Pratik Ebeveynlik İpuçları’nun yazarı Vicki Lansky’ye göre, 2 aylık bebek emeklemez, yürümez veya oyuncaklarla oynamaz, ancak beyninde çok fazla değişiklik olmaktadır. Çevresini gözlemler ve etrafındaki dünyayı öğrenir bebekte beyin gelişimi rutinini en üst düzeye çıkarmak ve sağlıklı beyin gelişimini teşvik etmenin çok sayıda yolu bulunmaktadır.
Bebekte Beyin Gelişimi İçin Renklerin Önemi
Bebek beyin gelişimi sürecinde ki bu süreç belirli bir döneme kadar şaşılacak derecede hızlı olacaktır. Bebeğinizin beşiğine ya da yattığı yere renkli bir nesne asın (düştüğünde ya da bir şekilde dokunduğunda ona zarar vermeyecek bir nesne olmalı) Bebekler 2. Aylarında genelde uyumakta veya beşiklerinde daha fazla zaman geçirmektedirler.
Bebekler 3. Aylarına kadar ortalama olarak 17 ila 30 cm mesafedeki nesneleri iyi bir şekilde ayırt edebilmektedirler. Bundan dolayı nesneyi çok yükseğe asmayın çünkü net bir şekilde seçemeyebilir. Ancak onu tutup aşağı çekebileceği kadar da yakın bir mesafeye koymayın.
Yerde oynarken parlak renkli oyuncakları yanına koyun ya da ona gösterin. Göz izleme becerilerini teşvik etmek için oyuncağı veya nesneyi yavaşça ileri geri hareket ettirin. Bebekler en iyi kırmızı ve sarı renkleri görebilir, bu yüzden oyuncaklar için seçilecek ideal renkler olabilirler.
Özellikle çok küçükken bebeğinizi ilgilendirecek oyuncaklar veya eşyalar bulmak için çok para harcamak zorunda değilsiniz. Doldurulmuş oyuncaklar, renkli kumaşlardan yapacağınız toplar da olabilir.
Ona hikayeler okuyun. Henüz kelimelerinizi anlayamasa da resimlere bakacak ve sesinizi duymaktan keyif alacaktır. Okurken sizinle birlikte oturmak da onunla kucaklaşmak için iyi zamanlardır, bu da gelişimi için oldukça önemlidir.
Üzerine bir oyuncak ya da nesne sallayın ve onu yakalamaya çalışmasına izin verin. Bebekler 2 aylıkken nesnelere ulaşmaya çalışırlar ve oyuncaklarını ve eşyaları yakalayarak bu ince motor becerilerini geliştirmeye teşvik edebilirsiniz.
Brüt motor becerilerini yüz üstü yatırarak ve başını kaldırıp size bakmaya teşvik ederek geliştirin. 2. ayda, sesinize zaten uyum sağlamış olacağından başını kaldırmaya çabalayacak ve bu da aynı zamanda boyun ve sırt kaslarını da güçlendirecektir.
Uyarılar
Bebeğinizin etrafına yerleştirdiğiniz oyuncaklar veya nesneler, onun için güvenli olmalı ve ağzına alırsa, yutması için yeterince küçük olmamalı, toksik veya keskin olmamalıdır. Sağlıcakla Kalın.
Tavsiye Edilen Diğer Yazılarımız
Bebeklerde Motor Gelişim Basamakları Nelerdir?
Beberlerde Derinlik Algısı Nedir?
One Comment
Leave a Reply