in

10 (On) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Gönderi paylaş:

10 Aylık bebek gelişimi dönemine girdiniz. Artık bebeğiniz büyüdüğünü göstermeye hazır. Bu dönemde 10 aylık bebeklerin ne yiyebilecekleri ne kadar uyuyacakları ve genellikle hangi gelişim aşamalarını göstereceklerini merak ediyor olabilirsiniz.

Bütün bunları ve daha fazlasını sizin için derledik, tüm sorularınızın cevabını alabilmek için okumaya devam edin.

Büyüme ve Fiziksel Gelişim

10 aylık bebeğiniz, ilk doğum gününe gireceği gün neredeyse doğum ağırlığını üç katına çıkarmış olacağından, bu ay da hızla büyümeye devam edecek. Tüm bebekler kendi hızlarında büyür ve bir bebek için tek bir büyüme standardı yoktur.

Bebeğinizin düzenli muayeneleri sırasında doktorunuza, bebeğinizin kilosunun, uzunluğunun ve baş çevresinin sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediğini sorun. Doktorunuzdan bebek büyüme çizelgelerinin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

10 Aylık Bebek Gelişimi ve Hareket Kabiliyeti

Bebek Gelişim Aşamaları
Bebek Gelişim Aşamaları

Bebeğinizin uyanıkken durmadan hareket ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Karnının üstünde yatıyorsa etrafa bakmak için sırtüstü yatar pozisyonu almak için uğraşır. Eğer sırtı üstü yatıyorsa da ayak parmaklarını tutar.

Diğer zamanlarda, elleri ve dizleri üzerinde yuvarlanıyor ya da sallanıyor olabilir. Bütün bu hareketler kaslarını güçlendirir, koordinasyonunu geliştirir ve ona çeşitli vücut bölümlerinin neler yapabileceğini öğretir.

Her bebek farklıdır, ancak bu süre zarfında çoğu bebeğin yaptığı gibi bebeğiniz de ayağa kalkmaya çalışıyor olabilir. Bebeğiniz herkesi ayakta yürürken gördüğü için yürümek için can atacaktır. Ayağa kalktıktan sonra, bir daha oturamayacağından endişelenebilir.

10 Aylık bebek gelişimi evresinde bebeğinizin ayakta olduğu için korktuğunu hissederseniz, dizlerinizi yere yatmak için nasıl büktüğünüzü gösterin, sizi taklit ederek öğrenecektir. Bebeğinizin yanınızda olmanız ona korkmaması için destek vermeniz cesaretinin kırılmasını engelleyecektir.

Bebeğiniz daha güvende hissettiğinde, tutunarak birkaç geçici adım atabilir. Yakında, hiçbir şeye tutmadan birkaç temkinli adım atmayı deneyecek. Bu onun yere düşmesiyle bitebilir, ancak her denemede daha yetenekli bir hale gelecektir.

Aylar süren karın egzersizleri ve yürüyüşe hazırlanırken kaslarını güçlendirmek için tasarlanan tüm hareketlerden sonra, işlerin şimdi ne kadar çabuk ilerlediğine şaşırabilirsiniz. Bu geçici ilk adımları attığı zamanlar, bebeğinizin güvenle yürümesinden sadece birkaç gün önce olabilir.

10 Aylık Bebeklerde Beslenme

Bebeğinizin her gün yaklaşık 750-900 kaloriye ihtiyacı vardır; günlük alması gereken öğünlerin yarısını anne sütünden geri kalanını da katı ek gıdalardan karşılayacaktır.

Bebeğinizi kaşıkla besleyin ve onu kaşık tutması için yönlendirin. 10 Aylık bebek gelişimi evresi öğrenme açısından önemlidir. Kendi kendine yiyebilmesi için teşvik edin böylece özgüven kazanma aşamasına da girmiş olursunuz.

Küçük peynir parçaları, bezelye, doğranmış meyveler ve iyi pişmiş makarnaları bebeğiniz kolaylıkla tüketebilir. Bebeğiniz ilk denemelerinde her yeri batırabilir sabırlı olmayı deneyin ve anın tadını çıkarın.

Etrafı temizlemeyi düşünmek yerine o minik ellerin nasılda kaşık tuttuğunu gözlemleyin ve bebeğiniz ile gurur duyun. Olabildiğince çok denemesine izin verirseniz, daha çabuk kendi kendine yemek yeme yeteneğini kazanacaktır ve kendine güveni oluşacaktır.

Bebeğinizle dışarı yemeğe çıkmak korkutucu görünebilir, ancak bu ipuçları size yardımcı olacaktır:

  • Bebek sandalyesi olduğundan emin olmak için restoranı önceden arayın. Sandalyeyi temizlemeniz gerekebileceğinden bazı temizleme bezlerini yanınıza alın.
  • Bebeğinizi önceden beslemeyi düşünün. Bu sayede gittiğiniz mekânda kendini uykuya teslim edebilir.
  • Bebeğiniz sizinle birlikte yiyorsa, onun yemeğini, kaşığını ve önlüğünü almayı ihmal etmeyin. Bağışıklığı henüz tam sağlanmadığından kendi kaşığından başka bir kaşık kullanması doğru olmayacaktır.
  • Bebeğiniz ağlamaya başlarsa utanmayın. Bunun yerine, esnek olun ve bebeğinizi sakinleştirmeyi deneyin.
  • Yanınıza küçük çocuğunuzun çok fazla gürültü yapmadan oynayabileceği bazı yumuşak oyuncaklar ve bebek kitapları alın.

 10 Aylık Bir Bebeğin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

On aylık bebekler tipik olarak her gece yaklaşık 10 ila 12 saat uyur ve gün boyunca iki defa kestirir. Bazı bebekler sabah şekerlemeye daha az ihtiyaç duymaya başlar.

Bu süre zarfında bebeğiniz ayrılma kaygısı olarak bilinen korkuyu geliştirebilir. Sizden uzakta olduğunda veya sizi göremediğinde ağlamaya başlar. Bu, bebeğiniz için geceleri sorun oluşturabilir. Geceleri sizden ayrı odada ya da yatakta yatmak bebeğinizi huzursuzlaştırabilir. Bebeğiniz gece uyanırsa, yapılmaması gerekenler şunlardır:

Rahat ve hasta olmadığından emin olmak için kontrol et.

Yavaşça ve sessizce ona sorun olmadığını söyleyin. Size ihtiyacı olursa yakınlarda olduğunuzu ona hissettirin.

Bebek bezi değişikliği gerekiyorsa, hızlı bir şekilde değiştirin ve onu yatağına geri koyun.

Işığı açmayın, bebeğinizi sallamayın, beslemeyin, yürütmeyin veya yatağınıza götürmeyin. Bu hareketler onu uyandırdığı için ödüllendirecek ve uyku eğitimini aksatacaktır.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir