İçindekiler
Bebeğiniz büyüdükçe, fiziksel benliğini ve etrafındaki dünyayı daha iyi tanıdığı için 3 aylık bebek gelişimi döneminde çok şey gözlemleyeceksiniz.
Büyüme ve Fiziksel Gelişim
Gelişmekte olan kemikler ve kaslar sayesinde bebeğiniz her geçen gün büyüyor. Yeni doğan bir bebek her ay ortalama olarak 3 ila 4 cm uzar ve yaklaşık 1 ila 2 kilo alabilir.
3 aylık bebeğiniz vücudu ve hareketleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olur. Geçtiğiniz iki ay içerisinde, bir yeni doğan olarak, hareketlerinin çoğu istemsiz reflekslerdi ama bu ay; başını, ellerini ve ayaklarını hareket ettirirken daha kontrollü olmaya başlayacak.
Boyun kas sistemi geliştikçe, yakında başını da bağımsız tutabilecek. Aynı zamanda, bebeğinizin yakındaki nesnelere ulaşmaya çalıştığını da fark edebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Kişilik Gelişimi
Bir bebeğin kişiliğinin ortaya çıkmasını izlemek, ebeveynliğin en zevkli zamanlarıdır. Bu ay içinde daha çok gülümseyip size daha fazla yanıt vermeye çalışırlar. İnsanlarla oynamaktan gerçekten zevk alırlar ve bu zevki tüm vücutları ile ifade ederler.
Hatta bazı hareketlerinizi ve yüz ifadelerinizi taklit etmeye bile başlayabilir. Bu henüz gerçekleşmediyse veya 3 aylık bir bebekten ne bekleneceğini bilmiyorsanız, endişelenmeyin: tüm bebekler kendi yollarında ve kendi zaman çizelgelerinde gelişirler.
Küçük çocuğunuz şimdi sizinle “konuşmalar” yapıyor olabilir, ancak bunlar çoğunlukla ileri geri ses, gülücük ve jest alışverişinden oluşacaktır. Bebeğinizle yaptığınız bu küçük sohbetler sadece eğlenceli olmakla kalmaz aynı zamanda size olan güvenini ve özgüvenini arttırmaya yardımcı olabilir.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

Çocuk doktorunuz, bebeğinizin gelişimini desteklemenize yardımcı olacak çeşitli yolları sizinle paylaşacaktır. Bu önerilen faaliyetlerin birçoğu hareketi teşvik eder. Bebeğinizin yuvarlanması, oturması ve başını kaldırması için ihtiyaç duyacağı becerileri kazanmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda bilişsel ve duyusal gelişimi de teşvik edecektir. İşte akılda tutulması gereken stratejiler ve 3 aylık bebeğiniz için etkinlikler:
Sırt ve boyun kaslarını güçlendirin. Bebeğinizin bacakları, kolları ve başı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilmesi için kısa süre boyunca yumuşak bir zeminde karnının üstüne doğru yatırın. Bu aktivite sırasında bebeğin yanından kesinlikle ayrılmayın.
El-göz koordinasyonunu teşvik edin. Bebeğinizi, oyuncaklar veya parmaklarınız gibi küçük nesneleri tutmaya teşvik edin.
Uzaktan görme, renkli görme ve izleme becerileri bu ay boyunca gelişiyor. Oyuncak, kitap, oyun minderi ve diğer etkinlikler için teşvik edici renkler, desenler ve dokular tanıtarak ona yardımcı olun.
3 Aylık Bebek Gelişimi Sürecinde Besleme
3 Aylık bebek gelişimi evresinde bebekler, yeni doğan günlerinde olduğundan daha az sıklıkta beslenir. Uzmanlar ilk altı ayda sadece anne sütü tüketilmesini önerir ancak bebeğinizin gelişimine bağlı doktorunuzdan takviye gıda hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bebeğinizin daha az sıklıkla beslenmesinin nedeni bir besin saatinde öncekinden daha fazla besin alması olabilir.
Islak ve kirli bebek bezlerinin izlenmesi: Çocuk bezlerinin izlenmesi, bebeğinizin yeterli miktarda yiyip içmediğini ölçmek için iyi bir yoldur. Dışkıları şimdi daha katı olabilir ve daha az sıklıkta yapabilir. Genelde, günde yaklaşık altı ıslak bez ürettiğinde iyi beslendiğini bilirsiniz.
3 Aylık Bir Bebeğin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?
Bu noktada, bebeğinizin uyku alışkanlıkları bazı değişikliklerden geçiyor olabilir. Yaptığı her şey, gün boyunca daha fazla yemek yiyebildiği ve muhtemelen daha az gece beslemesi gerektirdiği anlamına geliyor. Artık gündüzleri daha uyanık olurlar. Gece uykuları çok fazla bölünmemeye başlar ve buna bağlı olarak uyku düzeni hemen hemen oturmuştur.