek gıda mama sandalyesinde verilmelidir.

Altı aylık bebek gelişimi evresinde bebeğinizin sindirim sistemi oldukça hassastır. Bu yüzden verilecek ek gıdalar sulu veya tamamen püre halinde olmamalıdır. Bunun aksine yukarıda belirttiğimiz gibi, meyve veya sebzenin hem suyu hem de püresi kullanılabilir.

Bu şekilde, bebeklerdeki çiğneme ve yutma motor fonksiyonları ve bu fonksiyonları etkileyen kas sistemleri de gelişecektir.

Ek gıdaya başlandığında bebeklere mutlaka kahvaltı alışkanlığı öğretilmelidir, küçük yaşta başlanan alışkanlıklar kolay vazgeçilemediği için çocukların beslenme alışkanlıklarındaki en önemli etken, sonradan oluşabilecek beslenme sorunlarının en başta çözülmesi daha kolay olacaktır.

Kahvaltı, ara öğünler, akşam yemeği arasındaki zaman dilimi bebeklerin acıkacakları süre aralığında olmalıdır. Kahvaltı en etkili öğün olduğu için besin değeri yüksek yiyecekler bol miktarda yedirilmelidir. Kahvaltısını iyi yapan bebekler için ara öğünleri hafif besinlerden oluşturabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Neler Yapılmalı

Bebek Gelişim Aşamaları
Bebek Gelişim Aşamaları
  1. Bebeklerin fiziksel yapısı oldukça hassastır, bu yüzden oturma ve yatış pozisyonlarını destekleyin.
  2. Burun, göz, el gibi uzuvlarını kısa cümlelerle ifade ederek bunları anlamasını sağlayın.
  3. Bebeğinizin oynamaktan en çok hoşlandığı bir oyuncağı onunla oyun oynuyormuşçasına gizleyin ve bulmasını sağlayın
  4. Resimleri göstererek kendinizi ve bebeğin tanıdığı kişileri göstererek hafızasının güçlenmesine destek olun.
  5. Sık sık bebeklerin gözlerine bakarak konuşun.
  6. Bebeklere ismi ile hitap edin.
  7. Görme duyusunun gelişmesi için obje resimleri gösterin.
  8. El ve ayak parmakları ile sayı sayarak oyun oynayın.
  9. Yüzlere elleriyle dokunup araştırmalarına izin verin.
  10. Tekerlemeler ve ninniler söyleyin.
  11. Söylediklerinizi değişik sesler ve hareketlerle tekrarlamak bebeklerin hoşuna gidecektir.
  12. Birlikte aynaya bakarak yüzündeki bölgeleri onlara anlatın.
  13. Tahta kaşıklar veya basit aletlerle ritmik sesler çıkararak bebeklerin de yapması için cesaret verin.

Altı aylık bebek gelişimi döneminde kız çocukları için (ortalama) kilonun 7,25 m, boyun 65,5 cm olması idealdir. Erkek çocuklarında (ortalama) kilo 7,70, boy 67 cm’dir. Her ne kadar ortalamalar verilirse de bebeklerin boy, kilo durumu genetik, beslenme gibi faktörlere göre değişebilir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir