in

4 (Dört) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

4 aylık bebek gelişimi evresinde, bebeğinizin fiziksel, düşünsel gelişimi ve farklı motor becerilerindeki gelişim süreci hızlanacaktır. Geliştirilmiş duyularla birlikte, muhtemelen konuşma gelişiminin erken aşamalarından geçecekler ve hatta ilk dişlerinin erken belirtileri bile görülebilecek.

4 Aylık Bebek Gelişimi Evresinde Duyuların Gelişimi

Dokunuşlarının daha da geliştirilmesi

Bebeğiniz bu dönemle birlikte kendine özgü dokulara sahip herhangi bir maddeden etkilenecek. Bunlar; kırışık, parlak, topaklı, tüylü, pütürlü ve daha birçok yüzey şekli olabilir. Dokundukları her ne olursa olsun, dokundukları nesnelerin çoğu doğrudan ağızlarına girecektir, çünkü onların çevreyi tanıma yolları bu şekilde.

4 Aylık Bebeğin Görme Duyusu Ne Kadar Gelişmiştir?

Doğumdaki ilk birkaç bulanık görüntüden bu yana vizyonları gerçekten arttı. Bebeğiniz artık odayı görebiliyor, ancak yine de merakından dolayı, yakından bakmayı tercih edecektir. Fakat gözlemlediğiniz herhangi bir sorun varsa, sağlık uzmanı ile temasa geçmeniz önemlidir.

Bebekler doğumdan itibaren renkli görüyor olsalar da bu evrede çok daha fazla renk tonunu ayırt edebilecek. Benzer tonlar arasındaki farkı daha doğru çözebilecektir. Bu, bakmaya bayılacakları daha renkli oyuncaklar ve kitaplar tanıtmak için harika bir zaman olabilir.

4 Aylık Bebeğinizin Motor Becerileri

Bebek Gelişim Aşamaları
Bebek Gelişim Aşamaları

Konuşma gelişimi

Bebeğinizi dikkatlice dinlerseniz ünlü ve ünsüz sesleri çat pat çıkarabildiğini fark edersiniz. P ve B mutsuz olduklarında çıkardıkları seslerken, mutlu olduklarında J ve K gibi guttural sesler çıkarırlar. Ayrıca şimdi çıkardığınız sesleri taklit edebiliyor olabilirler.

Yuvarlanma ve uzanma becerileri

Bu dönemde bebekler için yuvarlanma ve uzanma becerileri nispeten gelişmeye başlamıştır. Bebeklerin ilk yuvarlanma yaşı değişir, bazıları altı ya da yedi ay gibi bir sürede öğrenirken, bazıları üç ayda hazır olabilir. Yani bu ay bebeğinizin bu becerileri kazanması mümkün olabilir.

Yine de onu zorlayamazsınız, ancak en sevdikleri oyuncağı yanlarına koyarak nazikçe teşvik edebilir ve almaları için çabalamalarını izleyebilirsiniz.

Ayrıca, onların herhangi bire nesneye uzanırken, bir yerlerden destek aldıklarını görebilirsiniz. Bu, onların boyun kaslarını daha da geliştirmelerine yardımcı olabilecek iyi bir egzersizdir. Ayrıca oturmaları ve sonunda sürünmeleri, ayakta durmaları ve yürümeleri için ihtiyaç duydukları kasları geliştirmenin bir yoludur.

4 aylık bebek Gelişimi İçin Diğer Muhtemel Farklılıklar

4 Aylık bebeğin İlk dişi

Bebeğiniz ilk dişlerini üç aydan bir yaşına kadar istediği zaman çıkarabilir. Bu dönemde bebeğinizin diş çıkardığını yumruklarını kemirmelerinden ve diş etlerini çılgınca ovmaya çalışmalarından anlayabilirsiniz. Diş etlerinde kırmızı lekeler çıkarırlarsa ilk dişin (genellikle alt ön diş) muhtemelen yolda olduğunu bilmelisiniz.

Az besleme

İlk birkaç ayda, dördüncü ve beşinci aylara göre daha düzenli beslenen bir bebek profili vardı. Ancak bebeğinizin anne sütünü alması eskisi kadar uzun sürmüyor ve bırakıyor değil mi? Bunun nedeni, bebeğinizin midesinin artık eskisinden daha büyük olması, yani her oturuşta daha fazla süt tüketmesidir.

Sütten Kesilme ve Ek Gıdaya Başlamak İçin Alıştırmalar

Sütten kesmek, bebeğinizin yaklaşık 6 aylıkken başlaması gereken, heyecan verici ve eğlenceli bir gelişme aşamasıdır. 4 aylık bebek gelişim sürecinde, bu gelişmeye siz ve bebeğiniz için en iyi sütten kesme tekniklerini düşünmeye başlamanın tam zamanıdır. Önce bebeğinize hangi yiyecekleri ne şekilde tanıtacağınıza karar verin.

Dördüncü ayda bebeğinizin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bebeğinizin dokunma hissini çeşitli malzemeler kullanarak uyarabilirsiniz. Kürk, doku, keçe, kadife ve havlu kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz şimdi daha eğlenceli, bu yüzden onları çeşitli nesneleri keşfetmeye ve oynamaya teşvik edin. Temiz bir muslin karesi bebeğinizi birkaç dakika meşgul edecek. Onları emmelerini izleyin, tutun ve onları ezdiklerinde ne olacağını keşfetmesini sağlayın. Onlara hafif bir çıngırak verin ve salladıklarında çıkardıkları verecekleri tepkileri keyifle izleyin.

Müziğe aktif katılımın çocukların entelektüel ve sosyal gelişimi için olumlu faydaları olabileceğine dair artan kanıtlar bulunduğundan, bebeğinize klasik müzik ya da bebek müzikleri dinletebilirsiniz.

Bebek ksilofonu veya davul gibi çalınabilecek oyuncakları tanıtmak için iyi bir dönem olabilir. Zaten sessizlikten hoşlandıkları söylenemez, onlar bu dönemde daha çok ses çıkarmayı ve daha çok dinlemeyi seviyorlar.

Ayın oyunu

Kurutulmuş makarna, pirinç veya fasulye gibi nesneleri küçük bir plastik şişeye koyarak, salladıklarında çıkmaması için kapağı sıkıca kapatın ve kendi müzik aletinizi oluşturun. Farklı kapları farklı boyutlardaki nesnelerle doldurarak bütün bir orkestra oluşturabilirsiniz, böylece farklı bir sesler çıkarabilirler.

Tüm Bebekler Kendilerine Özgüdür

Gelişimsel kilometre taşları hakkında küçük bir not: Tüm bebekler farklıdır ve onları teşvik etmemize rağmen, işleri kendi hızlarında ve kendi zamanlarında yapacaklar.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir